Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχρός Πόλεμος 2.0… και κατασκοπεία – Οργή Μόσχας για ΕΕ – Biden: Φύγετε από τη Ρωσία

Ψυχρός Πόλεμος 2.0… και κατασκοπεία – Οργή Μόσχας για ΕΕ – Biden: Φύγετε από τη Ρωσία
Ρωσία σε Borrell: Μεσολαβήστε για Assange και Kasem, εάν ενδιαφέρεστε για τη δημοσιογραφία
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το κατασκοπευτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται από χθες 30/3 στη Ρωσία με τη σύλληψη του Αμερικάνου δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Evan Gershkovich και που παραπέμπει σε μια νέα ψυχροπολεμική εποχή μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με οργισμένο τόνο στις αντιδράσεις της ΕΕ όσον αφορά τη σύλληψη του Αμερικάνου δημοσιογράφου, καλώντας τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell να δείξει την ίδια ευαισθησία τόσο για τον Julian Assange (Wikileaks) όσο και για τον Marat Kasem, τον Ρώσο δημοσιογράφο του Sputnik που συνελήφθη στη Λετονία στις αρχές Ιανουαρίου.

Πληρωμένη απάντηση

Αναφερόμενη στην καταδίκη του Jopep Borrell της σύλληψης του Evan Gershkovich από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της κατασκοπίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova κάλεσε τον Ευρωπαίο διπλωμάτη να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση του Marat Kasem και του Julian Assange.
Ο Borrell είπε ότι η ΕΕ καταδικάζει την κράτηση του δημοσιογράφου και Αμερικάνου πολίτη Evan Gershkovich, αναφέροντας πως οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν το επάγγελμα τους και ότι πρέπει να προστατεύονται.
«Αποδείξτε, Josep, ότι εννοείτε αυτά που λέτε.
Υποστηρίξτε τον Julian Assange και τον Marat Kasem» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Telegram η Zakharova.

Η σύλληψη

Σημειώνεται πως χθες η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλεια της Ρωσίας προχώρησε στη σύλληψη του Αμερικα΄νου δημοσιογράφου Evan Gershkovich, ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Η σύλληψη του έγινε στη ρωσική πόλη Yekaterinburg.
Η FSB ανακοίνωσε πως ο Gershkovich λειτουργούσε βάσει εντολών από τις ΗΠΑ και ότι συνέλεγε απόρρητες πληροφορίες για μια ρωσική εταιρεία του στρατιωτικού – βιομηχανικού τομέα.
Ο Gershkovich, αν κριθεί ένοχος, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια.
Σημειώνεται πως σε ανακοίνωση της η Wall Street Journal απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις αιτιάσεις της Ρωσίας.

Biden σε Αμερικάνους: Φύγετε από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Biden κάλεσε όλους τους Αμερικάνους που διαμένουν στη Ρωσία, να την εγκαταλείψουν άμεσα.
Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι το State Department βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για τη σύλληψη του Gershkovich ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για όλους τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Ρωσία.
«Κατανοούμε ότι κάνετε όλοι σας μια σημαντική δουλειά και, για να την κάνετε, θέλετε και πρέπει να πάρετε το ρίσκο.
Το σεβόμαστε.
Αλλά αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την ανησυχία μας», είπε ο Kirby, υπενθυμίζοντας ότι το State Department εξακολουθεί να προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία, να φύγουν αμέσως από τη χώρα αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης