Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομοκρατική επίθεση στην Αγ.Πετρούπολη - Δολοφονία Ρώσου blogger - Δράστες και συλλήψεις

Τρομοκρατική επίθεση στην Αγ.Πετρούπολη - Δολοφονία Ρώσου blogger - Δράστες και συλλήψεις
Ο Tatarsky εντάχθηκε στις πολιτοφυλακές του Donbass το 2014 στον απόηχο του πραξικοπήματος του Μαϊντάν στο Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
(upd 8) Στη σύλληψη της Darya Trepova προχώρησαν οι ρωσικές αρχές, καθώς την θεωρούν υπεύθυνη για τη δολοφονία του Ρώσου blogger και πολεμικού ανταποκριτή, Vladlen Tatarsky, κατά την χθεσινή έκρηξη σε κεντρικό καφέ στην Αγία Πετρούπολη.
Από την έκρηξη τραυματίστηκαν συνολικά 32 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της Ρωσίας, την επίθεση σχεδίασαν και εξετέλεσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας σε συνεργασία με "πράκτορες" από την μΚΟ "Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς" που φέρεται να ανήκει στον Alexei Navalny, ηγετική προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης και πολιτικό αντίπαλο του Vladimir Putin.
Επιπλέον, έγινε γνωστό πως η Trepova συνελήφθη σε σπίτι στην Αγία Πετρούπολη κατόπιν των ερευνών της ρωσικής αστυνομίας.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για μια πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση, στην οποία συμμετείχαν πολλά άτομα.

Η έκρηξη


Η έκρηξη έγινε χθες Κυριακή 2 Απριλίου στο καφέ «Street Bar», το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, στην όχθη του ποταμού Νέβα, ακριβώς απέναντι από το γνωστό κτίριο του Admiralty.
Όπως αναφέρεται, είχε τοποθετηθεί αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στο καφέ.
«Η ισχύς του εκρηκτικού μηχανισμού ήταν πάνω από 200 γραμμάρια TNT», ανέφερε μια πηγή των αρχών επιβολής του νόμου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο Vladlen Tatarsky, υποστηρικτής του προέδρου Putin, διοργάνωνε εκδήλωση στον χώρο και φαίνεται πως αυτός ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης.
Ο Tatarsky του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Maxim Fomin, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στην εφαρμογή Telegram και ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους blogger επί στρατιωτικών θεμάτων.

Κρυμμένος σε αγαλματίδιο ο μηχανισμός

Ο εκρηκτικός μηχανισμός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής αστυνομίας στο Tass.
Στόχος ήταν ο Tatarsky, σημείωσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εκρηκτικός μηχανισμός μεγέθους περίπου μιας πλάκας σαπουνιού ήταν κρυμμένος σε ένα αγαλματίδιο που δόθηκε στον Tatarsky.

tatarsky.png
peters_2.JPG
tat.JPG
Ο Tatarsky εντάχθηκε στις πολιτοφυλακές του Donbass το 2014 στον απόηχο του πραξικοπήματος του Μαϊντάν στο Κίεβο.
Έκτοτε έγινε γνωστός στη Ρωσία ως blogger και ανταποκριτής στο Donbass.
Το κουτί, που περιείχε το αγαλματίδιο στον blogger φέρεται να μετέφερε μία ύποπτη γυναίκα, όπως φαίνεται σε διάφορες φωτογραφίες.
shot.jpg

cafe.JPG
Παρών στο Κρεμλίνο

Ο Tatarsky ήταν μεταξύ των εκατοντάδων παρευρισκομένων σε μια τελετή στο Κρεμλίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο για την κήρυξη της προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων επαρχιών της Ουκρανίας, που κατέχει μερικώς η Μόσχα. Την προσάρτηση καταδίκασαν ως παράνομη οι περισσότερες χώρες στον ΟΗΕ.
Ένας ρωσικός ιστότοπος από την Αγία Πετρούπολη ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μια καφετέρια που κάποτε ανήκε στον Yevgeny Prigozin, τον ιδρυτή και επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Wagner, που πολεμά μαζί με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

peters_3.JPG
Το RIA μετέδωσε ότι άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη.
Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για το ποιοί ευθύνονται για το συμβάν.
Αν Tatarsky ήταν στόχος μιας έκρηξης με βόμβα, τότε θα πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία ατόμου σε ρωσικό έδαφος, που σχετίζεται με την ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας τον περασμένο Αύγουστο ότι δολοφόνησαν την Daria Dugina, κόρη ενός υπερεθνικιστή, σε μια επίθεση με αυτοκίνητο με παγιδευμένα εκρηκτικά, κοντά στη Μόσχα, μια επίθεση την οποία ο πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε «μοχθηρή». Η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.

Δείτε το συγκλονιστικό video από την έκρηξη:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης