Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bulletin of the Atomic Scientists: Σοκάρει το οπλοστάσιο της Ρωσίας με 5.977 πυρηνικές κεφαλές

Bulletin of the Atomic Scientists: Σοκάρει το οπλοστάσιο της Ρωσίας με 5.977  πυρηνικές κεφαλές
Το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και προκαλεί δέος
Σχετικά Άρθρα
Ο Vladimir Putin ανακοίνωσε το Σάββατο (25/3/2023) ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, αλλά δεν θα παραβιάσει τις συμφωνίες μη διάδοσης.
Το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και προκαλεί δέος.
Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.
Ο Putin ελέγχει περίπου 5.977 τέτοιες κεφαλές από το 2022, σε σύγκριση με τις 5.428 που ελέγχονται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden , σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Περίπου 1.500 από αυτές τις κεφαλές έχουν αποσυρθεί (αλλά ακόμα άθικτες), 2889 είναι σε εφεδρεία και περίπου 1588 στρατηγικές.
Οι 812 έχουν αναπτυχθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς, περίπου 576 σε εκείνους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο και περίπου 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 1644 αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές.
Η Κίνα έχει συνολικά 350 κεφαλές, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Τέτοιοι αριθμοί σημαίνουν ότι κυρίως η Μόσχα αλλά και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο πολλές φορές.

Η πυρηνική κληρονομιά

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε φτάσει στις 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ στις 30.000.
Η Ρωσία έχει περίπου 400 πυρηνικά οπλισμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.185 κεφαλές.
Η Ρωσία διαθέτει 10 πυρηνικά υποβρύχια που μπορούν να φέρουν 800 κεφαλές.
Διαθέτει περίπου 60 με 70 πυρηνικά βομβαρδιστικά.
air.jpg

subs.jpg

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ ανησυχούν γιατί η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις ενώ η Ουάσινγκτον εν μέσω οικονομικών προβλημάτων δυσκολεύεται να ακολουθήσουν μία κούρσα ατομικών εξοπλισμών.
Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων: Οι Ηνωμένες Πολιτείες τελευταία το 1992, η Κίνα και η Γαλλία τελευταία το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα τελευταία το 2017 . Η Σοβιετική Ένωση δοκιμάστηκε τελευταία φορά το 1990.

ibm.jpg
Ο πρόεδρος αποφασίζει


Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο απόλυτος φορέας λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη χρήση ρωσικών πυρηνικών όπλων, τόσο στρατηγικών όσο και μη, σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
Ο λεγόμενος πυρηνικός χαρτοφύλακας, ή «Cheget» (που πήρε το όνομά του από το όρος Cheget στα βουνά του Καυκάσου), είναι πάντα στην κατοχή του προέδρου.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergey Shoigu και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Valery Gerasimov, πιστεύεται ότι έχουν επίσης τέτοιους χαρτοφύλακες.
Ουσιαστικά, ο χαρτοφύλακας είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας που συνδέει τον πρόεδρο με την στρατιωτική του ανώτατη δύναμη και από εκεί με τις δυνάμεις πυραύλων μέσω του άκρως μυστικού ηλεκτρονικού δικτύου διοίκησης και ελέγχου «Kazbek».
pres.jpg
Το Kazbek υποστηρίζει ένα άλλο σύστημα γνωστό ως «Kavkaz».
Πλάνα που προβλήθηκαν από το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda το 2019 αποκάλυπταν τον χαρτοφύλακα με μία σειρά από κουμπιά.
Σε μια ενότητα που ονομάζεται «εντολή» υπάρχουν δύο κουμπιά: ένα λευκό κουμπί «εκτόξευσης» και ένα κόκκινο κουμπί «ακύρωσης».
Ο χαρτοφύλακας ενεργοποιείται από μια ειδική κάρτα flash, σύμφωνα με το Zvezda.
Εάν η Ρωσία εκτιμά ότι αντιμετωπίζει στρατηγική πυρηνική επίθεση, ο πρόεδρος, μέσω των χαρτοφυλάκων, στέλνει μια άμεση εντολή εκτόξευσης στη διοίκηση του γενικού επιτελείου και τις εφεδρικές μονάδες διοίκησης που διαθέτουν πυρηνικούς κώδικες.
Τέτοιες εντολές καταφθάνουν άμεσα σε διαφορετικά συστήματα επικοινωνιών σε μονάδες στρατηγικής πυραυλικής δύναμης που στη συνέχεια στοχοποιούν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
rare.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης