Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φοβούνται και νέο bank run στις ΗΠΑ: Δύο οι «μνηστήρες» της Silicon Valley Bank, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα

Φοβούνται και νέο bank run στις ΗΠΑ: Δύο οι «μνηστήρες» της Silicon Valley Bank, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα
Δύο περιφερειακές τράπεζες, η Valley National Bancorp και η First Citizens υπέβαλαν ξεχωριστές προσφορές για την Silicon Valley Bank στην FDIC
Σχετικά Άρθρα
H Valley National Bancorp και First Citizens διεκδικούν τη Silicon Valley Bank μετά την κατάρρευσή της στις αρχές του μήνα, σύμφωνα ανώνυμες πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023.
Οι δύο περιφερειακές τράπεζες υπέβαλαν ξεχωριστές προσφορές για την Silicon Valley Bank στην Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC). πριν από την προθεσμία της Παρασκευής 24 Mαρτίου το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Η FDIC, η οποία απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και επιδιώκει να την πουλήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, αναμένεται να επιλέξει τον πλειοδότη στη διαδικασία εκπλειστηριασμού ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο 25 – 26 Μαρτίου 2023,  σύμφωνα με το Bloomberg
Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση και η FDIC θα μπορούσε να επιλέξει να κρατήσει την Silicon Valley Bank ή να την πουλήσει σε άλλο «μνηστήρα», πρόσθεσαν οι άνθρωποι.
Η First Citizens αρνήθηκε να σχολιάσει «φήμες ή εικασίες της αγοράς», όπως επισημαίνει το δημόσιευμα.
Οι εκπρόσωποι της Valley National και της FDIC δεν απάντησαν επίσης στα αιτήματα για σχολιασμό.
Η Silicon Valley Bank έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που πτώχευσε εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την απότυχία ενός σχεδίου για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, γεγονός που την οδήγησε σε κρίση ρευστότητας.
Η τράπεζα σημείωσε τεράστια ζημία από τις πωλήσεις των ομολόγων που διακρατούσε στο χαρτοφυλάκιό της καθώς τα επιτόκια ανέβηκαν, προκαλώντας πανικό σε επενδυτές και καταθέτες που άρχισαν γρήγορα να αποσύρουν τα χρήματά τους.
Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, η First Citizens με έδρα το Raleigh της Βόρειας Καρολίνας είχε αποτίμηση 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ η αποτίμηση της Valley National με έδρα το Wayne του Νιου Τζέρσεϊ ήταν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Banksplaining Part 2 - Capital Requirements | the deep dive
First Citizens Bank Jumps on SVB Rumors…True or Not, There's Something  Investors Need to See - VectorVest
Valley Bank Savings Account 2023 Review | MyBankTracker
Αγώνας δρόμου και για την First Republic Bank


Tην ίδια ώρα, η επέκταση της έκτακτης δανειακής διευκόλυνσης (διαδικασία που είναι γνωστή με το όνομα backstop) στις αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να μην υποστούν πανωλεθρία από τη μαζική φυγή των καταθέσεων εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, ώστε να δώσουν περισσότερο χρόνο στη First Republic Bank για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 25 Μαρτίου 2023.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιου είδους στήριξη θα δοθεί στην τράπεζα, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.
Μία από τις επιλογές είναι η επέκταση της προσφοράς της Fed.
Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τριγμούς από τις δύο τραπεζικές καταρρεύσεις, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.
First Republic Bank: Ανοιχτό το σενάριο της κρατικής στήριξης – 1 Voice
Εν αναμονή της συμφωνίας

Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξει επέκταση της στήριξης, οι αρχές θεωρούν πως η τράπεζα είναι αρκετά σταθερή, ώστε να λειτουργήσει χωρίς καμία άμεση παρέμβαση των αρχων γοα να διασφαλίσουν τη ρευστότητά της, ενόσω γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για την έξωθεν στήριξη του ισολογισμού της.
Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της First Republic Bank έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 90% αυτό τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών για νέα κατάρρευση ή και για ντόμινο καταρρεύσεων στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η κατάρρευση των άλλων τραπεζών ήταν αποτέλεσμα μαζικής απόσυρσης των καταθέσεων, ενώ η First Republic Bank παρέμεινε ανοιχτή και ανεξάρτητη.
Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάστασή της, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι καταθέσεις της σταθεροποιούνται και ότι δεν είναι ευάλωτη στην πρόσφατη τραπεζική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης