Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνείται η Βουλγαρία να στείλει άλλα όπλα στο Κίεβο - Υιοθετεί ουδετερότητα, μαζί με την Αυστρία και την Ουγγαρία

Αρνείται η Βουλγαρία να στείλει άλλα όπλα στο Κίεβο - Υιοθετεί ουδετερότητα, μαζί με την Αυστρία και την Ουγγαρία
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev δέχεται τεράστια πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά αρνείται προσθέτοντας ότι θα στηρίξει μόνο τις προσπάθειας για την αποκατάσταση της ειρήνης
Σχετικά Άρθρα
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, η Βουλγαρία προσχώρησε στη μειοψηφική ομάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να στείλουν όπλα στην Ουκρανία.
Η Βουλγαρία δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο κοινό πρόγραμμα αγοράς πυρομαχικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε θα προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη ή άρματα μάχης στην Ουκρανία, αναφέρει το Euronews.
Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev δέχεται τεράστια πίεση από τακόμματα της αντιπολίτευσης για να στείλει όπλα στην Ουκρανία, αλλά έχει δηλώσει ότι εμμένει στη θέση του.
«Η Βουλγαρία δεν υποστηρίζει και δεν εμπλέκεται στην κοινή προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία. Ωστόσο, θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ειρήνης. Όσο η προσωρινή κυβέρνηση είναι στην εξουσία, η Βουλγαρία δεν θα διαθέσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τανκς ή άλλο εξοπλισμό της», δήλωσε ο Radev.
Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ούγγρος υπουργός Άμυνας Kristóf Szalay-Bobrovniczky και η Αυστριακή ομόλογός του, Klaudia Tanner, σε κοινή δήλωσή τους στη Βουδαπέστη είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα προσφέρουν κανένα είδος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία προκειμένου να «αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου».
Αν και πολλοί από τους δυτικούς συμμάχους της κατηγορούν την Ουγγαρία ότι η άρνησή της να στείλει όπλα στην ουκρανία ισοδυναμεί με συμπαράταξη με τη Ρωσία στον πόλεμο, τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός της χώρας Viktor Orban είχε πει ότι η κυβέρνησή του είναι απλά με τους Ούγγρους.
«Είμαστε υπέρ της Ουγγαρίας», είπε ο Orban στην εφημερίδα Magyar Nemzet σε συνέντευξή του.
Ο Orban υποστήριξε ότι ενώ αν και είναι σημαντικό για την κυβέρνησή του η Ρωσία να μην αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, εξίσου σημαντικές είναι οι οικονομικές σχέσεις μαζί της όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Η απάντηση στο ερώτημα εάν βρισκόμαστε στη σωστή ή στη λάθος πλευρά της ιστορίας είναι ότι είμαστε στην πλευρά της ιστορίας της Ουγγαρίας. Υποστηρίζουμε και βοηθάμε την Ουκρανία, είναι προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε μια κυρίαρχη Ουκρανία και είναι προς το συμφέρον μας η Ρωσία να μην αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά δεν είναι προς το συμφέρον μας να εγκαταλείψουμε όλες τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα με γνώμονα τα συμφέροντα του ουγγρικού έθνους και κανενός άλλου», είπε ο Orban.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης