Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη σοκ: Υπερτριπλασιάστηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι νεαρών γυναικών από εμβόλιο Covid, από την πρώτη δόση

Αποκάλυψη σοκ: Υπερτριπλασιάστηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι νεαρών γυναικών από εμβόλιο Covid, από την πρώτη δόση
Ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου στις νεαρές γυναίκες ήταν τρεις φορές υψηλότερος τις 12 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό Covid, σε σύγκριση με οποιαδήποτε δόση εμβολίου χωρίς mRNA
Ο κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρές γυναίκες υπερτριπλασιάστηκε μετά από εμβολιασμό του AstraZeneca COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που χρησιμοποιεί επίσημα δεδομένα της Αγγλίας που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 27/3.
Ο Vahé Nafilyan, ανώτερος στατιστικολόγος στο Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), είπε ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η λήψη μιας πρώτης δόσης ενός εμβολίου χωρίς mRNA συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου σε νεαρές γυναίκες».
Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο κίνδυνος θανάτου στους νέους αυξήθηκε μετά τον εμβολιασμό με εμβόλια mRNA, όπως αυτά που παράγονται από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna.
Το ONS συνέκρινε τους θανάτους ατόμων ηλικίας μεταξύ 12 και 29 ετών που συνέβησαν εντός 12 εβδομάδων από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 - τη λεγόμενη περίοδο κινδύνου - με αυτούς που συνέβησαν ανά πάσα στιγμή μετά την περίοδο κινδύνου, για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος θανάτου μετά τον εμβολιασμό.

Μετά τη διασταύρωση των θανάτων με τα αρχεία εμβολιασμού για τον COVID-19 και τα αποτελέσματα των δοκιμών, το ONS είχε υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε «καμία σημαντική αύξηση στη θνησιμότητα από καρδιακή ή από κάθε αιτία» εντός 12 εβδομάδων από τη λήψη των εμβολίων για τον COVID-19.
Ωστόσο, μια ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου στις νεαρές γυναίκες ήταν τρεις φορές υψηλότερος τις 12 εβδομάδες σε σύγκριση με οποιαδήποτε δόση εμβολίου χωρίς mRNA.

Όταν συμπεριλήφθηκε μόνο η πρώτη δόση, ο κίνδυνος καρδιακού θανάτου των νεαρών γυναικών γίνεται 3,5 φορές υψηλότερος μέσα σε 12 εβδομάδες από τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, το ONS σημείωσε επίσης ότι η υποομάδα που έλαβε εμβόλια χωρίς mRNA «είναι πιο πιθανό να είναι κλινικά ευάλωτη και μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων συμβάντων μετά τον εμβολιασμό από τον γενικό πληθυσμό».
«Σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο, 11 από τους 15 καρδιακούς θανάτους σε νεαρές γυναίκες που σημειώθηκαν εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη δόση ενός εμβολίου χωρίς mRNA ήταν πιθανό να συνδέονται με το εμβόλιο.
Αυτό αντιστοιχεί σε 6 θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά ανά 100.000 γυναίκες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια πρώτη δόση εμβολίου χωρίς mRNA», ανέφερε η ONS.
Η μελέτη εξέτασε επίσης την επίδραση του COVID-19 στους νέους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ένα θετικό τεστ συσχετίστηκε με αυξημένη καρδιακή θνησιμότητα και θνησιμότητα από κάθε αιτία και ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε εκείνους που ήταν ανεμβολίαστοι τη στιγμή της εξέτασης από ό,τι σε εκείνους που ήταν εμβολιασμένοι.

Σημειώνοντας τους περιορισμούς της μεθόδου, η μελέτη είπε ότι ορισμένοι θάνατοι που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορεί να μην έχουν καταγραφεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, επειδή οι θάνατοι νεαρών ατόμων και οι θάνατοι που σημειώθηκαν αμέσως μετά τον εμβολιασμό για τον COVID-19 είναι πιο πιθανό να αναφέρονται αργότερα και «οι καθυστερήσεις εγγραφής μπορεί να είναι σημαντικές», σύμφωνα με ιατροδικαστής
Αν και η υποομάδα θανάτων που σημειώθηκαν στα νοσοκομεία δεν υπόκειται σε καθυστερήσεις εγγραφής, οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι συμβαίνουν κυρίως εκτός νοσοκομείων και ενδέχεται να μην αποτυπωθούν στα δεδομένα, αναφέρει η εφημερίδα.

Η πρωτεΐνη-ακίδα μπορεί να είναι το πρόβλημα

Ο Adam Finn, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και μέλος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Εμβολιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι τα δεδομένα δημιούργησαν «τόσες ερωτήσεις όσες και απαντήσεις».
«Τα ευρήματα είναι κάπως απροσδόκητα, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με σπάνιες καρδιακές παρενέργειες -συγκεκριμένα μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα- μέχρι στιγμής έχουν συσχετιστεί ιδιαίτερα με τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου mRNA στους άνδρες, ειδικά όταν το διάστημα δόσης ήταν μικρό», είπε ο Finn σε δήλωση.

Είπε πως η αυξημένη θνησιμότητα που σχετίζεται με ένα θετικό αποτέλεσμα τεστ COVID-19 «εγείρει το ερώτημα εάν η πρωτεΐνη ακίδα - η οποία εκφράζεται τόσο κατά τη μόλυνση όσο και μετά τον εμβολιασμό - είναι η αιτία».
«Το επόμενο και πιο πιεστικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι να συγκεντρωθούν πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη φύση των αναφερόμενων καρδιακών συμβάντων στην πραγματικότητα, καθώς αυτό θα μας βοηθούσε να αρχίσουμε να κατανοούμε τι πραγματικά φαίνεται σε αυτά τα σχήματα και θα μπορούσε να βοηθήσει στην καθοδήγηση μελλοντική πολιτική και σχεδιασμός εμβολίων», πρόσθεσε.

Δεδομένα Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ

Το ONS επικρίθηκε εδώ και καιρό επειδή δεν δημοσιεύει ακατέργαστα δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων στις ίδιες ηλικιακές ομάδες, κάτι που ο μαθηματικός Norman Fenton είπε ότι θα ήταν πιο χρήσιμο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου COVID-19.
Στη νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Nature Communications, οι ερευνητές του ONS είπαν ότι επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν κάθε συμμετέχοντα ως δική τους ομάδα ελέγχου αντί να συγκρίνουν άμεσα τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων στην ίδια ηλικιακή ομάδα.
Η εκστρατεία εμβολιασμού που στόχευε στους νέους έδωσε προτεραιότητα σε κλινικά ευάλωτες ομάδες, οι οποίες είναι πιθανώς πιο πιθανό να πεθάνουν με ή χωρίς εμβολιασμό.

Μια μελέτη από τη Φλόριντα πέρυσι (pdf) που χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός mRNA μπορεί να οδηγεί τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών, προτρέποντας την πολιτεία να προτείνει να μην χορηγούνται εμβόλια mRNA για τον COVID-19 σε η ομάδα.
Οι ερευνητές του ONS είπαν ότι η μελέτη της Φλόριντα ήταν μεροληπτική συνδυάζοντας τους θανάτους μετά την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ενώ επεκτείνει την παρακολούθηση πέρα από το διάστημα μεταξύ των δόσεων.
Η κατασκευή των εμβολίων και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των δόσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης διαφορετικά.
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον COVID-19, το οποίο δεν ήταν διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν το κύριο εμβόλιο χωρίς mRNA στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όσον αφορά τα εμβόλια mRNA, το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε περισσότερα εμβόλια Pfizer-BioNTech ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν περισσότερα από τη Moderna.
Ο χρόνος αναμονής μεταξύ των δύο δόσεων ήταν επίσης μικρότερος από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης