Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη τροπή στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Προειδοποιούν για πυρηνική σύγκρουση οι αναλυτές, πεδίο μαχών η Ταϊβάν

Επικίνδυνη τροπή στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας - Προειδοποιούν για πυρηνική σύγκρουση οι αναλυτές, πεδίο μαχών η Ταϊβάν
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang, δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει μια "ορθολογική πορεία"
Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βρίσκονται σε μια "επικίνδυνη" πορεία, καθώς η εμπιστοσύνη καταρρέει και από τις δύο πλευρές, δήλωσαν πολιτικοί παρατηρητές στο CNBC.
Το Πεκίνο θεωρεί την Ουάσινγκτον ως "κύριο αντίπαλό του" και "πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν πρόθεση να κλείσουν τον δρόμο της Κίνας", δήλωσε ο Stephen Roach, ανώτερος συνεργάτης στο China Center Paul Tsai του Πανεπιστημίου Yale.
"Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη", δήλωσε ο Roach, ο οποίος αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο China Development Forum στο Πεκίνο.
Ο William Cohen, πρώην υπουργός Άμυνας υπό την κυβέρνηση Clinton, επανέλαβε μια παρόμοια εκτίμηση και δήλωσε ότι το αμφιλεγόμενο μπρος-πίσω μεταξύ των δύο πλευρών έχει φτάσει σε "επικίνδυνο" επίπεδο.
"Νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο κάθε φορά που έχεις δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις και πυρηνικά όπλα στα χέρια και των δύο - αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος", δήλωσε ο Cohen, που τώρα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Cohen.
Στις αρχές Μαρτίου, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang, δήλωσε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει μια "ορθολογική πορεία" και προειδοποίησε για σύγκρουση εάν η Ουάσινγκτον δεν "πατήσει φρένο".

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας αυξάνονται

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, από το εμπόριο και τους δασμούς μέχρι την τεχνολογική αντιπαλότητα και την υποτιθέμενη κατασκοπεία.
Πιο πρόσφατα, τα πράγματα κλιμακώθηκαν και πάλι μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός υποτιθέμενου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου.
Αυτό προκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να ακυρώσει το ταξίδι του στο Πεκίνο για το περιστατικό τον περασμένο μήνα.
"Το αερόστατο ήταν μια σπίθα που πραγματικά μας έβαλε σε μια γρήγορη κατηφορική πορεία", πρόσθεσε ο Roach.
"Αν ένα μπαλόνι μπορεί να εκτροχιάσει αυτή τη σχέση με τον τρόπο που το έκανε τόσο γρήγορα, αυτό απλά σας λέει πόσο κατεστραμμένη και δύσπιστη είναι η σχέση των δύο εθνών".
Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν επίσης διαπληκτιστεί για άλλα αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Η Ουάσινγκτον ήταν "πολύ ανήσυχη για το γεγονός ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει υποστήριξη στη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Τα ζητήματα σχετικά με την Ταϊβάν έχουν επίσης προκαλέσει την οργή της Κίνας, με το Πεκίνο να προειδοποιεί σταθερά ότι η Ταϊβάν είναι η "πρώτη κόκκινη γραμμή" που δεν πρέπει να ξεπεραστεί.
"Βρίσκομαι στην Κίνα εδώ και πέντε ημέρες και η ιστορία εδώ είναι ο καθρέφτης αυτού που μαθαίνεις στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Roach.
"Η Κίνα είναι απολύτως πεπεισμένη ότι έχει αμερικανικό πρόβλημα".
Και πρόσθεσε: "Θα επιστρέψω απόψε στις ΗΠΑ και θα ακούσω το ακριβώς αντίθετο - ότι η Αμερική έχει πρόβλημα με την Κίνα".

Ανησυχίες για το Tik Tok

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok, πέρασε ώρες καταθέτοντας σε Αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν αν τα αμερικανικά δεδομένα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.
Υπήρξαν "πολλές συζητήσεις" γύρω από το θέμα στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας, δήλωσε ο Roach.
"Τα βίντεο αυτής της εμφάνισης έγιναν πραγματικά viral", σημείωσε.
"Είναι πραγματικά κάτι που θα έλεγα ότι οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες, αξιωματούχοι και επιχειρηματίες με τους οποίους μίλησα στο [φόρουμ] το βρήκαν πολύ προσβλητικό και τους ανησύχησε πολύ".
Ιστορικά, όταν έχεις δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις να ανεβαίνουν, αυτό συχνά οδηγεί σε σύγκρουση "στην πλειονότητα των περιπτώσεων", προειδοποίησε ο Cohen.
Το Πεκίνο γίνεται γρήγορα μια παγκόσμια οικονομική δύναμη που ανταγωνίζεται στενά την Ουάσινγκτον σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η Κίνα έχει συγκεντρώσει μια "εκπληκτική ποσότητα οπλισμού που ανέπτυξε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η οικονομία τους, νομίζω, είναι αρκετά σταθερή σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Cohen.
Η σχέση "θα γίνει πιο δύσκολη", σημείωσε, ο οποίος τόνισε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να δεσμευτούν για να αποφύγουν παρεξηγήσεις ή λάθος υπολογισμούς.

Επίσκεψη στην Ταϊβάν

Υπάρχει το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθούν εκ νέου οι εντάσεις μετά την επιβεβαίωση από το γραφείο της προέδρου της Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα ότι η Tsai Ing-wen πρόκειται να περάσει από τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες στα τέλη Μαρτίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Γουατεμάλα και το Μπελίζ.
Το γραφείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το δρομολόγιό της κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Ταϊβάν, η Κίνα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το ζήτημα είναι εσωτερική υπόθεση.
Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι το αυτοδιοικούμενο νησί αποτελεί μέρος της επικράτειάς του και υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν δεν πρέπει να έχει δικαίωμα να διεξάγει εξωτερικές σχέσεις.
Η κυβέρνηση Biden έχει φροντίσει να υποβαθμίσει τη διέλευση του προέδρου της Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς την "όχι ασυνήθιστη".
"Η πρόεδρος Tsai Ing-wen το έχει κάνει έξι φορές.
Κάθε πρόεδρος της Ταϊβάν στην πρόσφατη μνήμη το έχει κάνει αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, σε ενημέρωση Τύπου την περασμένη εβδομάδα.
"Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Κίνα να αντιδράσει υπερβολικά.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιδράσουν.
Θέλω να πω, αυτό είναι κάτι που... είναι συνηθισμένο και έχει συμβεί στο παρελθόν, πιθανότατα θα ξανασυμβεί.
Είναι προσωπικό. Είναι ανεπίσημο", πρόσθεσε.
Και οι δύο χώρες είναι "εξίσου ένοχες και κακοδιαχειρίζονται τη σχέση τους", δήλωσε ο Roach.
Η Ουάσινγκτον πρέπει να καταλάβει τις προθέσεις της απέναντι στο Πεκίνο, πρόσθεσε.
"Πόσο μακριά είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε;" ρώτησε.
"Αν υπήρξε ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να επικεντρωθούμε στην επίλυση μιας δυσλειτουργικής σχέσης, αυτή η στιγμή είναι τώρα", δήλωσε ο Roach.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης