Τελευταία Νέα
Διεθνή

Der Leyen: Οι σχέσεις με την Κίνα εξαρτώνται από τη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας

Der Leyen: Οι σχέσεις με την Κίνα εξαρτώνται από τη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας
Στο Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen
Την θέση πως το μέλλον των σχέσεων ΕΕ – Κίνας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του Πεκίνου στον πόλεμο της Ουκρανίας διατύπωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, επισημαίνοντας πάντως πως είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να συνεχίσει να συνδιαλέγεται με την Κίνα.
«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς: ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να ενεργεί η Κίνα έναντι που πολέμου του Putin θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», υπογράμμισε η Ursula von der Leyen σε ομιλία της στις Βρυξέλλες.
«Αντί να αναστατωθεί από την ωμή και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Xi διατηρεί τη 'χωρίς όρια' φιλία του με τη Ρωσία του Putin.
H Κίνα έχει καθήκον να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας δίκαιης ειρήνης.
Όμως αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να είναι δίκαιη παρά μόνο αν είναι βασισμένη στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο επικυρώσει τις ρωσικές προσαρτήσεις, απλούστατα δεν είναι βιώσιμο», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Κίνα.

Αλλαγή διεθνούς τάξης

«Η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση.
Όμως η Κίνα έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό» τόνισε η von der Leyen, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος Xi ζήτησε από τους Κινέζους να «προετοιμασθούν για μάχη».
«Ο στόχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι μια αλλαγή της διεθνούς τάξης με την Κίνα στο κέντρο.
Δεν πρέπει να αποκοπούμε από την Κίνα, όμως οφείλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους», επέμεινε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης