Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Ρωσία δεν θα πέσει στην παγίδα της ΕΣΣΔ – Τα fiat νομίσματα, ο χρυσός και το αναδυόμενο οικονομικό μπλοκ κατά της Δύσης

Πώς η Ρωσία δεν θα πέσει στην παγίδα της ΕΣΣΔ –  Τα fiat νομίσματα, ο χρυσός και το αναδυόμενο οικονομικό μπλοκ κατά της Δύσης
Στην αποφυγή του κινδύνου «στρατιωτικοποίησης» της οικονομίας και στο νέο σύστημα εκκαθάρισης των διεθνών συναλλαγών με γιουάν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Putin
Σχετικά Άρθρα
Η επιχείρηση της απομόνωσης της Ρωσίας από το διεθνές οικονομικό σύστημα όχι μόνο έχει αποτύχει οικτρα αλλά οι κυρώσεις πλέον στρέφονται κατά της και διαμορφώνουν τη δυναμική ανατροπής της ηγεμονίας της Δύσης και των ΗΠΑ.
Η επόμενη ημέρα είναι εδώ, και η Ρωσία δεν έχει απλώς επιβιώσει αλλά από κοινού με την Κίνα διαμορφώνουν έναν νέο οικονομικό χώρο ανταγωνιστικό της Δύσης και πέραν της κυριαρχίας του δολαρίου.
«Όλες οι χώρες με αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος (GFRs) έθεσαν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών ως εταίρου μετά το ‘’πάγωμα’’ των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνέντευξή του στη Ρωσική τηλεόραση το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023.
«Αυτό απορρέει από το ίδιο το γεγονός ότι, ας πούμε, τα αποθέματά μας σε χρυσό και συνάλλαγμα ''πάγωσαν''.
Όλες οι χώρες του κόσμου, σας διαβεβαιώνω - τουλάχιστον αυτές που έχουν αποθέματα χρυσού - όλες σκέφτηκαν πόσο αξιόπιστος είναι ο Αμερικανός εταίρος.
Όλοι έβγαλαν το ίδιο συμπέρασμα: Αναξιόπιστος», υπογράμμισε.

Η χρήση του γιουάν και η αναγκαστική εναλλακτική στο δολάριο

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία προσφέρθηκε να χρησιμοποιήσει το κινεζικό γουάν σε συναλλαγές με άλλες χώρες, δεν εγκατέλειψε το δολάριο με δική της πρωροβουλία.
Ο Putin έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ευνοεί τη χρήση του κινεζικού γιουάν στις συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και των κρατών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
"Οχι. Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Χρησιμοποιούσαμε το δολάριο, αλλά δεν το επιτρέπουν σε εμάς πλέον, αλλά πώς θα διενεργήσουμε τις πληρωμές;
Σε νόμισμα αποδεκτό από τους εμπορικούς μας εταίρους.
Το γιουάν είναι ένα από αυτά τα νομίσματα.
Χρησιμοποιείται επίσης από το ΔΝΤ», απάντησε στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η Ρωσία εγκατέλειπε το δολάριο και να στραφεί σε πληρωμές σε γιουάν.
Chart: China's Rise to Russia's Most Important Trade Partner | Statista
Πριονίζουν το κλαδι στο οποίο κάθονται…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται, περιορίζοντας τη χρήση του δολαρίου και με βάση τη σημαρινή συγκυρία, δήλωσε ο Putin
"Είναι οι ίδιοι που πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθοντα'
Έχω ήδη μιλήσει για αυτό πολλές φορές.
Περιορίζοντας τη χρήση του δολαρίου, βάσει συγκυριακών πολιτικών εκτιμήσεων, βλάπτουν τον εαυτό τους...
Δεν είμαστε εμείς, είναι αυτοί που το κάνουν», δήλωσε ο Putin
Russia´s war economy
Russia's external position: Does financial autarky protect against  sanctions?
Όχι σε στρατιωτικοποίηση της οικονομίας

Η Ρωσία δεν επιτρέπει την υπερβολική στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και δεν μειώνει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των υποδομών, δήλωσε Ο Ρώσος Πρόεδρος
«Διαμορφώνουμε την οικονομία μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιτρέπουμε την υπερβολική στρατιωτικοποίηση της,
Δεν περιορίζουμε όλα τα σχέδιά μας στον τομέα του της ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, της κατασκευής υποδομών», ενώ την ίδια ώρα σημείωσε ότι και η Δύση θα ακολουθήσει την ίδια τακτική
The IMF's outlook on Russia is too rosy to be true | Reuters
Παράδειγμα προς αποφυγή η ΕΣΣΔ

Στο ίδιο πνεύμα ο Dmitry Medvedev, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, είναι βέβαιος ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικοποίησης για την εγχώρια οικονομία, οι αρχές δεν θα το επιτρέψουν.
"Η απειλή της στρατιωτικοποίησης της οικονομίας μας, όπως υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και δεν θα την αφήσουμε να συμβεί», δήλωσε ο Medvedev σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.
«Είναι απαραίτητο να τεθούν σωστά οι προτεραιότητες και να προσέξουμε τους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες», πρόσθεσε.
Σχετικά με την ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, δήλωσε ότι το έθνος  και η δυνατότητα αυτοπροστασίας εξακολουθεί να «απαιτεί ένα θεμέλιο για το μέλλον».
«Θα χρειαστούμε περισσότερα όπλα ακόμη και μετά το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουμε πλησιάσει καν τους σοβιετικούς [δείκτες παραγωγής], ενώ σε άλλες έχουμε πλησιάσει», τόνισε..
Billionaire Oleg Deripaska Warns Russia May Run Out of Money in 2024 -  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης