Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Bank, Commerzbank και BNP Paribas εποφθαλμιούν το μερίδιο της Credit Suisse στην αγορά ομολόγων – Οι χρυσές αμοιβές της αναδοχής

Deutsche Bank, Commerzbank και BNP Paribas εποφθαλμιούν το μερίδιο της Credit Suisse στην αγορά ομολόγων – Οι χρυσές αμοιβές της αναδοχής
Η ξαφνική κατάρρευσή της αποτελεί ευκαιρία για τις Deutsche Bank και BNP Paribas σε μια αγορά που είδε πέρυσι συμφωνίες ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Credit Suisse κυριάρχησε στην αναδοχή πωλήσεων ομολόγων σε ελβετικό φράγκο.
Η ξαφνική κατάρρευσή της αποτελεί ευκαιρία για τις Deutsche Bank και BNP Paribas σε μια αγορά που είδε πέρυσι συμφωνίες ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ορισμένες από τις δραστηριότητες θα αναληφθούν πιθανώς από την UBS Group, αλλά δεδομένου ότι ήδη οργανώνει το ένα τέταρτο των λεγόμενων πωλήσεων ελβετικού φράγκου - και επειδή δεν είναι σαφές πώς θα μοιάζει η δραστηριότητα των πωλήσεων χρέους στη συγχωνευμένη τράπεζα - μπορεί να υπάρξει άνοιγμα για άλλους.
Η Deutsche Bank, η Commerzbank και η BNP Paribas, οι οποίες δραστηριοποιούνται ήδη στην ελβετική αγορά, είναι πιθανό να ανταγωνιστούν για διεθνείς εκδόσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.
Οι περιφερειακές τράπεζες, όπως η Raiffeisen Schweiz και η Zürcher Kantonalbank, πιθανόν να αναλάβουν μέρος της εγχώριας έκδοσης.

Η αξία της ελβετικής αγοράς

Η ελβετική αγορά είναι αρκετά εξειδικευμένη - λιγότερο από το μισό μέγεθος της βρετανικής αγοράς - αλλά είναι μια προσοδοφόρα δεξαμενή αμοιβών για τις τράπεζες, και η αναταραχή σε έναν τόσο σημαντικό παίκτη δείχνει τις επιπτώσεις της εξαγοράς της UBS σε πολλές διαφορετικές γωνιές των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Εκδότες όπως η Verizon Communications και η Royal Bank of Canada προσελκύονται συνήθως στην αγορά λόγω της ωριμότητας και της αξιόπιστης επενδυτικής της βάσης.
Η ευκαιρία για τους αντιπάλους έρχεται καθώς η UBS πλοηγείται στη μεγαλύτερη τραπεζική εξαγορά από το 2008.
Η ελβετική τράπεζα στοχεύει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη μείωση του κόστους κατά περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.
Όλη αυτή η αναταραχή μπορεί να οδηγήσει τα στελέχη που θέλουν να αντλήσουν χρήματα σε ελβετικό φράγκο να εξετάσουν τη χρήση άλλων τραπεζών.
"Η Credit Suisse ήταν ένας σημαντικός παίκτης, ειδικά όταν πρόκειται για την είσοδο ξένων εκδοτών στην αγορά", δήλωσε ο Markus Thoeny, επικεφαλής του ελβετικού τμήματος σταθερού εισοδήματος της Lombard Odier Investment Managers.
"Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι άλλες τράπεζες θα μπορέσουν να καλύψουν αυτό το κενό στο μέλλον".

Η πάλαι ποτέ κραταιά Credit Suisse

Η Credit Suisse ήταν ο κορυφαίος ανάδοχος έκδοσης ομολόγων σε ελβετικό φράγκο κάθε χρόνο από το 1999 τουλάχιστον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Το 2022, την ξεπέρασε η UBS, αλλά εξακολουθούσε να πιστώνεται περίπου το 30% των πωλήσεων.
Η Credit Suisse εξακολουθεί να οργανώνει πωλήσεις ομολόγων αυτή τη στιγμή και ηγήθηκε μιας πενταετούς συμφωνίας ύψους 150 εκατ. ελβετικών φράγκων για την εταιρεία ακινήτων Allreal Holding AG, μαζί με την UBS και την ZKB.
Η δεξαμενή αμοιβών για την ελβετική αγορά ομολόγων μπορεί να βάλει στον πειρασμό και άλλες διεθνείς τράπεζες να προσπαθήσουν να εμπλακούν.
Οι αμοιβές είναι συνήθως περίπου 1 σεντ ανά φράγκο που αντλείται για τα τριετή ομόλογα, 1,5 σεντς για τα πενταετή ομόλογα και 2 σεντς για τα δεκαετή ομόλογα.
Στη μέση τιμή, αυτό ανεβάζει το σύνολο των αμοιβών πέρυσι σε περίπου 875 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα.
Οι τράπεζες εισπράττουν επίσης αμοιβές από συναφείς συναλλαγές παραγώγων, όπως η αγορά swap, όταν οι διεθνείς δανειολήπτες μεταπηδούν από ελβετικά φράγκα στο νόμισμα της επιλογής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης