Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιχείρηση «σκοτώστε» το δολάριο: Θανάσιμο πλήγμα για την ισχύ των ΗΠΑ το τέλος του ως αποθεματικό νόμισμα

Επιχείρηση «σκοτώστε» το δολάριο: Θανάσιμο πλήγμα για την ισχύ των ΗΠΑ το τέλος του ως αποθεματικό νόμισμα

Το τέλος του παιχνιδιού για την παγκόσμια νομισματική τάξη εάν το αμερικανικό νόμισμα χάνει την κυρίαρχη θέση του ως αποθεματικό νόμισμα, σύμφωνα με πρωην κορυφαία αξιωματούχο του υποργό

Σχετικά Άρθρα
Με τον τρόπο που εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα, το δολάριο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα νόμισμα fiat (κεντρικής τράπεζας) που τυπώνεται ασταμάτητα από το ιδιωτικό τραπεζικό καρτέλ της Federal Reserve, θα χάσει τελικά την ιδιότητά του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Μόλις συμβεί αυτό, θα τελειώσει το παιχνίδι για την τρέχουσα παγκόσμια νομισματική τάξη.
Η πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δημοσίων Υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ Monica Crowley προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι συνέπειες εάν το δολάριο ΗΠΑ χάσει το καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος θα είναι «καταστροφικές» για τις δυνάμεις της Δύσης.
«Αυτό θα σήμαινε το τέλος του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θα υπήρχε μια πλήρης κατάρρευση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος» εάν αυτό συνέβαινε – και φαίνεται ότι θα συμβεί, είναι θέμα χρόνου.
Να επισημανθεί ότι κράτη της ομάδα των BRICS, που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν και να αποκαλύψουν ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που δεν ελέγχεται από Δύση
Μετά την αποσύνδεση της αξίας του δολαρίου με το χρυσό από τον Nixon το 1972 το ΗΠΑ έχει χάσει αξία και εμπιστοσύνη ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα
Η Crowley σε συνέντευξή της στο Fox News για να προειδοποιήσει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες αλλού σε όλο τον κόσμο απομακρύνονται από το δολάριο και κινούνται προς άλλα νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν. Τα
ο δολάριο ΗΠΑ έχει ήδη χάσει τη θέση του ως το κυρίαρχο νόμισμα στον κόσμο, παραδέχτηκε.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε πόσο καταστροφική θα ήταν η εγκατάλειψη του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο», πρόσθεσε.

Χρυσός και bank run

Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το δολάριο θεωρείται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Εκείνη την εποχή, εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από χρυσό, αλλά εγκατέλεθψε τον κανόνα του χρυσού τον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο Richard Nixon πριν από περίπου 50 χρόνια.
Από τη στιγμή που ο Nixon αποδέσμευσε το δολάριο από τον χρυσό, το μόνο πράγμα που υποστηρίζει τη αξία του είναι η αντιληπτή «γεωπολιτική ισχύ και οικονομική δύναμη» των ΗΠΑ, η οποία έχει εξασθενίσει δραματικά.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα σταματήσει να διαπραγματεύεται πετρέλαιο χρησιμοποιώντας δολάρια, γι' αυτό και αναφέρεται ως πετροδολάριο.
«Αν αυτό τελείωνε», είπε ο Κρόουλι, «αυτό θα σήμαινε το τέλος του δολαρίου ΗΠΑ».
Το να έχουμε το δολάριο ΗΠΑ ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όλο αυτό το διάστημα «ήταν πραγματικό προνόμιο», συνέχισε η Crowley, προσθέτοντας ότι «κάναμε κατάχρηση του προνομίου με εντελώς απερίσκεπτη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική για τόσα πολλά χρόνια, σίγουρα πέρα τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που έχει υποτιμήσει πραγματικά το δολάριο».
The dollar will live to die another day
Το τρένο της μεγάλης φυγής και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

«Επιπλέον», πρόσθεσε, «τώρα έχεις αυτή την τέλεια καταιγίδα....της αδυναμίας του Biden, τον πόλεμο του στην αμερικανική εγχώρια παραγωγή ενέργειας, τον πόλεμο στην Ουκρανία…
Εξαιτίας όλων αυτών των πραγμάτων, έχουμε τους εχθρούς της Αμερικής, με επικεφαλής τον Κίνα, na διαμορφώνουν νέο οικονομικό μπλοκ».
Το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να συμβεί σε αυτό το σημείο για να εκθρονίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα δικά τους δολάρια από την κορυφή της παγκόσμιας χρηματοδότησης είναι η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, να ανοίξει το εμπόριο πετρελαίου σε άλλα νομίσματα – και οι Σαουδάραβες έχουν ήδη δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί να το κάνουν.
«Αν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε πλήρης κατάρρευση του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος, αλλά σίγουρα του αμερικανικού οικονομικού συστήματος», προειδοποίησε ο Crowley.
«Και αν συνέβαινε αυτό, θα κοιτούσατε τον υψηλό πληθωρισμό που μόλις μαίνεται, ένα είδος πληθωρισμού όπως στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.
Εάν πιστεύετε ότι ο πληθωρισμός είναι κακός αυτή τη στιγμή, απλώς περιμένετε», κατάληξε….
Central Banks Start to Diversify From US Dollars - Conversable Economist
Ο «χάρτης» των εξελίξεων

Το δολάριο ΗΠΑ είναι το πιο ισχυρό νόμισμα στον κόσμο σήμερα και είναι το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Περίπου το 90% των συνολικών οικονομικών συναλλαγών στον κόσμο πραγματοποιούνται μέσω δολαρίων ΗΠΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο σε χαρτί και μέταλλο αξίας περίπου 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κατάσταση στον κόσμο είναι ταραχώδης από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού που συνεχίζεται για περισσότερα από δύο χρόνια λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η τιμή των καυσίμων αυξάνεται στη διεθνή αγορά και η τιμή των καθημερινών εμπορευμάτων ξεφεύγει.
Λόγω της ξαφνικής αύξησης του κόστους εισαγωγής, τα συναλλαγματικά αποθέματα διαφόρων χωρών έχουν πιεστεί.
Η κεντρική τράπεζα οποιασδήποτε χώρας διατηρεί τέτοια αποθέματα για να καλύψει το κόστος εισαγωγής, να αντιμετωπίσει την οικονομική καταστροφή της χώρας, να αποτρέψει την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική, να υλοποιήσει τον προϋπολογισμό, να παρέχει χρηματοδότηση για μεγάλα έργα και να εξασφαλίσει την εξήπηρέτηση των δανεικών υποχρεώσεων.
US Dollar Trust Erodes: Bitcoin's Role in Multipolar Currency Era
Οι αλλαγές στα συναλλαγματικά αποθέματα

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα εξαντλούνται σε διάφορες χώρες. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Κίνα έχει σήμερα τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο.
Τον Ιούνιο του 2022, τα αποθέματα της χώρας ήταν 3,24 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα αποθέματα της Κίνας έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2021.
Τα τρέχοντα αποθέματα της Ρωσίας είναι 565,30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και πέρυσι ήταν 592,40 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχουν τρέχον συναλλαγματικό απόθεμα 234,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το αποθεματικό δολαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε σημαντικά φέτος.
Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της πρώτης δεκάδας.
Μεταξύ αυτών η Ιαπωνία έχει αυτή τη στιγμή τα δεύτερα υψηλότερα αποθέματα.
Έχει αποθεματικό 1,31 τρισ.
Τα αποθέματα της χώρας ήταν 1,38 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2021.
Η Ινδία έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο και τα υψηλότερα στη Νότια Ασία.
Στις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, το συναλλαγματικό τους αποθεματικό ήταν 572,71 δισεκατομμύρια δολάρια. Και πέρυσι ήταν 615 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Μπαγκλαντές είναι το δεύτερο μόνο μετά την Ινδία όσον αφορά τα συναλλαγματικά αποθέματα στη Νότια Ασία.
ον περασμένο Ιούνιο, τα αποθέματα της χώρας ήταν 41,82 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, μειώθηκε τον Ιούλιο. Η Σρι Λάνκα, η οποία κήρυξε πτώχευση στα τέλη Ιουνίου του 2022, είχε συναλλαγματικά αποθέματα 1,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας ανταλλαγής νομισμάτων 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα.
The banking crisis is burning the dollar as the world's reserve currency
Πώς οι ΗΠΑ δημιουργούν ζήτηση για δολάριο

Οι εν γένει ΗΠΑ δημιουργούν περισσότερη ζήτηση για δολάριο και έτσι ασκούν πίεση στην προσφορά δολαρίου, αυξάνοντας την αξία του σε σχέση με το νόμισμα που πωλείται για αγορά δολαρίου και δημιουργώντας νομισματικές κρίσεις σε άλλα νομίσματα.
Εξάλλου, το δολάριο ΗΠΑ θεωρείται μεγάλη ασφάλεια σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, επομένως η ζήτηση για το δολάριο μπορεί συχνά να επιμείνει παρά τις διακυμάνσεις στην απόδοση της οικονομίας των ΗΠΑ
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την αύξηση της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά ο πρωταρχικός παράγοντας είναι η ζήτηση για δολάρια.
Καθώς αυξάνεται η ζήτηση για το δολάριο, αυξάνεται και η αξία του. Αντίθετα, εάν η αγορά πέσει, το ίδιο συμβαίνει και με την αξία. Η ζήτηση για δολάριο αυξάνεται όταν τα διεθνή μέρη, όπως ξένοι υπήκοοι, ξένες κεντρικές τράπεζες ή ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα απαιτούν περισσότερα δολάρια.
Η ζήτηση για το δολάριο είναι γενικά υψηλή επειδή είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανατίμηση του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων περιλαμβάνουν τα ποσοστά πληθωρισμού, τα εμπορικά ελλείμματα και την πολιτική σταθερότητα.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων περιλαμβάνουν την κατάσταση των συναλλαγματικών αποθεματικών, τον πληθωρισμό, την πολιτική σταθερότητα, τα επιτόκια, το εμπορικό έλλειμμα/πλεόνασμα και το δημόσιο χρέος. Αδύναμο νόμισμα είναι εκείνο του οποίου η αξία μειώνεται σε σχέση με άλλα νομίσματα.
Ένα αδύναμο νόμισμα μπορεί να υποδηλώνει οικονομική και κοινωνική ευθραυστότητα σε πολλές περιπτώσεις. Ένα αδύναμο νόμισμα μπορεί να προκύψει από υψηλά επίπεδα ανισότητας, πολιτικής αστάθειας, κρατικού χρέους και εμπορικών ελλειμμάτων.

Οι λόγοι πίσω από την κρίση

Τέλος, οι ειδικοί μιλούν επί του παρόντος για διάφορους λόγους πίσω από την παγκόσμια κρίση του δολαρίου, όπως το έλλειμμα εισαγωγών-εξαγωγών, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, μείωση της ροής εμβασμάτων, οικονομικός και εμπορικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αύξηση των τιμών του αργού και μειωμένη προσφορά, διαφθορά στις αναπτυσσόμενες χώρες και ξέπλυμα χρήματος στο εξωτερικό, συσσώρευση επιπλέον δολαρίων από εμπόρους που ελπίζουν να αποκομίσουν εξαιρετικά κέρδη κ.λπ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης