Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Σλοβάκοι πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες κάνουν τη χώρα τους χειρότερη - Στο 44% η δυσαρέσκεια

Οι Σλοβάκοι πιστεύουν ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες κάνουν τη χώρα τους χειρότερη - Στο 44% η δυσαρέσκεια
Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι το 56,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες αποδυναμώνουν τη σλοβακική οικονομία

Η δυσαρέσκεια προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Σλοβακία είναι η υψηλότερη στην ΕΕ καθώς το 44% των Σλοβάκων πιστεύει ότι οι Ουκρανοί κάνουν τη χώρα χειρότερη, δείχνει το νέο Ευρωβαρόμετρο.
«Η Σλοβακία δεν είναι σίγουρα μια από τις χώρες που θα ήταν ιδιαίτερα ανοιχτές στην ποικιλομορφία», δήλωσε σχετικά με την έρευνα ο κοινωνιολόγος Michal Vašečka, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής της Μπρατισλάβα (BPI).
«Αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη πιο εκπληκτικοί, επειδή και οι Ουκρανοί τα πήγαν πολύ άσχημα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες που αναφέρθηκαν», πρόσθεσε.
Δεν είναι σαφές εάν η δυσαρέσκεια προκύπτει από την άμεση εμπειρία των Σλοβάκων με τους Ουκρανούς ή αν προέρχεται από τις εικόνες της «ουκρανικής μαφίας, ενός διεφθαρμένου κράτους» που τροφοδοτούν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τους Ουκρανούς τα τελευταία 30 χρόνια.
«Έτσι ενημερώνει ένα μέρος της πολιτικής ελίτ για αυτούς ακόμη και σήμερα. Και είναι πιο επιτυχημένο από ό,τι θα περιμέναμε», σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο.
Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι το 56,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Ουκρανοί πρόσφυγες αποδυναμώνουν τη σλοβακική οικονομία, έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία ανάλυση της αγοράς εργασίας του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, σύμφωνα με την οποία οι Ουκρανοί όντως αναπληρώνουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε τομείς με έλλειψη προσωπικού, όπως η υγειονομική περίθαλψη και φιλοξενία.
«Οι ξένοι εργαζόμενοι στη Σλοβακία, ειδικά εκείνοι από την Ουκρανία, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης τον τελευταίο χρόνο», αναφέρει επίσης η ανάλυση.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ένα βαθύτερο πρόβλημα που έχουν οι Σλοβάκοι με τους αλλοδαπούς, καθώς το 42% των ερωτηθέντων είπε ότι οι ξένοι ενοχλούν τη σλοβακική κουλτούρα.
Ενώ οι Σλοβάκοι αγανακτούν περισσότερο τους μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, φαίνεται επίσης να προτιμούν τους μετανάστες από τη Ρωσία από εκείνους από την Ουκρανία, καθώς μόνο το 38% των ερωτηθέντων είπε ότι οι Ρώσοι χειροτερεύουν τη χώρα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης