Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πληροφοριοδότες «καίνε» την Credit Suisse: Βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να… φοροδιαφεύγουν, για χρόνια

Πληροφοριοδότες «καίνε» την Credit Suisse: Βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να… φοροδιαφεύγουν, για χρόνια
Η ελβετική τράπεζα εμφανίζεται να έχει παραβιάσει τη συμφωνία του 2014 σύμφωνα με την οποία θα βοηθούσε τις αμερικανικές Αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Σχετικά Άρθρα
Σε μια σειρά ρυθμιστικών και νομικών προβλημάτων φαίνεται πως θα εξελιχθεί η Credit Suisse για την UBS, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να... φοροδιαφεύγουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη της Credit Suisse που μίλησαν στο CNBC και συνεργάζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως πληροφοριοδότες, η ελβετική τράπεζα παρείχε -για χρόνια- ένα ασφαλές καταφύγιο σε πλούσιους Αμερικανούς πελάτες για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από την εφορία. Κι αυτό παρ' όλου που πριν από περίπου μια δεκαετία, η Credit Suisse είχε έρθει αντιμέτωπη με συλλήψεις και διώξεις.
Η τράπεζα ομολόγησε την ενοχή της το 2014 επειδή «εν γνώσει και εσκεμμένα» βοήθησε χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες να αποκρύψουν τα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά τους από την εφορία. Τότε είχε παραδεχθεί ότι ότι χρησιμοποιούσε εικονικές οντότητες, κατέστρεφε αρχεία λογαριασμών και παρέδιδε μετρητά σε Αμερικανούς πελάτες για να αποφύγει τον εντοπισμό από την εφορία. Τότε η ελβετική τράπεζα είχε συμφωνήσει να συνεργασία με τις αμερικανικές Αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η Credit Suisse συμφώνησε -επίσης τότε- σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης των διασυνοριακών δραστηριοτήτων της και της συνεργασίας με τις αρχές όταν αυτές ζητούν πληροφορίες, μεταξύ άλλων.

Παραβίαση της συμφωνίας

Η προβληματική πλέον τράπεζα φαίνεται να έχει παραβιάσει αυτή τη συμφωνία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις συνεχιζόμενες και ανεξέλεγκτες καταχρήσεις από τότε. Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα της διετούς έρευνας της επιτροπής και αποκτά μεγαλύτερη σημασία δεδομένης της διαφαινόμενης τραπεζικής κρίσης. Η Τράπεζα της Ελβετίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, χορήγησε ρευστότητα άνω των 100 δισ. δολ. στην Credit Suisse για να τη διατηρήσει στη ζωή νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει στην UBS περίπου 9 δισ. δολ. για να καλύψει τις απώλειες που προέκυψαν από την εξαγορά.
Οι ερευνητές της Γερουσίας λένε ότι οι νέες αποκαλύψεις εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσα ακριβώς αμερικανικά χρήματα παραμένουν κρυμμένα μέσα στα θησαυροφυλάκια μιας τράπεζας της οποίας η κατάρρευση κλόνισε τα θεμέλια του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
Η έκθεση της Γερουσίας, η οποία εκπονήθηκε από το επιτελείο των Δημοκρατικών της επιτροπής, κατηγορεί την τράπεζα για παραβίαση των όρων της συμφωνίας του 2014, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πλήθος επιπτώσεων εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίσει την υπόθεση. Δεν είναι σαφές ποια είναι η ευθύνη της UBS, αλλά ένας δικηγόρος των πληροφοριοδοτών υποστηρίζει ότι η τράπεζα θα πρέπει να καταβάλει έως και 1,3 δισ. δολ..
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας Ron Wyden, D-Ore., δήλωσε ότι η επιτροπή του έλαβε νέες πληροφορίες μόλις αυτή την εβδομάδα από την Credit Suisse σχετικά με πρόσθετους αμερικανικούς αδήλωτους λογαριασμούς που διατηρούσε η τράπεζα μετά το 2014.
«Είναι σαφές ότι ήρθε η ώρα να ασκηθεί δίωξη και να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις που θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα» δήλωσε ο ίδιος.
«Οι υπάλληλοι της Credit Suisse βοήθησαν και υποκίνησαν ένα σημαντικό εγκληματικό σχέδιο φοροδιαφυγής», δήλωσε ένας σύμβουλος της επιτροπής Οικονομικών, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή η έκθεση δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί. «Μέχρι σήμερα, κανένας υπάλληλος της Credit Suisse που συμμετείχε στο σύστημα δεν έχει αντιμετωπίσει συνέπειες από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συμμετοχή του» τόνισε.

Κρυμμένες περιουσίες

Οι ερευνητές της Γερουσίας λένε ότι ανακάλυψαν ότι η Credit Suisse επέτρεψε σε 25 αμερικανικές οικογένειες να κρύψουν περιουσίες συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. δολ. στην τράπεζα κατά τα έτη μετά τη συμφωνία διακανονισμού της Credit Suisse.
«Νόμιζαν ότι μπορούσαν να τη γλιτώσουν και σε μεγάλο βαθμό το έκαναν», δήλωσε ο πληροφοριοδότης. «Το θέμα δεν είναι αν οι ελβετικές τράπεζες συνεχίζουν να το κάνουν αυτό, το θέμα είναι ποιες ελβετικές τράπεζες εξακολουθούν να το κάνουν».
Σε δήλωσή της στο CNBC, εκπρόσωπος της Credit Suisse δήλωσε ότι δεν ανέχεται τη φοροδιαφυγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης