Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το City έχασε την πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου – Πρώτο μαζί με Ν. Υόρκη

Το City έχασε την πρωτοκαθεδρία του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου – Πρώτο μαζί με Ν. Υόρκη
Είναι η πρώτη χρονιά που το Λονδίνο δεν είναι ο ξεκάθαρος οικονομικός ηγέτης
Το Λονδίνο έπαψε για πρώτη φορά φέτος να είναι το κορυφαίο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, καθώς πλέον μοιράζεται την πρώτη θέση μαζί με τη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, Λονδίνο και Νέα Υόρκη βρίσκονται πλέον μαζί στην κορυφή όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία του διοικητικού σώματος του City.
Αυτό εν πολλοίς σημαίνει – κατά τους FT - ότι είναι η πρώτη χρονιά που η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ο ξεκάθαρος ηγέτης, κάτι που υποδηλώνει ότι κάποια άλλα χρηματοπιστωστικά κέντρα αναπτύσσονται ταχύτερα.

Προειδοποιήσεις

Στελέχη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είχαν προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τη θέση του ως κορυφαίο οικονομικό κέντρο μετά το Brexit, το οποίο ανάγκασε εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην ΕΕ.
Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ είναι ένα πιο ελκυστικό μέρος για την εγγραφή και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, δεδομένης της προοπτικής υψηλότερων αποτιμήσεων και μιας λιγότερο περιοριστικής επιχειρηματικής κουλτούρας.
Εταιρείες όπως η Arm (εταιρεία ημιαγωγών) και η CRH (όμιλος δομικών υλικών) ανακοίνωσαν ότι θα αναζητήσουν την εγγραφή τους στη Νέα Υόρκη.

Βρετανική απάντηση

Σε μια προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα, Βρετανοί υπουργοί έχουν περιγράψει μια σειρά από πιθανές μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες, που αφορούν μεταξύ άλλων την αγορά εισηγμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις προσπάθειες απελευθέρωσης βασικών τομέων όπως ο τραπεζικός τομέας και η ασφάλιση για την προώθηση νέων επιχειρήσεων.

Σε κίνδυνο

Ο Chris Hayward, πρόεδρος πολιτικής στην City of London Corporation, δήλωσε στους FT ότι «το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Λονδίνου βρίσκεται σε κίνδυνο».
«Απαιτείται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης στον τομέα των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών» τόνισε ο Hayward.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η City of London Corporation έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τις δικές της προτάσεις για να διασφαλίσει ότι ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει ανταγωνιστικός την επόμενη δεκαετία.
Ήδη είναι σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τους Lloyd’s, Schroders, JPMorgan, EY και Barclays, με τα αποτελέσματα και τις συστάσεις να αναμένονται το φθινόπωρο.

Η λίστα

Η City of London Corporation - η οποία διοικί την περιοχή γύρω από την οικονομική περιοχή του Λονδίνου - δημοσιεύει μια αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων χρηματοπιστωτικών κέντρων εδώ και τρία χρόνια.
Βάσει αυτής, το Λονδίνο έλαβε συνολική βαθμολογία ανταγωνιστικότητας 60, από 59 που ήταν πέρυσι, ενώ η Νέα Υόρκη αύξησε τη βαθμολογία της κατά δύο βαθμούς με αποτέλεσμα να "πιάσει" στην πρώτη θέση το Λονδίνο.
Η Σιγκαπούρη κατετάγη τρίτη, σημειώνοντας 51, ενώ ακολουθούν η Φρανκφούρτη με 46, το Παρίσι με 43 και το Τόκιο με 35.
Βάσει της έρευνας, το Λονδίνο συνέχισε να έχει καλές επιδόσεις σε τομείς, όπως η καινοτομία, η εμβέλεια της οικονομικής δραστηριότητας, η ανθεκτικότητα και η επιχειρηματική υποδομή, το ταλέντο και οι δεξιότητες, κοκ.
Ωστόσο, η βαθμολογία της Νέας Υόρκης αυξήθηκε μέσω της υψηλής ανάπτυξης των επενδύσεων στην τεχνολογία, της σύναψης συμφωνιών και των αυξημένων επιπέδων βιώσιμης έκδοσης χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης