Τελευταία Νέα
Διεθνή

GfK: Σε πορεία ανάκαμψης το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, υψηλός ο πληθωρισμός

GfK: Σε πορεία ανάκαμψης το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, υψηλός ο πληθωρισμός
Το ινστιτούτο προέβλεψε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος θα βελτιωθεί στο -29,5
Βελτίωση του γερμανικού καταναλωτικού κλίματος τον Απρίλιο αναμένει το Ινστιτούτο Gfk, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει κάπως από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, αν και η πλήρης ανάκαμψη δεν είναι ορατή σύντομα.
Το ινστιτούτο προέβλεψε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος θα βελτιωθεί στο -29,5 ενόψει Απριλίου από την αναθεωρημένη μέτρηση του -30,6 τον Μάρτιο, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -29,0.
Η μέτρηση του Απριλίου, που αυξάνεται για έκτο συνεχόμενο μήνα, δείχνει ότι το κλίμα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, δήλωσε η GfK, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.
"Η αναμενόμενη απώλεια της αγοραστικής δύναμης εμποδίζει τη βιώσιμη ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης", δήλωσε ο ειδικός της GfK σε θέματα καταναλωτών Rolf Buerkl, γεγονός που σημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση δεν είναι πιθανό να συμβάλει θετικά στη γερμανική οικονομία φέτος.
"Αυτό υποδηλώνεται επίσης από το ακόμη πολύ χαμηλό επίπεδο καταναλωτικής εμπιστοσύνης", δήλωσε.
Ο υποδείκτης που μετρά τις προσδοκίες εισοδήματος ήταν ο κύριος συντελεστής της αύξησης του κλίματος, καθώς αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, -24,3, τον Μάρτιο από -27,3 τον Φεβρουάριο.
"Οι εισοδηματικές προοπτικές επωφελούνται σήμερα από τις αισθητά χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, ιδίως της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Παρ' όλα αυτά, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός", δήλωσε ο Buerkl.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης