Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Meloni αλλάζει ριζικά τις ιταλικές τράπεζες - Σχέδιο νόμου για διαχωρισμό λιανικής - επενδυτικής

H Meloni αλλάζει ριζικά τις ιταλικές τράπεζες - Σχέδιο νόμου για διαχωρισμό λιανικής - επενδυτικής
Η αναθεώρηση θα επαναφέρει de facto τη νομοθεσία της εποχής του 1930
Σχετικά Άρθρα
Νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό των τραπεζών λιανικής και των επενδυτικών τραπεζών κατέθεσε το κόμμα της πρωθυπουργού Giorgia Meloni στην ιταλική Βουλή, σε μια κίνηση που, αν εγκριθεί, θα επιβάλει μια ριζική αναθεώρηση του τραπεζικού τομέα της χώρας.
Η πρόταση του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (FdI) έρχεται στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB) και της επείγουσας εξαγοράς της Credit Suisse από την ανταγωνίστρια τράπεζα UBS, η οποία προκάλεσε φόβους για συστημική πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες τραπεζικές πτωχεύσεις.

Διορία 12 μηνών στις τράπεζες για να προσαρμοστούν

Το σχέδιο νόμου, το οποίο επικαλείται το Reuters,  θα δώσει στις τράπεζες 12 μήνες για να αναδιοργανώσουν τις δραστηριότητές τους και να επιλέξουν μεταξύ εμπορικών και χρηματοοικονομικών επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Το νομοσχέδιο, που εισήχθη αθόρυβα στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου στις 17 Μαρτίου, υποστηρίζεται από τον επικεφαλής του FdI στην κάτω βουλή των βουλευτών, Tommaso Foti, και 14 συναδέλφους του, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομίας Giulio Tremonti.
Το FdI πρότεινε έναν σχεδόν πανομοιότυπο νόμο το 2018, όταν το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση και με κύριο υποστηρικτή του νομοσχεδίου τη Meloni, αλλά δεν πέρασε από το στάδιο της επιτροπής και δεν έφτασε ποτέ στο βήμα της Βουλής για έγκριση.
"Πιστεύουμε ότι το θέμα αξίζει προσοχής και γι' αυτό αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε ξανά το νομοσχέδιο", δήλωσε ο Foti στο Reuters.
"Το γραφείο της Meloni δεν ενημερώθηκε για τη νομοθετική πρόταση, καθώς οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες διαφέρουν από τις κυβερνητικές", υποστήριξε ο Foti, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι το νομοσχέδιο μπορεί να επιτύχει.
Το γραφείο της Meloni δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την άποψη της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο.
Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την ιταλική οικονομική εφημερίδα MF.

Επαναφορά της νομοθεσίας του 1930 - Ο νόμος Glass - Steagall

Η αναθεώρηση θα επαναφέρει de facto τη νομοθεσία της εποχής του 1930 που καταργήθηκε τη δεκαετία του 1990 από τις μεταρρυθμίσεις απορρύθμισης, τις οποίες ορισμένοι αριστεροί και δεξιοί πολιτικοί κατηγορούν ότι συνέβαλαν στις πρόσφατες χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Το να επιτρέπεται στις τράπεζες λιανικής να συμμετέχουν σε "κερδοσκοπικές συναλλαγές" είναι "δραματικά αρνητικό για την πραγματική οικονομία και υπονομεύει τις πιο στοιχειώδεις αρχές διασφάλισης των κοινωνικών και ηθικών θεμελίων της οικονομίας", αναφέρει το νομοσχέδιο του FdI.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκκλήσεις για παρόμοιες μεταρρυθμίσεις, με την επαναφορά του νόμου Glass-Steagall του 1933 που διαχώριζε την εμπορική και την επενδυτική τραπεζική πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προέρχονται από αριστερούς εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως η γερουσιαστής Elizabeth Warren.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης