Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Πιστωτικό «έμφραγμα» απειλεί την οικονομία - Μετά το bank run, τσουνάμι χρεοκοπιών εξαιτίας των επιτοκίων

UBS: Πιστωτικό «έμφραγμα» απειλεί την οικονομία  - Μετά το bank run, τσουνάμι χρεοκοπιών εξαιτίας των επιτοκίων
Μέχρι στιγμής το 2023, οι δηλώσεις πτώχευσης ιδιωτών έχουν ξεπεράσει με μεγάλη διαφορά την κορύφωση που είχε καταγραφεί στο αρχικό στάδιο της πανδημίας COVID-19
Σχετικά Άρθρα
Η μετάδοση  της τραπεζικής κρίσης στις πιστωτικές συνθήκες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και από εκεί στην απασχόληση έχει ήδη συμβεί, όπως δείχνουν τα στοιχεία, προαναγγέλλοντας έναβ φαύλο κύκλο για την αμερικανική οικονομία.
Τα προειδοποιητικά σημάδια μιας πιθανής υπό εξέλιξη πιστωτικής κρίσης είχαν διαφανεί ακόμη και πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς φέτος καταγράφεται ρεκόρ πτωχεύσεων σε μικρές έως μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την UBS, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 .
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αυτόν τον μήνα πήραν φωτία… μετά τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008/2009 που ανέδειξε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των αυστηρότερων πιστοτικλων συνθηκών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
«Πιστεύουμε ότι ένα από τα πιο υποτιμημένα σημάδια των πιέσεων στην εταιρική πίστη των ΗΠΑ προέρχεται ήδη από τον τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων» επισήμανε ο Matthew Mish, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής στην UBS, σε ένα πρόσφατα σημείωμα προς του επενδυτές.
Μερικές από τις «μικρότερες από τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές πιέσεις από την αύξηση των επιτοκίων, τον επίμονο πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάπτυξης», είπε ο Mish
Μέχρι στιγμής το 2023, οι δηλώσεις πτώχευσης ιδιωτών έχουν ξεπεράσει με μεγάλη διαφορά μια κορύφωση που είχε καταγραφεί στο αρχικό στάδιο της πανδημίας COVID-19.
Ο κινητός μέσος όρος 7,8 τεσσάρων εβδομάδων στα τέλη Φεβρουαρίου ξεπέρασε τον κινητό μέσο όρο 4,5 τον Ιούνιο του 2020, ανέφερε στο σημείωμα η UBS Evidence Lab.
«Οι κλάδοι με τις περισσότερες πτωχεύσεις περιλαμβάνουν τη κτηματαγορά, η οποία οδήγησε στη φετινή αύξηση στις ιδιωτικές αιτήσεις πτώχευσης.
Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης, εν τω μεταξύ, είναι μεταξύ εκείνων που επιβεβαιώνουν τι ενδείξεις ότι η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών πιέζει τις αγορές εργασίας των ΗΠΑ, δήλωσαν παγκόσμιοι στρατηγοί της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας.
Τα εβδομαδιαία δεδομένα που συλλέγονται από την UBS αναδεικνύουν ανησυχητικές τάσεις σχετικά με τις μικρότερες επιχειρήσεις ακόμη και πριν από την αναταραχή του τραπεζικού κλάδου του μήνα, που προέρχονται από τις καταρρεύσεις της SVB και της Signature Bank.

Στα 20 δισ. το κόστος για τις καταθέσεις

Το FDIC, η αρχή ασφάλισης των καταθέσεων, αντιμετωπίζει κόστος άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού ασφάλισε τιις καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι άλλες μικρές τράπεζες θα βρεθούν υπό πίεση ρευστότητας και θα μηδενίσουν το δανεισμό σε επιχειρήσεις και ιδιώτες πελάτες.
Οι μικρότερες και περιφερειακές τράπεζες είναι «κρίσιμες» για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς κατέχουν το 40% των δανείων και του χρέους σε αυτές τις εταιρείες, επισήμανε η UBS.
Εταιρείες με λιγότερα από 500 άτομα απασχολούν το 58% του ιδιωτικά απασχολούμενου εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Pantheon Macroeconomics, υπογραμμίζοντας τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου όσον αφορά την απασχόληση.

Η κρίση στην απασχόληση

Τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης και το Main Street Lending Program (αυτό που απευθύνεται στις μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έθεσαν ένα φραγμό στις αιτήσεις πτώχευσης το 2020, αλλά «η άνοδος σε σε ετήσιο επίπεδο είναι ωστόσο ξεκάθαρη και μια σαφής ένδειξη των πιστωτικών πιέσεων που υφίστανται οι μικρότερες επιχειρήσεις» επισήμανε ο Mish.
«Ευτυχώς, σε αυτό το στάδιο, η ανησυχητική τάση στις ιδιωτικές καταθέσεις δεν φαίνεται να έχει μεταδοθεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Mish.
Το UBS Evidence Lab Corporate Bankruptcy Monitor παρακολουθεί τις αιτήσεις για πτώχευση των ιδιωτών και σε αυτές κιριαρχούν οι εταιρείες στην κτηματαγορά, εταιρείες χημικών, υγειονομικής περίθαλψης και λιανικής.
Η UBS χαρτογράφησε επίσης τους 15 κορυφαίους τομείς με στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, των εστιατορίων και των χρηματοοικονομικών θα είναι το κλειδί για να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη».

Εν αναμονή της πιστωτική κρίσης;

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis Neel Kashkari δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ήταν πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν η κατάρρευση της SVB θα οδηγήσει σε πιστωτική κρίση.
«Αυτό που δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή είναι πόσο μεγάλο μέρος των τραπεζικών πιέσεων των τελευταίων εβδομάδων οδηγεί σε μια διαρκή πιστωτική κρίση που στη συνέχεια θα επιβραδύνει την οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε ο Kashkari την Πέμπτη 30 Μαρτίου, σύμφωνα με Bloomberg.
Οι τράπεζες, κατά μέσο όρο, «έχουν ικανή κεφαλαιακή επάρκεια» και η Fed με άλλες ρυθμιστικές αρχές είναι εκεί για να υποστηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, είπε ο Kashkari.
«Έτσι αυτό θα πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους.
Θα μας πάρει λίγο χρόνο μέχρι να καταλάβουμε πλήρως τι έχει συμβεί, υπάρχουν περισσότερες απώλειες εκεί έξω», δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed.
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-04-01_185511.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης