Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Hamza Yousaf γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος πρωθυπουργός στην Ευρώπη - Γιος Πακιστανών, ο νέος ηγέτης της Σκωτίας

Ο Hamza Yousaf γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος πρωθυπουργός στην Ευρώπη - Γιος Πακιστανών, ο νέος ηγέτης της Σκωτίας
. Ο πατέρας του μετανάστευσε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 και εργαζόταν ως λογιστής, ενώ και η οικογένεια της μητέρας του ακολούθησε διπλή μετανάστευση πρώτα από το Πακιστάν στην Κένυα και εν συνεχεία στη Σκωτία
Μια ιστορική στιγμή για τη Σκωτία γράφεται σήμερα στο κοινοβούλιο που εξέλεξε τον έκτο πρωθυπουργό της χώρας. Ο Hamza Yousaf γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος πρωθυπουργός σε δυτικό κοινοβούλιο καθώς είναι, από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, νέος αρχηγός του SNP, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.
Ο Hamza Yousaf διεκδίκησε και κέρδισε την ηγεσία των Σκωτσέζων σοσιαλδημοκρατών μετά την παραίτηση της Νίκολα Στέρτζον, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά, μετά και την εκλογή Σούνακ στην ηγεσία των Τόρις, τον αέρα αλλαγής που φυσά στη Βρετανία.
Ο 37χρονοςYousaf γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος που ηγείται μιας κυβέρνησης στην Ευρώπη και φυσικά στη Σκωτία. Είναι γιος πρώτης γενιάς μεταναστών από το Πακιστάν.
Ο ίδιος γεννήθηκε το 1985 στη Γλασκώβη. Ο πατέρας του μετανάστευσε στη Σκωτία τη δεκαετία του 1960 και εργαζόταν ως λογιστής, ενώ και η οικογένεια της μητέρας του ακολούθησε διπλή μετανάστευση πρώτα από το Πακιστάν στην Κένυα και εν συνεχεία στη Σκωτία.
Όταν ο Γιουσάφ ήταν μαθητής του δημοτικού, στο σχολείο του φοιτούσαν μόνο δύο μαθητές με διαφορετική εθνικότητα. Από μικρός ενδιαφερόταν για τα κοινά και σύντομα αποφάσισε ότι ήθελε να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, κάτι που βρήκε αντίθετους τους γονείς του που ονειρεύονταν για τον γιο τους σπουδές νομικής ή ιατρικής, ή έστω να γινόταν λογιστής όπως ο πατέρας του, ώστε να έχει εξασφαλισμένη κοινωνική ενσωμάτωση.
Ο ίδιος έχει δηλώσει σε συνεντευξή του παλιότερα ότι το γεγονός που τον σημάδεψε ήταν η 11 Σεπτεμβρίου. "Είναι η μέρα που άλλαξε τον κόσμο και εμένα προσωπικά" έχει πει.
Ο Yousaf ήταν 16 ετών και το πρώτο πράγμα που τον ρώτησαν οι φίλοι του την επόμενη μέρα στο σχολείο ήταν "γιατί οι μουσουλμάνοι μισούν την Αμερική;" Εκείνη τη μέρα, λέει, αποφάσισε ότι θα ασχολιόταν με την πολιτική.
Μετά τις σπουδές πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου άρχισε να διακρίνεται ως πρόεδρος του συλλόγου μουσουλμάνων φοιτητών, το 2007 ο Yousaf εντάχθηκε στο SNP, το σοσιαλιδημοκρατικό κόμμα της Σκωτίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύντομα ανέλαβε ρόλο συμβούλου του τότε ηγέτη του κόμματος Άλεξ Σάλμοντ, και εν συνεχεία, της διαδόχου του Νίκολα Στέρτζον.
Ένα από τα βασικά θέματα που προτάσσει στην ατζέντα του είναι αυτό της ανεξαρτησίας της Σκωτίας λέγοντας ότι "πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε πολίτες και όχι υπήκοοι".

Ο πρώτος μουσουλμάνος και ο Sunak ο πρώτος ινδουιστής

Αν και ο Yousaf γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος πρωθυπουργός, σημαντική και εξίσου ιστορική είναι και η ανάδειξη του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Ο Σούνακ έγινε ο πρώτος ινδουιστής που ανέλαβε τα ηνία του Συντηρητικού κόμματος και έγινε ένοικος της Ντάουνινγκ στριτ διαδεχόμενος την Λιζ Τρας μετά την επεισοδιακή πρωθυπουργία της ως διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον.
Στις πρωτιές έχει προηγηθεί το 2016 ο πακιστανικής καταγωγής Σαντίκ Καν όταν εξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου και έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος που ανέλαβε να διοικήσει τον μεγαλύτερο μητροπολιτικό δήμο της Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης