Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικές εξελίξεις: Η συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας είναι η αρχή του τέλους για το πετροδόλαρο – Κινήσεις πανικού από ΗΠΑ

Ιστορικές εξελίξεις: Η συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας είναι η αρχή του τέλους για το πετροδόλαρο – Κινήσεις πανικού από ΗΠΑ
Η.. ύποπτη στιγμή που αναζωπυρώθηκε ο σύρραξη στην Συρία και ο… στριμωγμένος Joe Biden
Σχετικά Άρθρα
Μόλις δύο εβδομάδες αφότου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μια προσπάθεια να ανατάξει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν σο πλαίσιο μιας συμφωνία με τη μεσολάβηση της Κίνας, φαίνεται ότι κυοφορούνται ιστορικές αλλαγές στην Μέση Ανατολή.
Οι ειδήσεις είναι καταιγιστικές: Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει επίσης να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στη Συρία για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Οι φήμες φουντώνουν ότι το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και η Συρία βρίσκονται στα πρόθυρα γεωπολιτικών και οικονομικών συμφωνιών οι οποίες παρακάμπτουν τις ΗΠΑ.
Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακριβώς τη στιγμή που ανακοινώνονται αυτές οι συμφωνίες, υπήρξε μια ξαφνική αναζωπύρωση των μαχών μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και των ομάδων ανταρτών οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική περιοχή της χώρας.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν

Ο Joe Biden αναφέρθηκε στο θέμα σε μια σύντομη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ιράν», αλλά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ενεργήσει για να προστατεύσει το προσωπικό της που αναπτύσσεται στη Συρία.
Τα σχόλια αφορούσαν μια απάντηση σε μια προφανή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ στη Συρία που σκότωσε τουλάχιστον έναν Αμερικανό εργολάβο και τραυμάτισε πολλούς άλλους.
Ο Biden ενέκρινε αεροπορικές επιδρομές κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων στη Συρία ως αντίποινα, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμη στοιχεία για ιρανική εμπλοκή.
Η έκρηξη της άμεσης σύγκρουσης έχει τη δυνατότητα να κλιμακώσει τις εντάσεις με τη συριακή κυβέρνηση και το Ιράν, και η χρονική στιγμή του συμβάντος είναι εξαιρετικά ύποπτη.
Why China-brokered Saudi-Iran Peace Deal Is A Game Changer - And The U.S.  Was Incredibly Surprised & Upset | FinanceTwitter
Οι συναλλαγές σε άλλα νομίσματα 

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, στο ετήσιο συνέδριο του Davos που διοργανώνεται από τo World Economic Forum (WEF), η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι ήταν πλέον ανοιχτή στην εμπορία πετρελαίου για κινεζικό γιουάν αντί για δολάρια ΗΠΑ (από καιρό αποτιμάται ως το παγκόσμιο πετρέλαιο).
Η οικονομική μετατόπιση, εάν ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε να αλλάξει τον ίδιο τον ιστό του παγκόσμιου οικονομικού τοπίου καθώς το δολάριο χάνει το καθεστώς σύνδεσης με τις τιμές του πετρελαίου και ακόμη και την κυριαρχια του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Τα κινεζικά σχέδια 

Η Κίνα επιδιώκει επιθετικά ισχυρότερους οικονομικούς δεσμούς με χώρες παραγωγής πετρελαίου και το Κομμιηνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετατρέψει το γιουάν σε παγκόσμιο νόμισμα για το εμπόριο ενεγειακών αγαθών τον Δεκέμβριο του 2022.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η συμμαχία της Ρωσίας με την κυβέρνηση της Συρίας υπό τον Bashar al-Assad και το ναυτικό τους βάση στο Tartus, την οποία επεκτείνουν από το 2021.
The Potential Inroads and Pitfalls of China's Foray Into Middle East  Diplomacy - Carnegie Endowment for International Peace

Γιατί οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία;

Γιατί ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται ακόμα στη Συρία;
Κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ μετα τον Barack Obama δεν έχει δώσει μια λογική εξήγηση.
Η Συρία συνεχίζει να λειτουργεί ως απομεινάρι των πολιτικών ελίτ της παγκισμιοποίησης από την εποχή του Bush, με τον Obama, τον Bidenκαι τη Hillary Clinton να χρησιμοποιούν τις συγκρούσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ως προμαχώνες για τις μυστικές επιχειρήσεις τους Αραβική Άνοιξη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης του Πενταγώνου για εκπαίδευση ομάδων που αργότερα θα γίνονταν τρομοκρατικές φατρίες του ISIS.

Το γεωπολιτικό χάος

Θεωρητικά, η Συρία στέκεται ως πιθανή πυριτιδαποθήκη για ευρύτερους περιφερειακούς πολέμους που σίγουρα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του παγκόσμιου κατεστημένου, εάν ο στόχος τους είναι το γεωπολιτικό χάος.
Τα κοινά συμφέροντα των κρατών της περιοχής είναι βέβαιο ότι θα τα οδηγήσουν σε τελικά σε συγκρουση με την αμερικανική στρατιωτική κατοχική δύναμη.
Επιπλέον, η αυξανόμενη απειλή του διεθνούς οικονομικού πολέμου και ακόμη και ενός νομισματικού πολέμου για μικρότερες αιτίες όπως η Ουκρανία δεν αντιμετωπίζεται.
Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν επιτέθηκαν πραγματικά στις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία;
Ή, η έξαρση των εντάσεων με το Ιράν έχει σχεδιαστεί απλώς για ανατρέψει τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Συρίας και της Κίνας;
Ή, ο Biden οδηγεί την Αμερική σε μια οικονομική σύγκρουση που θα καταστρέψει τελικά το δολάριο;
Αν ισχύει το τελευταίο σενάριο, ποιος ωφελείται τελικά;
Saudi-Iran rapprochement, China's role in middle east, implications and  future prospects.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης