Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζική φυγή καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες – Εισροή 273 δισ. δολ. σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια

Μαζική φυγή καταθέσεων από τις αμερικανικές τράπεζες  – Εισροή 273 δισ. δολ. σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια
Οι Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Fidelity επωφελούνται από μεγάλες εισροές εν μέσω αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Σχετικά Άρθρα
Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Fidelity είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι από την τεράστια εισροή ρευσότητας σε αμερικανικά market funds (αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς) τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ και η συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse δημιούργησαν ανησυχίες για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Finincial Tmes την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023.
Περισσότερα από 273 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει σε market funds μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, καθιστώντας τον κορυφαίο μήνα εισροών από την κορύφωση της κρίσης του Covid-19, σύμφωνα με την EPFR.
Τα αμοιβαία κεφάλαια της Goldman στις ΗΠΑ έχουν εισπράξει σχεδόν 52 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 13%, από τις 9 Μαρτίου, την ημέρα πριν την διάσωση της Silicon Valley Bank από τις αμερικανικές αρχές.
Τα κεφάλαια της JPMorgan αυξήθηκαν σχεδόν κατά 46 δισ. δολάρια και η Fidelity κατέγραψε εισροές σχεδόν 37 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του iMoneyNet από το πρωί της Παρασκευής 24 μαρτίου 2023.

Διαχείριση του κινδύνου

Τα market funds περιλαμβάνουν  συνήθως περιουσιακά στοιχεία πολύ χαμηλού κινδύνου που είναι εύκολο να αγοραστούν και να πουληθούν, συμπεριλαμβανομένου του βραχυπρόθεσμου χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Οι διαθέσιμες αποδόσεις σε αυτά τα επενδυτικά οχήματα είναι πλέον οι καλύτερες των τελευταίων ετών, καθώς αυξάνονται μαζί με τα επιτόκια, τα οποία έχουν βρεθεί σε υψηλά 15 ετών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Υπήρξαν μικρότερες καθαρές εισροές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θέτοντας τις προϋποθέσεις για το ισχυρότερο τρίμηνο για τα αμερικανικά χρηματικά κεφάλαια από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από τρία χρόνια.
Ο ρυθμός των εισροών έχει επιταχυνθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ιδίως από τους μεγάλους καταθέτες που αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τις αποταμιεύσεις τους.

Οι εγγυήσεις των καταθέσεων

Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να εγγυηθούν (backstop ) όλες τις καταθέσεις στη SVB και την Signature Bank οι οποίες , δεν έχουν εγγυηθεί ακόμη εκείνες που υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια σε άλλα ιδρύματα.
«Βλέπουμε μεταφορέ κεφαλαίων στα market funds από κάθε τμήμα επενδύσεων», δήλωσε ο Ashish Shah, της Goldman Sachs Asset Management.
«Δεδομένης της αστάθειας που παρατηρούμε στην αγορά, κάθε επενδυτής πρέπει να αναρωτηθεί: Ταιριάζει το προφίλ του κινδύνου που αναλάμβάνω όσο αφορά τη ταμειακή μου ρευστότητα στο συνολικό προφίλ κινδύνου μου και είμαι επαρκώς διαφοροποιημένος μεταξύ των επιλογών;».
Η κορύφωση των ροών αυτόν τον μήνα βοήθησε στο να ωθηθούν τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία σε money funds στο ρεκόρ 5,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

Οι ασφαλέστεροι προορισμοί

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Επενδυτικών Εταιρειών αναδεικνύουν τις εισροές ειδικά σε funds που κατέχουν κρατικό χρέος των ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται οι ασφαλέστεροι προορισμοί.
Τα λεγόμενα prime funds, τα οποία κατέχουν τραπεζικό χρέος και εταιρικά χαρτιά, είχαν μικρές εκροές.
Οι μεγαλύτερες εισροές έχουν πάει σε κεφάλαια που σχετίζονται με τράπεζες της Wall Street και τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους.
Η Sara Devereux, παγκόσμια επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Vanguard, δήλωσε: «Τα Money market funds έχουν δει αξιοσημείωτες εισροές τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μεγαλύτερες ροές σε κρατικά Money market funds.
Μέρος αυτού οφείλεται στον τρόμο με το κλείσιμο τραπεζών, αλλά είναι επίσης επειδή οι αποδόσεις για τις χρηματαγορές είναι επί του παρόντος πολύ ελκυστικές».
Ο όμιλός της είχε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια εισροών, κατατάσσοντάς τον στην έκτη θέση πίσω από τους τρεις πρώτους, τον Charles Schwab και τον Federated Hermes.
Τα στοιχεία της ICI δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ροών προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές, αλλά και οι ιδιώτες πελάτες κινούνται επίσης προς τα money market funds
Column chart of Net monthly flows $bn showing US money market fund inflows highest since April 2020
Τα στοιχεία tης Fed

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed)  που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 έδειξαν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν την εβδομάδα έως τις 15 Μαρτίου, από 17,6 τρισ. δολάρια σε 17,5 τρισ. δολάρια και οι καταθέσεις σε μικρές τράπεζες μειώθηκαν από 5,6 τρισ. δολάρια σε 5,4 τρισ. δολάρια.
Ο Andrzej Skiba, επικεφαλής των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος BlueBay ΗΠΑ στην RBC Global Asset Management, δήλωσε: «Όταν έχεις αναταράξεις στις αγορές με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σχετικά με μεγάλα τμήματα της οικονομίας και σε ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, η πρώτη η τάση είναι η ανάκτηση της ασφάλειας».
Ο Skiba πρόσθεσε: «Δεδομένων των αποδόσεων που προσφέρονται, τα αμοιβαία κεφάλαια προσφέρουν όχι μόνο καλή απόδοση, αλλά και μεγάλη ασφάλεια για τους επενδυτές».

Οι τράπεζες σε αναταραχή

Επισήμανε ότι πολλές από τις εισροές επενδύονται σε εκδόσεις ρεκόρ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στεγαστικών δανείων Federal Home Loan Bank- ανταποκρίνεται στη μαζική ζήτηση ρευστότητας από τις τράπεζες που προσπαθούν να καθησυχάσουν τους καταθέτες για τη σταθερότητά τους όσον αφορά τη ρευστότητα.
«Βλέπουμε γενικά ισχυρή ζήτηση για ρευστότητα, εν μέρει λόγω των ισχυρών αποδόσεων που προσφέρονται, ενώ εν μέρει αντικατοπτρίζει το σημαντικό ποσό ρευστότητας που παρέχουν τα funds τόσο σε θεσμικούς όσο και σε ιδιώτες επενδυτές, ακόμη και σε (ή ειδικά εν μέσω) ασταθών αγορών», Skiba είπε.
Τα διεθνή Money market funds, τα οποία είναι αρχικά μικρότερα, βλέπουν μια λιγότερο έντονη τάση.
Ωστόσο, τα διεθνή money market funds της BlackRock έχουν λάβει 16 δισ. δολάρια σε διεθνείς εισροές από τις 9 Μαρτίου και η GSAM εισέπραξε 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το iMoneyNet.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης