Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπάνια κριτική ΟΗΕ προς την κυβέρνηση Zelensky που πετάει την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία έξω από τα μοναστήρια της

Σπάνια κριτική ΟΗΕ προς την κυβέρνηση Zelensky που πετάει την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία έξω από τα μοναστήρια της
Η κυβέρνηση Zelensky πετά μοναχούς και παπάδες έξω από τις ουκρανικές εκκλησίες και μοναστήρια  γιατί η Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία δεν έχει διαρρήξει ακομη τις σχέσεις με το πατριαρχείο της Μόσχας
Σχετικά Άρθρα
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την ανησυχία της για τις διώξεις σε βάρος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Zelensky.
Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να διατηρεί τις παραδοσιακές επαφές της με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Zelensky να επιχειρεί να διώξει τους ιερείς και τους μοναχούς της από τις ιστορικές τους εκκλησίες και μοναστήρια, για να τα δώσει σε μια αντίπαλη εθνικιστική εκκλησία, χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη νομοθεσία.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε σε έκθεσή του  ότι «ανησυχεί πως οι δραστηριότητες του κράτους με στόχο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μπορούν να εισάγουν διακρίσεις».
Η έκθεση του ΟΗΕ επεσήμανε την «ασαφή νομική ορολογία και την απουσία επαρκούς αιτιολόγησης» στην προτεινόμενη νομοθεσία κατά της ορθόδοξης ουκρανικής εκκλησίας που προωθεί από την κυβέρνηση Zelensky.
Τον Ιανουάριο, οι μοναχοί της αρχαίας Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου εκδιώχθηκαν από τον καθεδρικό υπέρ της υποστηριζόμενης από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».
Και τώρα έχει ανοίξει μια αντιπαράθεση μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών και της ουκρανικής αστυνομίας σχετικά με το μέλλον της Μονής της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ του 11ου αιώνα.

Η κυβέρνηση διώχνει τους μοναχούς από το ιστορικό μοναστήρι της Λαύρας Κιέβου -Πέτσερσκ

Η κυβέρνηση έχει βγάλει εντολή να εγκαταλείψουν οι μοναχοί το μοναστήρι αλλά οι ίδιοι λένε ότι θα παραμείνουν σε αυτό για «όσο τους είναι σωματικά δυνατό», ενώ πολλές χιλιάδες Ουκρανοί πιστοί έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους μοναχούς τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, η κυβέρνηση Zelensky έχει βγάλει μια νομοθεσία βάσει της οποίας το μοναστήρι της Λαύρας Κιέβου - Πέτσερσκ που είναι ο ιερότερος τόπος για την ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία, ανήκει στο κράτος και έως πρότινος τον μίσθωνε την εκκλησία αλλά από τις 29 Μαρτίου 2023 τερματίζει τη μίσθωση.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι οι μοναχοί παραβίασαν τους όρους μίσθωσης κάνοντας αλλαγές στον ιστορικό χώρο και άλλες τεχνικές παραβάσεις.
Η έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναμένεται να στηρίξει την υπόθεση των μοναχών του Κιέβου, αλλά είναι πολύ αργά για να τους εξασφαλίσει την απαραίτητη διεθνή υποστήριξη που θα άλλαζε τα σχέδια της κυβέρνησης Zelensky.

Υπουργείο Εξωτερικών Κιέβου: Η ορθόδοξη ουκρανική εκκλησία υπονομεύει την εθνική ασφάλεια

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απέρριψε τα συμπεράσματα του ΟΗΕ και επιτέθηκε, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Oleh Nikolenko να λέει:
«Σε μια πρόσφατη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι οι αποφάσεις για τα κτίρια της ορθόδοξης ουκρανικής εκκλησίας θα μπορούσαν να έχουν «μεροληπτικό χαρακτήρα».
Η Ουκρανία είναι ένα δημοκρατικό κράτος, στο οποίο η ελευθερία της θρησκείας είναι εγγυημένη.
Ταυτόχρονα, η ελευθερία δεν είναι το ίδιο με το δικαίωμα συμμετοχής σε δραστηριότητες που υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια.
Καλούμε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να απόσχει από μη ισορροπημένες πολιτικές εκτιμήσεις και να βασίσει τις εκθέσεις της σε γεγονότα».
Το μοναστήρι της Λαύρας Κιέβου - Πέτσερσκ είναι ένας από τους σημαντικότερους ιερούς τόπους στην ευρύτερη Ουκρανική Ορθοδοξία αλλά η αστυνομία αναμένεται ότι θα εκδιώξει τους τελευταίυος ορθόδοξους μοναχούς από το χώρο αυτό την Τετάρτη 29/2/23.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης