Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανορθόδοξη... στρατηγική Musk - Αγόρασε το Twitter για 44 δισ. και αξίζει 20 δισ. μέσα σε 5 μήνες

Η ανορθόδοξη... στρατηγική Musk - Αγόρασε το Twitter για 44 δισ. και αξίζει 20 δισ. μέσα σε 5 μήνες
Σε ένα email που έστειλε στους υπαλλήλους του, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της πλατφόρμας, για την οποία προβλέπει αύξηση της αποτίμησης τα επόμενα χρόνια
Η εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk ήταν πολύ περιπετειώδης.
Η βασιλεία του στην ηγεσία του ιστοτόπου microblogging είναι εξίσου περιπετειώδης.
Ο διάσημος επιχειρηματίας οριστικοποίησε τη συμφωνία στις 27 Οκτωβρίου, μετά από μια μακρά μάχη με τη διοίκηση του Twitter 1.0, που σημαδεύτηκε από πολλαπλές ανατροπές, απειλές και δημόσιες προσβολές.
Συν τοις άλλοις, το τίμημα αγοράς ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλε ο Musk θεωρήθηκε υπερβολικά υψηλό από τους αναλυτές, οι οποίοι σημείωναν ότι η πλατφόρμα δεν ήταν κερδοφόρα και υστερούσε έναντι των κύριων ανταγωνιστών της όσον αφορά τα διαφημιστικά έσοδα.
Ο Musk είχε προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα, αλλά οι προσπάθειές του κατέληξαν σε μια μεγάλη αποτυχία.
Λίγο περισσότερο από πέντε μήνες αφότου έγινε ο "επικεφαλής του Twit", όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, ο δισεκατομμυριούχος μόλις μείωσε την αποτίμηση της πλατφόρμας περισσότερο από το μισό.
Το Twitter αξίζει πλέον μόλις 20 δισεκατομμύρια δολάρια, λέει ο ίδιος ο Musk, σύμφωνα με το Platformer και το The Information.
Η αποτίμηση αυτή βασίζεται στις νέες χορηγήσεις μετοχών στους εργαζόμενους.
Εάν αυτή η αποτίμηση των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μικρότερη από το ήμισυ των όσων είχε καταβάλει ο Musk, θα μπορούσε θεωρητικά να είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους σε περίπτωση που η αποτίμηση της εταιρείας ανακάμψει.
Συνήθως οι νεοσύστατες επιχειρήσεις προσφέρουν δικαιώματα προαίρεσης μετοχών σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις για να προσελκύσουν ταλέντα.

Το Twitter θα μπορούσε να αξίζει 250 δισεκατομμύρια δολάρια

Σε ένα email που έστειλε στους υπαλλήλους του, ο μεγιστάνας της τεχνολογίας είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της πλατφόρμας, για την οποία προβλέπει αύξηση της αποτίμησης τα επόμενα χρόνια.
"Βλέπω μια ξεκάθαρη, αλλά δύσκολη, πορεία προς μια αποτίμηση >250 δισεκατομμυρίων δολαρίων", έγραψε ο Musk.
Αυτό σημαίνει ότι οι νέες μετοχές θα αξίζουν πολύ περισσότερο - 10 φορές για την ακρίβεια - από την τρέχουσα αξία τους.
Η απόφαση να μειώσει την αποτίμηση θα μπορούσε επομένως να είναι ένας τρόπος για τον Musk να διατηρήσει τα ταλέντα, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης τις δυσκολίες που περνάει το Twitter.
Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον δισεκατομμυριούχο.
Ο Musk αποφάσισε να κάνει το Twitter προπύργιο των συντηρητικών, καταργώντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας που περιορίζουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους.
Αυτή η laissez-faire προσέγγιση στη διαχείριση του περιεχομένου έχει τρομάξει πολλούς διαφημιστές.
Τα διαφημιστικά έσοδα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 91% των εσόδων του Twitter κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, την τελευταία περίοδο για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Ο Musk έκανε την εταιρεία ιδιωτική, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πλέον να ανακοινώνει δημοσίως τα οικονομικά αποτελέσματα.
Η άλλη απόφαση που έλαβε ο Musk ήταν να μειώσει δραστικά το κόστος, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση 5.200 εργαζομένων σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Το Twitter απασχολούσε 7.500 άτομα όταν έφτασε ο Musk.
Έκοψε το 50% των θέσεων εργασίας μέσα σε μία ημέρα τον περασμένο Νοέμβριο.
Λίγες ημέρες μετά από αυτές τις περικοπές θέσεων εργασίας, ο νέος ιδιοκτήτης του κοινωνικού δικτύου ζήτησε από τους εναπομείναντες υπαλλήλους να δουλεύουν πολλές ώρες ή να φύγουν.
"Στο μέλλον, για να δημιουργήσουμε ένα επαναστατικό Twitter 2.0 και να επιτύχουμε σε έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο, θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί.
Αυτό θα σημαίνει ότι θα δουλεύουμε πολλές ώρες με μεγάλη ένταση.
Μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις θα αποτελούν βαθμό επιτυχίας", έγραψε ο δισεκατομμυριούχος σε ένα email που έστειλε στους εργαζόμενους στις 16 Νοεμβρίου.
"Αν είστε σίγουροι ότι θέλετε να γίνετε μέρος του νέου Twitter, παρακαλώ κάντε κλικ στο ναι στον παρακάτω σύνδεσμο", συνέχισε.
"Όποιος δεν το έχει κάνει μέχρι αύριο στις 17:00 ώρα Ελλάδας, θα λάβει αποζημίωση τριών μηνών".

Προβλήματα ρευστότητας

Είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι απάντηση περίμενε ο ιδιόρρυθμος και οραματιστής επιχειρηματίας από αυτό το τελεσίγραφο.
Περισσότεροι από χίλιοι υπάλληλοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν, γεγονός που προκάλεσε γενικό χάος, αναγκάζοντας τον Musk να κλείσει προσωρινά τα γραφεία του Twitter, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο.
Για τους εναπομείναντες υπαλλήλους, το ζήτημα της αποζημίωσης είναι ένα από τα πιο σημαντικά.
Στο email του, ο Musk λέει στους υπαλλήλους ότι οι νέες επιχορηγήσεις θα κατοχυρωθούν σε τέσσερα χρόνια.
Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να προσφέρει στους εργαζόμενους ευκαιρίες εξαργύρωσης.
Ο Musk υπόσχεται στους υπαλλήλους ότι μπορούν να πωλούν τις μετοχές τους "κάθε έξι μήνες, με βάση την αποτίμηση τρίτου μέρους" κατά τη διάρκεια "γεγονότων ρευστότητας".
Πρόκειται για μια διαδικασία που ο δισεκατομμυριούχος χρησιμοποιεί ήδη στην εταιρεία πυραύλων και δορυφόρων SpaceX.
Η διαδικασία "επιτυγχάνει το πλεονέκτημα της δημόσιας εταιρείας που έχει ρευστοποιήσιμες μετοχές, αλλά χωρίς το χάος των τιμών των μετοχών και τα βάρη των αγωγών μιας δημόσιας εταιρείας, έγραψε ο Musk.
Η SpaceX είναι ιδιωτική εταιρεία.
Οι εργαζόμενοι που κατέχουν μετοχές μπορούν να τις πουλήσουν εντός των παραθύρων που παρέχει η εταιρεία, η οποία καθορίζει επίσης τον συνολικό αριθμό των μετοχών που μπορούν να πωληθούν κατά τη διάρκεια αυτών των ιδιωτικών προσφορών.
Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους του Twitter, ο Musk τους προέτρεψε επίσης να δουν το Twitter ως μια "αντίστροφη νεοφυή επιχείρηση".
Υποστηρίζει ότι οι ριζικές αλλαγές ήταν απαραίτητες για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Επανέλαβε επίσης το μήνυμα αυτό σε ένα tweet στο οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα το δεύτερο τρίμηνο.
"Το T(w)itter έτεινε να χάσει ~3B δολάρια/έτος (πτώση εσόδων ~1,5 δισ. + εξυπηρέτηση χρέους ~1,5 δισ.) και είχε 1 δισ. δολάρια σε μετρητά, άρα μόνο 4 μήνες χρήματα.
Εξαιρετικά άσχημη κατάσταση", έγραψε στις 25 Μαρτίου.
"Τώρα που οι διαφημιστές επιστρέφουν, φαίνεται ότι θα βγάλουμε τα έξοδά μας το β' τρίμηνο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης