Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καζάνι που βράζει η Ευρώπη: Πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων συγκλονίζει τη Γαλλία, σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία

Καζάνι που βράζει η Ευρώπη: Πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων συγκλονίζει τη Γαλλία, σε απεργιακό κλοιό η Γερμανία
Μυρίζει... Μάης του '68 στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Προτού καταλαγιάσει η σκόνη από το πρώτο μπαράζ απεργιών για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία και με τον επόμενο γύρο να ετοιμάζεται, νέα ένταση ξέσπασε στο κεντροδυτικό Sainte-Soline, με αφορμή την κατασκευή μιας τεράστιας αρδευτικής δεξαμενής και ενώ σε όλη την χώρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο έργο, στον τόπο κατασκευής της δεξαμενής, υπό την καθοδήγηση των κοινοτήτων Bassines non merci, το περιβαλλοντικό κίνημα “Les Soulevements de la Terre και το γαλλικό συνδικάτο “Confederation paysanne”, παρουσία 3.000 αστυνομικών, με αποτέλεσμα γρήγορα να ξεσπάσουν επεισόδια.
Η πορεία ξεκίνησε αργά το πρωί από τουλάχιστον 6.000 άτομα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αν και οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι άγγιξαν τους 25.000.
Τα συνδικάτα στη Γαλλία έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τρίτη 28 Μαρτίου, αλλά στη χώρα έχουν ξεσπάσει και άλλες μικρότερες και αυθόρμητες διαδηλώσεις που φέρνουν στη μνήμη τις κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» το 2018.
Σύμφωνα με το Politico, οι απόψεις για το εάν τα «Κίτρινα Γιλέκα» θα επιστρέψουν, προς το παρόν διίστανται.
Υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των τωρινών διαδηλώσεων και των «Κίτρινων Γιλέκων», που πριν μετατραπούν σε μαζικό κίνημα, είχαν ξεκινήσει ως διαμαρτυρία κατά του φόρου στα καύσιμα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifpop, το 60% των Γάλλων τάσσεται υπέρ ισχυρότερων διαδηλώσεων για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
00_13.JPG
Η κατασκευή της δεξαμενής στο διαμέρισμα Deux-Sèvres αναπτύχθηκε από μια ομάδα 400 αγροτών για τη μείωση της χρήσης του νερού από το δίκτυο το καλοκαίρι.
Η περυσινή χειρότερη ξηρασία της Γαλλίας που έχει καταγραφεί ενέτεινε τις συζητήσεις για τους υδάτινους πόρους.
Οι υποστηρικτές των τεχνητών δεξαμενών λένε ότι θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση στις ελλείψεις κατά τη διάρκεια μελλοντικών ξηρών περιόδων.
Ωστόσο, οι αντίπαλοι λένε ότι το έργο ευνοεί τους μεγάλους αγροτικούς παραγωγούς για άρδευση των καλλιεργειών το καλοκαίρι και δεν θα βοηθούσε άμεσα την τοπική κοινωνία.
«Ενώ η χώρα ξεσηκώνεται για να υπερασπιστεί τις συντάξεις, εμείς ταυτόχρονα θα σηκωθούμε για να υπερασπιστούμε το νερό», είπαν οι διοργανωτές, συγκεντρώνοντας το πανό «Bassines non merci» – «Όχι στις δεξαμενές, ευχαριστώ».
02_6.jpg
Ακόμη 15 τέτοιες δεξαμενές σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή προκειμένου να βοηθούν τους αγρότες που αντιμετωπίζουν τις ξηρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.
Επιτρέπουν την άντληση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα το χειμώνα και την αποθήκευση για χρήση τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές λένε ότι το νερό είναι κοινό αγαθό και οι αγρότες «κλέβουν» τον πόρο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη μετάβαση σε λιγότερο εντατικές και πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ομάδων έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια και οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις τον περασμένο Οκτώβριο.
1 million march in France, unions call for more pension protests during  King Charles III visit | PBS NewsHour

Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί και 10 ελικόπτερα αναπτύχθηκαν στο Sainte-Soline, οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα για να σταματήσουν κάποιους που φέρεται να πέταξαν πυροτεχνήματα και βλήματα καθώς πλησίαζαν τον περιφραγμένο χώρο κατασκευής.
Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν και η αστυνομία κατέσχεσε όπλα, συμπεριλαμβανομένων μπάλες πετάνκ και μαχαίρια κρέατος. 
Η αναταραχή έρχεται μετά από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Macron και την ίδια ώρα που νέες διαδηλώσεις σημειώνονται και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, εναντίον της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και του τρόπου που αυτή υιοθετήθηκε, χωρίς να περάσει από την Βουλή, ενώ η χώρα ετοιμάζεται για την μεγάλη κινητοποίηση της 28ης Μαρτίου που έχει προκηρυχθεί από την περασμένη εβδομάδα.
Politico: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στο πολιτικό τέλος του Emmanuel Macron; Σε τι διαφέρει η σημερινή γαλλική εξέγερση...

Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε: «Δεν θα ενδώσουμε ποτέ σε αυτή τη βία.
Σε μια δημοκρατία, δεν έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε βία».
Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin είπε ότι η βία που επιδεικνύεται κατά των αξιωματικών στο Sainte-Soline ήταν «ανείπωτη» και «αφόρητη».
Αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης – η κορυφαία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ηπείρου – έχει προειδοποιήσει ότι οι σποραδικές πράξεις βίας «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς πράκτορες» ή «να στερήσουν από τους ειρηνικούς διαδηλωτές το δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι».
1_30.jpg
Η διαδήλωση του Σαββάτου 25 Μαρτίου 2023 ακολουθεί παρόμοιες πορείες τον Οκτώβριο κατά των σχεδίων, καθώς και εκτεταμένες διαμαρτυρίες που έχουν κυριεύσει τη Γαλλία ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου Macron να επιβάλει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Η κατάσταση στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις ήταν πιο ήρεμη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν σε εγρήγορση μετά από μέρες συγκρούσεων με διαδηλωτές.
2_45.jpg
Οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, αλλά αρκετές γαλλικές πόλεις έγιναν μάρτυρες επεισοδίων βίας αυτή την εβδομάδα, ενώ  οι κινητοποιήσεις στάθηκαν αφορμή να αναβληθεί η κρατική επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία μετά από αίτημα του προέδρου Macron.
Το ταξίδι στο Παρίσι και το Μπορντό επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή 26 Μαρτίου  2023.
6_17.JPG

Ορατές οι συνέπειες της μεγάλης απεργίας στη Γερμανία

Τα προβλήματα στις συγκοινωνίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητά σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, ενόψει της απεργίας τη Δευτέρα (27/3/2023) που έχουν εξαγγείλει η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di και το συνδικάτο των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους EVG.
Στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου η Ver.di έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία ήδη από την Κυριακή (26/3), ακυρώθηκαν όλες οι επιβατικές και μεταφορικές πτήσεις. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στις 27 Μαρτίου και εκτιμάται ότι οι κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν συνολικά 1500 πτήσεις. Για διαφορετικούς λόγους, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα της Lufthansa, στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης σημειώθηκαν σήμερα ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πολλά δρομολόγια. Η βλάβη αποκαταστάθηκε νωρίς το απόγευμα.
Σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους παρατηρείται επίσης ήδη συμφόρηση, καθώς σε 10 από τα 16 κρατίδια έχει εκτάκτως αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών για την Κυριακή, προκειμένου να μετριαστούν τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς.
Στις 27 Μαρτίου εκτιμάται ότι περίπου 500.000 εργαζόμενοι σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους και λεωφορεία όλης της χώρας θα απεργήσουν, βυθίζοντας σε συγκοινωνιακό χάος μεγάλο μέρος της Γερμανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα υπεραστικό δρομολόγιο, ενώ προβλήματα αναμένονται και σε πολλές περιφερειακές διαδρομές. Εκτός λειτουργίας θα μείνουν και τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Αμβούργου, του Μονάχου και της Στουτγάρδης. Η μεγαλύτερη ένωση γερμανικών αεροδρομίων ADV προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 380.000 επιβάτες δεν θα εξυπηρετηθούν, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης. Επιπλέον, σε απεργία έχουν κληθεί αύριο οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και στους αυτοκινητοδρόμους. Πολλά τούνελ θα παραμείνουν κλειστά.

4_25.jpg

Οι Γερμανοί στηρίζουν την απεργία

Η Ver.di διεκδικεί αυξήσεις αποδοχών ύψους 10,5% ή τουλάχιστον 500 ευρώ μηνιαίως και μεγαλύτερα μπόνους για το προσωπικό των αεροδρομίων που εργάζεται σε νυχτερινές βάρδιες και σε αργίες.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι θεμελιώδες, αλλά κάλεσε τα συνδικάτα και τους εργοδότες «να βρουν μια βιώσιμη λύση ώστε οι συνέπειες αυτής της απεργίας να μην είναι τόσο κακές για τους πολίτες της χώρας μας». Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov πάντως το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι στηρίζει την κινητοποίηση και θεωρεί θεμιτό τα δύο μεγάλα συνδικάτα να συντονίζουν τη δράση τους.

germany.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης