Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εχθροί των τραπεζών το... Twitter και το mobile banking - Μπορούν να οδηγήσουν σε κραχ σε δευτερόλεπτα

Εχθροί των τραπεζών το... Twitter και το mobile banking - Μπορούν να οδηγήσουν σε κραχ σε δευτερόλεπτα
Αυτή είναι "η πρώτη τραπεζική κρίση της γενιάς του Twitter"
Οι αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα έχουν προκαλέσει το ερώτημα αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός νέου χρηματοπιστωτικού κραχ, τύπου 2008.
Αλλά μια τραπεζική κρίση σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι πριν από 15 χρόνια, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ηλεκτρονική τραπεζική και τις τεράστιες αλλαγές στη ρύθμιση.
Αυτή είναι "η πρώτη τραπεζική κρίση της γενιάς του Twitter", δήλωσε ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, αναφερόμενος στην κατάρρευση της Credit Suisse.
Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν στις 14 Μαρτίου, αφού διαπιστώθηκαν "ουσιώδεις αδυναμίες" στην οικονομική της πληροφόρηση.
Η είδηση ξεκίνησε μια ταραχώδη πενθήμερη περίοδο για την τράπεζα, η οποία κορυφώθηκε με τη συμφωνία της αντίπαλης ελβετικής τράπεζας UBS να αναλάβει την ταλαιπωρημένη εταιρεία.

Όλα έγιναν πιο γρήγορα...

"Αυτό που έκαναν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι να αυξήσουν τη σημασία της φήμης, ίσως εκθετικά, και αυτό είναι μέρος του προβλήματος νομίζω", πρόσθεσε ο Donavan.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν "μεγαλύτερη δυνατότητα εξάπλωσης επιζήμιων φημών" σε σύγκριση με το 2008, δήλωσε ο Jon Danielsson, διευθυντής του Κέντρου Συστημικού Κινδύνου στο London School of Economics.
"Η αυξημένη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ψηφιακές τραπεζικές συναλλαγές και τα συναφή, όλα λειτουργούν ώστε να κάνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο εύθραυστο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά", δήλωσε ο Danielsson.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο επιτρέπουν στις φήμες να διαδίδονται πιο εύκολα, αλλά και πολύ πιο γρήγορα.
"Είναι μια πλήρης αλλαγή του παιχνιδιού", δήλωσε η Jane Fraser, διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το The Economic Club of Washington, την περασμένη εβδομάδα.
"Υπάρχουν μερικά tweets και στη συνέχεια αυτό το πράγμα [η κατάρρευση της Silicon Valley Bank] κατέρρευσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έχει συμβεί στην ιστορία", πρόσθεσε η Fraser.
Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν τη Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου, στη μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας στις ΗΠΑ από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Ενώ οι πληροφορίες μπορούν να διαδοθούν μέσα σε δευτερόλεπτα, τα χρήματα μπορούν πλέον να αποσυρθούν εξίσου γρήγορα.
Το mobile banking έχει αλλάξει τη θεμελιώδη συμπεριφορά των χρηστών των τραπεζών, καθώς και την οπτική μιας οικονομικής κατάρρευσης.
"Δεν υπήρχαν ουρές έξω από τις τράπεζες, όπως συνέβη με την Northern Rock στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης - αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά - επειδή απλά μπαίνεις στο διαδίκτυο, πατάς μερικά κουμπιά και φεύγεις", δήλωσε ο Paul Donavan.
Αυτός ο συνδυασμός γρήγορης διάδοσης πληροφοριών και πρόσβασης σε κεφάλαια μπορεί να καταστήσει τις τράπεζες πιο ευάλωτες, σύμφωνα με τον Stefan Legge, επικεφαλής φορολογικής και εμπορικής πολιτικής στο Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικών Μελετών IFF του Πανεπιστημίου του St. Gallen.
"Ενώ παλαιότερα, η θέα των ανθρώπων που σχημάτιζαν ουρές μπροστά στα τραπεζικά καταστήματα προκαλούσε πανικό, σήμερα έχουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...
Κατά κάποιον τρόπο, τα bank runs μπορούν να συμβούν πολύ πιο γρήγορα σήμερα", δήλωσε ο Legge.

Ισχυρότεροι ισολογισμοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να στηρίξει την οικονομική κατάσταση της ζώνης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης νέων θεσμικών οργάνων χρηματοπιστωτικής εποπτείας και της εφαρμογής stress test για να προσπαθήσει να προβλέψει τυχόν δύσκολα σενάρια και να αποτρέψει την κατάρρευση της αγοράς.
Αυτό καθιστά "απίθανο" να υποστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες κάτι τόσο σοβαρό όσο το 2008, δήλωσε ο Danielsson.
″[Η χρηματοδότηση των τραπεζών] είναι πιο σταθερή, οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες όσον αφορά τους κινδύνους και τα επίπεδα κεφαλαίου είναι υψηλότερα", δήλωσε ο Danielsson.
Σήμερα οι τράπεζες αναμένεται να έχουν πολύ περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα ασφαλείας και ένα καλό μέτρο για τη μέτρηση της διαφοράς μεταξύ της σημερινής οικονομικής κατάστασης και του 2008 είναι οι δείκτες μόχλευσης των τραπεζών, δήλωσε ο Bob Parker, ανώτερος σύμβουλος της International Capital Markets Association.
"Αν πραγματικά κοιτάξετε τις 30 ή 40 κορυφαίες παγκόσμιες τράπεζες... η μόχλευση είναι χαμηλή, η ρευστότητα είναι υψηλή.
Ο κίνδυνος στο τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι ήταν ποτέ τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια", δήλωσε ο Parker.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, η οποία ιδρύθηκε το 2011 ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση ως μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, τόνισε αυτό σε ανακοίνωσή της σχετικά με την παρέμβαση των ελβετικών αρχών για να βοηθήσουν την Credit Suisse.
"Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας", ανέφερε η ανακοίνωση.

Προβληματικοί θύλακες εντός του τομέα

Ωστόσο, μεμονωμένοι παίκτες μπορούν ακόμη να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, ανεξάρτητα από το πόσο ανθεκτικός είναι ο τομέας στο σύνολό του.
Ο Parker περιέγραψε ότι πρόκειται για "θύλακες με αρκετά σοβαρά προβλήματα" και όχι για ζητήματα που είναι βαθιά ριζωμένα σε ολόκληρο τον κλάδο.
"Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω το επιχείρημα ότι έχουμε σημαντικό συστημικό κίνδυνο που συσσωρεύεται στο τραπεζικό σύστημα", δήλωσε.
Η Fraser έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις όταν συνέκρινε το σημερινό τραπεζικό σύστημα με αυτό που συνέβη το 2008.
"Δεν είναι όπως την προηγούμενη φορά, δεν πρόκειται για πιστωτική κρίση", δήλωσε η Fraser.
"Αυτή είναι μια κατάσταση όπου είναι μερικές τράπεζες που έχουν κάποια προβλήματα και είναι καλύτερα να βεβαιωθούμε ότι το καταπνίγουμε αυτό εν τη γενέσει του".

Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί

Ένας παραλληλισμός μεταξύ της κρίσης του 2008 και του σημερινού χρηματοπιστωτικού σκηνικού είναι η σημασία της εμπιστοσύνης, καθώς η "έλλειψη εμπιστοσύνης" έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πρόσφατη ευρωπαϊκή τραπεζική αναταραχή, σύμφωνα με τον Thomas Jordan, πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.
"Δεν πιστεύω ότι [το mobile banking] ήταν η πηγή του προβλήματος.
Νομίζω ότι ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης στις διάφορες τράπεζες, και αυτό συνέβαλε στη συνέχεια σε αυτή την κατάσταση", δήλωσε ο Jordan.
Ακόμη και αν οι τράπεζες έχουν ενισχύσει τις κεφαλαιακές τους θέσεις και τη ρευστότητά τους και έχουν βελτιώσει τη ρύθμιση και την εποπτεία, "αποτυχίες και έλλειψη εμπιστοσύνης" μπορούν ακόμη να συμβούν, δήλωσε ο José Manuel Campa, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών.
"Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να μην εφησυχάζουμε", δήλωσε ο Campa στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι ένας "θεμελιώδης νόμος της χρηματοοικονομικής", σύμφωνα με τον Stefano Ramelli, επίκουρο καθηγητή εταιρικής χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen.
"Το σημαντικότερο κεφάλαιο για τις τράπεζες είναι η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.
Αν χαθεί η εμπιστοσύνη, τότε όλα μπορούν να συμβούν", δήλωσε ο Ramelli.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης