Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβος και τρόμος για την ουκρανική αεροπορία τα ιρανικά drones καμικάζι – Κατερρίφθη Sukhoi 27, σκοτώθηκε ο πιλότος

Φόβος και τρόμος για την ουκρανική αεροπορία τα ιρανικά drones καμικάζι – Κατερρίφθη Sukhoi 27, σκοτώθηκε ο πιλότος
Το Su-27 και ο πιλότος του είναι το δεύτερο θύμα των ιρανικών UAV, που αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ειδική επιχείρηση της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Η αποτελεσματικότητα των ιρανικών drones καμικάζι Shahed – 136 προβληματίζει έντονα τους επιτελείς της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, αφού αυξάνονται οι απώλειες αεροσκαφών για το καθεστώς του Κιέβου.
Ένα Shahed – 136 φέρεται να κατέρριψε ένα μαχητικό Sukhoi -27 της ουκρανικής αεροπορίας, σκοτώνοντας τον πιλότο.
Το Su-27 και ο πιλότος του είναι το δεύτερο θύμα των ιρανικών UAV, που αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ειδική επιχείρηση της Ουκρανίας.
Το πρώτο αεροσκάφος, θύμα της επίθεσης με drone καμικάζι ήταν ένα MiG-29 στις 12 Οκτωβρίου 2022 πάνω από τη Vinnytsia.
Ωστόσο σε εκείνη την περίπτωση το MiG-29 επλήγη από τα εκρηκτικά, που έφερε το drone, προκαλώντας ζημιά στον κινητήρα του και αναγκάζοντας τον πιλότο να εκτιναχθεί, όπως διευκρίνισε αργότερα το Κρατικό Γραφείο της Ουκρανίας.
Πάντως πολλές αναφορές για το συμβάν ανέφεραν ότι ο πιλότος κατέρριψε πρώτα πέντε Gerans (η ρωσική ονομασία για το Shahed-136) πριν αποφασίσει να εκτιναχθεί λόγω της δυσλειτουργίας στον αέρα που προκλήθηκε από τα συντρίμμια του drone.
Ενώ οι ακριβείς συνθήκες της κατάρριψης του Su-27 από το drone είναι άγνωστες, οι αναφορές έχουν ταυτοποιήσει τον νεκρό πιλότο ως Denis Kirilyuk, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα η 831η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας στη σελίδα του Facebook. .
Ο πιλότος κατά τη διάρκεια του πολέμου πραγματοποίησε περισσότερες από 80 εξόδους ενώ είχε παρασημοφορηθεί από την ουκρανική αεροπορία.
pilot.JPG

27.jpg
Άκρως αποτελεσματικά

Το Geranium-2 (ή Geran-2) είναι η ρωσική ονομασία του ιρανικού drone καμικάζι Shahed-136 που απέκτησε η Μόσχα λίγους μήνες πριν τον πόλεμο.
Μερικές αναφορές κατέληξαν αργότερα στο συμπέρασμα ότι αντιγράφηκε και κατασκευάστηκε στη Ρωσία με τις δικές τους τροποποιήσεις, γράφουν οι Eurasian Times.
Πάντως η φύση της επίσημης τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν – εάν δηλαδή η Τεχεράνη μετέφερε την τεχνολογία ή η Μόσχα την κατασκεύασε με άδεια - παραμένει άγνωστη.
Τα περιστατικά αυτά έχουν αυξήσει την πιθανότητα τα drones να αντικαθιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη και σε πιο περίπλοκες καταστάσεις, όπως αερομαχίες.
Ωστόσο υπάρχουν δεδομένα που περιορίζουν τις δυνατότητες των UAV όπως ο έλεγχος των μη επανδρωμένων πτήσεων και η πολυπλοκότητα των αερομαχιών.
Ένα drone που λειτουργεί από έναν επίγειο σταθμό ελέγχου μπορεί να εκτελέσει μερικές δύσκολες αποστολές που απαιτούν πολύπλοκους ελιγμούς.
Οι πιλότοι που συμμετέχουν σε μάχες αέρος-αέρος χρειάζονται ευρεία οπτική και ηλεκτρονική κάλυψη τόσο σε μάχη εκτός όσο και εντός βεληνεκούς.
Ο γενικός προσανατολισμός των σημερινών drones είναι οι αποστολές αέρος-εδάφους, ένας ρόλος που φαίνεται πως θα παραμείνει κυρίαρχος για τις επόμενες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης