Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βάζει φωτιά» στο πετρέλαιο ο OPEC+ - Άλμα 8% μετά τη μείωση της παραγωγής, βλέπουν 100 δολ. οι αναλυτές

«Βάζει φωτιά» στο πετρέλαιο ο OPEC+ - Άλμα 8% μετά τη μείωση της παραγωγής, βλέπουν 100 δολ. οι αναλυτές
Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023
(upd) Άλμα έως 8% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, 3 Απριλίου 2023, μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ ότι μειώνει την παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημειώνουν άλμα 5,07% στα 83,95 δολάρια το βαρέλι αυτήν την ώρα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν κατά 5,17% στα 79,59 δολάρια το βαρέλι.
Οι εθελοντικές περικοπές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο έως το τέλος του 2023, ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα "προληπτικό μέτρο" που στοχεύει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.
Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της απόφασης της Ρωσίας να περικόψει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Alexander Novak.
Άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης υποσχεθεί αντίστοιχες περικοπές, με τη βασιλική δύναμη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία, να μειώνει κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως, μεταξύ άλλων περικοπών από το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, την Αλγερία και το Καζακστάν.

Βλέπουν 100 δολ. οι αναλυτές

"Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς το όριο των 100 δολαρίων και πάλι, λαμβάνοντας υπόψη την επαναλειτουργία της Κίνας και τις περικοπές παραγωγής της Ρωσίας ως κίνηση αντιποίνων στις δυτικές κυρώσεις", δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.
Η Teng σημείωσε, ωστόσο, ότι η περικοπή θα μπορούσε επίσης να αντιστρέψει την πτώση του πληθωρισμού, γεγονός που θα "περιπλέξει τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια".
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το πετρελαϊκό καρτέλ ανακοίνωσε την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τότε ότι ο πρόεδρος Joe Biden ήταν "απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+" να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής, ενώ ο κόσμος εξακολουθούσε να παλεύει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της Goldman για το Brent κατά 5 δολάρια ανά βαρέλι στα 95 δολάρια ανά βαρέλι για τον Δεκέμβριο του 2023, ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε σημείωμά της μετά την αιφνιδιαστική απόφαση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι αναλυτές με επικεφαλής τον Daan Struyven της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η αιφνιδιαστική μείωση είναι "συνεπής" με το δόγμα του ΟΠΕΚ+ να ενεργεί προληπτικά.
Τον Μάρτιο, οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι έμποροι φοβούνταν ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
"Κοιτάζουν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αποφασίζουν ότι δεν θέλουν να ξαναζήσουν το 2008", δήλωσε ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, αναφέροντας ότι οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν από τα 140 δολάρια στα 35 δολάρια μέσα σε έξι μήνες εκείνης της χρονιάς.
Ο McNally πρόσθεσε ότι, αν και δεν είναι η βασική του υπόθεση, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν "να οδηγηθούν προς τα 100 δολάρια... αν η κινεζική ζήτηση επιστρέψει στα 16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους [και] αν η ρωσική προσφορά αρχίσει να μειώνεται λόγω των κυρώσεων και ούτω καθεξής".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης