Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι ΝΑΤΟ δημιούργησαν οι Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία - Δύναμη 250 μαχητικών αεροσκαφών

Μίνι ΝΑΤΟ δημιούργησαν οι Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία - Δύναμη 250 μαχητικών αεροσκαφών
Οι 4 χώρες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συνδυάσουν την αεράμυνά τους, σε σημείο που οι αντίστοιχες αεροπορικές τους δυνάμεις να ενωθούν σε μια ενιαία μάχιμη μονάδα
Ένα νέο, ιστορικά πρωτοφανές αμυντικό σύμφωνο υπεγράφη από τις σκανδιναβικές χώρες, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή της Μόσχας, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο κατώφλι της αποδοχής τουλάχιστον μιας από τις χώρες αυτές (Φινλανδία) ως νέο μέλος.
Η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Φινλανδία εξέδωσαν κοινή δήλωση, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να συνδυάσουν την αεράμυνά τους, σε σημείο που οι αντίστοιχες αεροπορικές τους δυνάμεις να ενωθούν σε μια ενιαία μάχιμη μονάδα.
Αυτό που αποκαλείται κοινή δήλωση προθέσεων (JDI) των χωρών υπογράφηκε στην αεροπορική βάση Ramstein στα μέσα του μήνα, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις τις τελευταίες ημέρες.

Συγκέντρωση δυνάμεων

Ο διοικητής της Δανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Jan Dam, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία δήλωσε ότι "ο συνδυασμένος στόλος μας μπορεί να συγκριθεί με μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα".
Δεδομένου ότι αυτό σημαίνει κατ' αρχήν ότι κάθε μία από τις τέσσερις χώρες θα συμμετέχει στην υπεράσπιση όλων σε περίπτωση επίθεσης από έναν κοινό εχθρό, το DefenceNews.com παρομοίασε την κίνηση με τη δημιουργία ενός "μίνι ΝΑΤΟ".
Αν και η συμφωνία JDI δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία, η όλη πρωτοβουλία είναι σαφώς μέρος της συνεχιζόμενης αντίδρασης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Όσον αφορά τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε μια ευρύτερη σκανδιναβική δύναμη, ο υποστράτηγος Rolf Folland, ο αρχηγός της νορβηγικής πολεμικής αεροπορίας (NAF), έφερε στο προσκήνιο έναν αριθμό σχεδόν 250 προηγμένων αεροσκαφών.
Πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί ένα κοινό κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν επιπλέον διοικητές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά που θα παρέχουν την καθοδήγηση και τον συντονισμό τους.
"Υπάρχει προφανές ενδιαφέρον για μια περιφερειακή πρωτοβουλία για μια κοινή αεροπορική διοίκηση στη βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Γνωρίζουμε καλά τις συνθήκες στον Υψηλό Βορρά και έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.
Με συνολικά σχεδόν 250 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, πρόκειται για μια μεγάλη δύναμη μάχης που πρέπει να συντονιστεί", δήλωσε ο Folland.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης