Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Κίνα στέλνει στη Ρωσία drones που καταλήγουν στα πεδία μάχης της Ουκρανίας- Πού βρίσκεται η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ

Politico: Η Κίνα στέλνει στη Ρωσία drones που καταλήγουν στα πεδία μάχης της Ουκρανίας- Πού βρίσκεται η «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ
Ρωσικά αλεξίσφαιρα γιλέκα που χρησιμοποιούν κινέζικα εξαρτήματα χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία, καταγγέλει το Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Τις τελευταίες μέρες έχουν εμφανιστεί φωτογραφίες στο eBay και άλλους ιστότοπους που δείχνουν ρωσικά αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν ανακτήσει από την πρώτη γραμμή του πολέμουκαι τα οποία ναι μεν έχουν κατασκευαστεί από ρωσικές εταιρείες .αλλά χρησιμοποιώντας κινεζικά εξαρτήματα.
Το 2022, πολλές κινεζικές εταιρείες έστειλαν εξαρτήματα για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων στην Klass, μια ρωσική εταιρεία που προμηθεύει τη ρωσική Εθνοφρουρά και την αστυνομία, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων που πήρε το Politico, από την Import Genius, η οποια διαχειρίζεται τελωνειακά δεδομένα.
Τα αλεξίσφαιρα αυτά γιλέκα που παράγει η ρωσική Klass χρησιμοποιούνται όμως κι από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που ανέρτησε ο στρατός της Ουκρανίας στο διαδίκτυο.
Αν και δεν είναι σαφές εάν η χρήση των γιλέκων Klass από τον Ρώσο στρατό είναι ευρέως διαδεδομένη, είναι η πρώτη επιβεβαίωση ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό κινέζικης κατασκευής στην Ουκρανία και υποδεικνύουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται στην Κίνα για βοήθεια στη στήριξη της πολεμικής της προσπάθειας στην Ουκρανία παρά την πίεση της Δύσης στο Πεκίνο να περιορίσει την υποστήριξή του στη Μόσχα.

Τα εισαγόμενα κινέζικα είδη διπλής χρήσης;

Η αποκάλυψη των Ουκρανών εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των εισαγωγών από την Κίνα «ειδών διπλής χρήσης» — εμπορικού εξοπλισμού που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η κυβέρνηση Biden μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στο να εμποδίσει το Πεκίνο να στείλει μεγάλες ποσότητες όπλων στη Μόσχα – όπλα που θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά την πορεία των μαχών στο έδαφος.
Αλλά μπορεί πλέον να πρέπει να εξετάσει πιο προσεκτικά τα είδη διπλής χρήσης.
Πριν λίγες μέρες, το Politico ανέφερε ότι κινεζικές εταιρείες που συνδέονται μάλιστα με την κυβέρνηση του Πεκίνου έστελναν επιθετικά τυφέκια, μέρη drone και αλεξίσφαιρα γιλέκα σε ρωσικές εταιρείες.
Τα drones εδώ και μήνες είναι ορατά στο πεδίο της μάχης, συμπλήρωσε.
Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η εκπρόσωπος του NSC Adrienne Watson είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει «εκτεταμένες» κυρώσεις και ελέγχους εξαγωγών εναντίον εταιρειών που επέτρεψαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση κατά των εταιρειών που παρέχουν υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας», είπε ο Watson.
Το Politico εξέτασε δεκάδες φωτογραφίες από social media και το Google, καθώς και πολλά βίντεο που δημοσιεύτηκαν στη διεύθυνση VKontakte της κατασκευάστριας αλεξίσφαιρων γιλέκων Klass.
Τα βίντεο, συμπεριλαμβανομένου ενός που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022, παρέχουν συγκεκριμένα μια ματιά στη διαδικασία κατασκευής της θωράκισης αμαξώματος Klass.
Η Klass, με έδρα τη Μόσχα, εισήγαγε εξαρτήματα για την κατασκευή των θωρακισμένων γιλέκων της από την Κίνα πολλές φορές το 2022, μεταξύ των οποίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα εμπορικά και τελωνειακά στοιχεία.
Αυτά τα μέρη περιλάμβαναν ίνες αραμιδίου — το ίδιο είδος ινών που συναντάμε στα γιλέκα Kevlar.
Ο Ρώσος διανομέας των συγκεκριμένων αλεξίσφαιρων γιλέκων έχει μακροχρόνια επιχειρηματική σχέση με τη ρωσική εθνική φρουρά, το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, τις ομοσπονδιακές σωφρονιστικές υπηρεσίες και άλλες κρατικές στρατιωτικές μονάδες, δείχνουν τα στοιχεία, και τελικά χρησιμοποιούτναι σήμερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν ανησηχούν για αυτές τις εισαγωγές οι Αμερικανοί

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν ανησυχούν υπερβολικά για αυτά τα είδη «διπλής χρήσης» που εμφανίζονται στο πεδίο της μάχης, καθώς η Ρωσία έχει εδώ και καιρό εισάγει αυτού του είδους την τεχνολογία από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρεπορτάζ του Politico της 16 Μαρτίου σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες που στέλνουν επιθετικά τυφέκια, μέρη drone και αλεξίσφαιρα γιλέκα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας John Kirby περιέγραψε τη σχέση μεταξύ των κινεζικών και ρωσικών οντοτήτων ως «μακροχρόνια».
Επίσης είπε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν δει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα αντικείμενα είχαν καταλήξει στο πεδίο της μάχης.

Δεν θέλουμε κανείς να κάνει κάτι που θα τον βοηθήσει να σκοτώσει περισσότερους Ουκρανούς, τελεία», πρόσθεσε ο Kirby.
Ωστόσο, ορισμένα από τα είδη διπλής χρήσης χρησιμοποιούνται στις μάχες στην Ουκρανία.
Τα 1.000 επιθετικά τουφέκια έφτασαν στη Ρωσία από τη North Industries Group Corporation της Κίνας, που είχε να στείλει όπλα στη Ρωσία από το 2018.
O C4ADS, ένας ερευνητικός οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει επίσης μελετήσει τη χρήση κινεζικών drones από τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Τα drones έχουν αναφερθεί ευρέως και έχουν φωτογραφηθεί στα πεδία της μάχης στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν μάλιστα κυρώσεις σε έναν από τους κύριους κινέζους προμηθευτές drones της Ρωσίας πέρυσι.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να υποβαθμίζει το θέμα γιατί έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή.
Η δήλωση ότι η Κίνα έχει περάσει αυτή τη γραμμή είναι μη αναστρέψιμη και απαιτεί μια ισχυρή απάντηση των ΗΠΑ», δηλώνει πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η κινεζική πρεσβεία από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης