Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed και EKT σήμαναν συναγερμό για τον κίνδυνο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης εξαιτίας των πιέσεων στις τράπεζες

Fed και EKT σήμαναν συναγερμό για τον κίνδυνο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης εξαιτίας των πιέσεων στις τράπεζες
Τι επισήμαναν οι Neel Kashkari και ο Luis de Guindos
Σχετικά Άρθρα
Βρισκόμαστε εγγύτερα στην οικονομική ύφεση και στην ταχεία σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, επισήμαναν δύο στελέχη των διοικητών συμβουλίων της Federal Reserve και της ΕΚΤ, σημαίνοντας συναγερμό για τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης.
Οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα που ενδέχεται να προκαλέσουν μια μείζονα πιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις Neel Kashkari.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της αμερικάνικής κεντρικής τράπεζας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις
«Αυτό που είναι ασαφές για εμάς είναι πόσο από αυτές τις τραπεζικές πιέσεις οδηγούν σε μια εκτεταμένη πιστωτική κρίση.
Αυτή η πίεση στις συνθήκες πίστωσης... θα επιβράδυνε τότε την οικονομία.
Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», ο πρόεδρος της Fed στο CBS, όπως μετεδωσε το Reuters την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023.
«Σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά», επισήμανε ο Kashkari , ο οποίος υπήρξε από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους της Fed στην υποστήριξη υψηλότερων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί το «αποτύπωμα» που θα έχει η τραπεζική πίεση στην οικονομία και επομένως πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια της Επιτροπής Χάραξης Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC).
Οι αρχές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε επιφυλακή για τις επιπτώσεις από την πρόσφατη αναταραχή στις τράπεζες μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες και την εξαγορά διάσωσης της Credit Suisse πριν από μια εβδομάδα.
Fed Minutes: Most Officials Saw Slower Pace of Rate Hikes Appropriate  'Soon' - Bloomberg
Αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πληθωρισμού, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Luis de Guindos.
«Η εντύπωσή μας είναι ότι θα οδηγήσουν σε μια πρόσθετη αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών στη ζώνη του ευρώ.
Και ίσως αυτό να ωθήσει την οικονομία σε όρους χαμηλότερης ανάπτυξης και χαμηλότερου πληθωρισμού», δήλωσε στη Business Post.
Την ίδια ώρα, ο de Guindos επισήμανε ότι ο τραπεζικός τομέας «διέρχεται μια περίοδο πολύ υψηλής αβεβαιότητας» που υπαγορεύει μια προσέγγιση στην σύνοδο για την πολιτική επιτοκίων χωρίς δέσμευση για συγκεκριμένη δράση, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023.
«Είμαστε ανοιχτόμυαλοι όσον αφορά το μέλλον», δήλωσε ο Ισπανός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Business Post που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ σήμερα.
"Το ερώτημα τώρα είναι πώς τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την Credit Suisse θα επηρεάσουν την οικονομία της ευρωζώνης», είπε.
«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πρέπει να αξιολογήσουμε εάν θα οδηγήσουν σε πρόσθετη αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης».
Dollar slips after ECB rate decision, Fed hike seen
Τα μη τραπεζικά ιδρύματα

Επίσήμανε ότι η κύρια ανησυχία της ΕΚΤ όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά την πτώση της Credit Suisse Group AG είναι η κατάσταση των μη τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία αυξάνονται ως μερίδιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ευρώπη και έχουν αναλάβει πολλούς κινδύνους σε περιόδους πολύ χαμηλών επιτοκίων όσον αφορά τη ρευστότητα, τη διάρκεια, πίστωση και μόχλευση.
«Δεν είμαστε οι επόπτες των μη τραπεζικών ιδρυμάτων.
Αλλά τα μη τραπεζικά ιδρύματα είναι διασυνδεδεμένα με τις παραδοσιακές τράπεζες που εποπτεύουμε και γι' αυτό εξερτάζουμε και αυτόν τον τομέα", είπε.
 
Τι έχει αλλάξει από την κρίση του 2008

Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς οι τράπεζες έχουν πολύ καλύτερες θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, είπε.
Η ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου επέμεινε στο guidance (την κατεύθυνση της πολιτικής) της και αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Δεν έδωσε καμία καθοδήγηση για τα μελλοντικά της βήματα, μια απόκλιση από τη συνήθη πρακτική της σε πρόσφατες συνεδριάσεις, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την υγεία του τραπεζικού τομέα "ενισχύει" την προσέγγισή της που εξαρτάται από τα δεδομένα.
Ο de Guindos είπε ότι θέλει μια "έγκαιρη" επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.
«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να είναι αύριο, αλλά πρέπει να είναι εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής μας, που είναι μια περίοδος δύο ετών», είπε, προσθέτοντας ότι  «η πορεία του πληθωρισμού είναι πολύ πιο σημαντική από το να αγγίξουμε απλώς τον στόχο του 2%».
 
Επιβράδυνση του δομικού πληθωρισμού

Ο μετρούμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί αρκετά γρήγορα τους επόμενους έξι έως επτά μήνες, καθώς θα εμφανιστούν οι επιδράσεις της βάσης σύγκρισης, είπε, σημειώνοντας ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας, η μείωση των σημείων συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς και ο καθυστερημένος αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.
«Είμαι θετικός για τη μείωση του ονομαστικού πληθωρισμού, αλλά πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του δομικού πληθωρισμού», δήλωσε.
«Για να επιτύχουμε τον στόχο μας, ο δομικός πληθωρισμός πρέπει επίσης να αρχίσει να επιβραδύνεται».
Τα στοιχεία για τον Μάρτιο που αναμένονται την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023 είναι πιθανό να δείξουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός - ο οποίος αφαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - έφτασε σε νέο ρεκόρ της εποχής του ευρώ αυτόν τον μήνα, ακόμη και καθώς ο μετρούμενος πληθωρισμός βρίσκεται σε ρυθμό απότομης πτώσης.
«Είναι πολύ δύσκολο να συγκλίνουμε προς τον στόχο του 2% με βιώσιμο τρόπο χωρίς σαφή μείωση του δομικού πληθωρισμού», δήλωσε ο Guindos.
 
Τράπεζες και επιτόκια

Η ξαφνική άνοδος των εντάσεων για τις τράπεζες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πληθωρισμό και ώθησε ορισμένους να στοιχηματίζουν για το πότε θα αρχίσουν να πέφτουν τα επιτόκια.
Η αναταραχή μεταξύ των τραπεζικών μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίστηκε μέχρι το τέλος της εβδομάδας, παρά τις προσπάθειες πολιτικών, κεντρικών τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών να διαλύσουν τις ανησυχίες.
"Έχουμε δει ότι οι κεφαλαιαγορές έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό κλειστές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Εάν α παραμείνουν κλειστές επειδή οι δανειολήπτες και οι δανειστές παραμένουν νευρικοί, τότε αυτό  πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομίας», επισήμανε ο Kashkari, προσθέτοντας:
«Οπότε είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για την επόμενη συνεδρίαση της FOMC».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης