Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη: Η Σαουδική Αραβία προσκαλεί τον Assad στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου (19/5)

Σημαντική εξέλιξη: Η Σαουδική Αραβία προσκαλεί τον Assad στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου (19/5)
O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud αναμένεται να επισκεφθεί τη Δαμασκό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να παραδώσει επίσημη πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής στον Assad
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να προσκαλέσει τον Σύρο πρόεδρο Bashar al Assad στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Ριάντ στις 19 Μαΐου, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud αναμένεται να επισκεφθεί τη Δαμασκό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να παραδώσει επίσημη πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής στον Assad.
Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2011 μετά την κλιμάκωση της ένοπλης σύγκρουσης στη χώρα αυτή. Αποτυγχάνοντας να αναγκάσουν τις συριακές αρχές σε παραχωρήσεις υπέρ της αντιπολίτευσης, οι περισσότερες από τις αραβικές χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό και εντάχθηκαν στο οικονομικό μποϊκοτάζ της Συρίας.
Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και πολλές άλλες χώρες παρέτειναν τη στρατιωτική και την οικονομική βοήθεια σε παράνομες ένοπλες ομάδες που πολεμούν κατά της συριακής κυβέρνησης στη διάρκεια της σύγκρουσης.

Επαναπροσέγγιση

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ομάν και του Μπαχρέιν, επανέλαβαν τις εργασίες των διπλωματικών τους αποστολών στη Δαμασκό, αλλά το ζήτημα της επαναφοράς της Συρίας ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος, παλαιότερα γνωστός ως Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών, ιδρύθηκε στις 22 Μαρτίου 1945 στο Κάιρο από επτά αραβικά κράτη, δηλαδή την Αίγυπτο, το Ιράκ, τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, την Υπερορδανία (τώρα Ιορδανία) και την Υεμένη.
Τώρα, ο οργανισμός έχει 22 κράτη μέλη.
Το Reuters ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η Σαουδική Αραβία και η Συρία συμφώνησαν να ανοίξουν πρεσβείες, οι οποίες παρέμειναν κλειστές από το 2011 όταν οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης