Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσκεψη Grossi (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia – Φόβοι Ρώσων για ουκρανικές προκλήσεις

Επίσκεψη Grossi (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia – Φόβοι Ρώσων για ουκρανικές προκλήσεις
Τρεις επιστήμονες της ΙΑΕΑ θα μείνουν για δύο μήνες στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia
Σχετικά Άρθρα
Προκλήσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων φοβούνται οι Ρώσοι ενόψει της σημερινής επίσκεψης του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Rafael Grossi στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, στο Energodar και ενώ νωρίτερα σήμερα είχε προηγηθεί ο βομβαρδισμός της Μελιτόπολης σε ενεργειακές υποδομές από τον ουκρανικό στρατό.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Renat Karchaa, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της εταιρείας Rosenergoatom, εκτίμησε πως η αντιπροσωπεία του ΙΑΕΑ δεν θα συμφωνούσε να μεταβεί στον πυρηνικό σταθμό εάν δεν είχε λάβει εγγυήσεις από την Ουκρανία, αν και επισήμανε πως η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προκλήσεων.

Εγγυήσεις ασφαλείας

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία έδωσε εγγυήσεις ασφαλείας.
Η αντιπροσωπεία του ΙΑΕΑ δύσκολα θα συμφωνούσε να έρθει χωρίς εγγυήσεις.
Αλλά αυτό είναι απλά θεωρία.
Δεν αποκλείουμε προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι για αυτές» είπε ο Karchaa, τονίζοντας πάντως πως η κατάσταση στην πόλη είναι πολύ ήρεμη.
«Δε συνέβη τίποτα το βράδυ ενόψει της επίσκεψης του Grossi.
Την τελευταία φορά, η Ουκρανία είχε επιδοθεί σε μαζικά πυρά με την ελπίδα ότι αυτό θα τρόμαζε τον Grossi και τη διεθνή αντιπροσωπεία.
Τώρα για το Κίεβο, αυτό δεν είναι σημαντικό» υπογράμμισε ο Karchaa, επισημαίνοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν και διεθνείς επιθεωρητές στον πυρηνικό σταθμό.

Οι Ουκρανοί θέλουν τον πυρηνικό σταθμό

Πάντως, ο Karchaa υποστήριξε πως η ηρεμία που επικρατεί σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Ουκρανοί έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια τους να καταλάβουν το σταθμό.
«Η ουκρανική πλευρά δεν κρύβει την επιθυμία της να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia με τη βία.
Άλλωστε μιλούν για αυτό ανοιχτά» τόνισε ο σύμβουλος του γενικού διευθυντή της εταιρείας Rosenergoatom.

Τρεις νέοι επιθεωρητές

Η επίσκεψη του Karchaa θα συνοδευτεί και από την τοποθέτηση τριών νέων επιθεωρητών του ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για περίπου δύο μήνες.
Όπως αναφέρεται, οι επιθεωρητές που θα παραμείνουν στο σταθμό προέρχονται από τη Σλοβακία, την Ιαπωνία και τη Γαλλία, ενώ ο Grossi θα ηγηθεί μιας 11μελούς αντιπροσωπείας, με κύριο στόχο να επιθεωρήσει την πυρηνική εγκατάσταση και να διαπιστώσει κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης