Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Cook (Apple) απορρίπτει την αντικινεζική υστερία της κυβέρνησης Biden – Χωρίς την Κίνα δεν θα επιβιώσουμε

Ο Cook (Apple) απορρίπτει την αντικινεζική υστερία της κυβέρνησης Biden –  Χωρίς την Κίνα δεν θα επιβιώσουμε
Η αμερικανική υστερία με το TikToκ και ο .. τεχνολογικός πόλεμος
Σχετικά Άρθρα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, έγινε δεκτός με επευφημίες και χειροκροτήματα όταν εμφανίστηκε σε ένα κατάστημα της Apple στο Πεκίνο την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, μία ημέρα αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, δέχτηκε έντονες επικρίσεις από Αμερικανούς γερουσιααστές για περίπου πέντε ώρες, με αποτέλεσμα το νεανικό κοινό των netizens, η γενιά που έχει γεννηθεί με το.. πληκρολόγιο στο χέρι να αντιληφθεί τη διαφορά του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων.
«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ενθουσιασμένοι», δήλωσε ο Cook στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας στο Πεκίνο, την εκδοχή του Νταβός της χώρας, το οποίο το Πεκίνο κρατά εκτός σύνδεσης για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. «Apple και Κίνα». . . μεγαλώσαμε μαζί και έτσι αυτό ήταν ένα είδος συμβιωτικής σχέσης».
Θερμή υποδοχή
Ο Cook είναι ένας από τους πολλούς επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων στο Πεκίνο ύστερα από τρία χρόνια αυστηρής πολιτικής μηδενικής Covid.
Σε ένδειξη του πόσο θετικά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της, το ταξίδι του Cook καλύφθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ενώ οι πελάτες στο ναυαρχίδα του ομίλου στο Πεκίνο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν επισκέφθηκε κατάστημα στο Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.
Το ταξίδι έρχεται μετά από ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια της Apple στην Κίνα το 2022, καθώς η πολιτική μηδενικού Covid είχε κρατήσει κλειστές τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον

Επίσης την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao συναντήθηκε με τον Craig Allen, πρόεδρο του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας, υποσχόμενος ότι η Κίνα θα προσφέρει καλύτερο περιβάλλον και υπηρεσίες για ξένες εταιρείες και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει σταθερές προσδοκίες για συνεργασία μεταξύ κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών.
Αυτό ήταν επίσης σε πλήρη αντίθεση με τις κατάφωρες απειλές και τις προσπάθειες των πολιτικών των ΗΠΑ να απαγορεύσουν το TikTok και να εξαναγκάσουν την πώληση της εφαρμογής που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance σε μια αμερικανική εταιρεία.
Μια τέτοια αντίθεση έδειξε την ανοιχτή στάση της κινεζικής κυβέρνησης προς τις ξένες επιχειρήσεις καθώς και την εχθρική προσέγγιση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντί τους, σημείωσαν οι ειδικοί.
Apple CEO Tim Cook to meet top China officials amid growing risks of supply  chain decoupling with the US
China Development Forum - Chinadaily.com.cn
Οι θερμές επαφές


Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023, ο Cook, περιτριγυρισμένος από βοηθούς, μπήκε στο κατάστημα της Apple στο Sanlitun του Πεκίνου, προκαλώντας αμέσως χειροκροτήματα και επευφημίες τόσο από υπαλλήλους όσο και από πελάτες εντός του καταστήματος, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Ο Cook χαμογέλασε και έσφιξε τα χέρια με υπαλλήλους και πελάτες.
"Είναι υπέροχο να βλέπω τους καταπληκτικούς πελάτες και την ομάδα μας στο Apple Sanlitun. Ευχαριστούμε τον Huang Ling για την τρομερή απόδοση. Καλή τύχη με την επερχόμενη περιοδεία σας", ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Sina Weibo και στα κινέζικα και στα αγγλικά, μαζί με μια φωτογραφία.

To τεράστιο buzz…

Η εμφάνιση του Cook στο κατάστημα έγινε δημοφιλές θέμα στο Weibo, με περισσότερες από 91 εκατομμύρια προβολές από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαρτίου 2023.
Ωστόσο, το buzz ώθησε επίσης πολλούς Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου να κάνουν μια έντονη αντίθεση μεταξύ της θερμής υποδοχής που έλαβε ο Cook στην Κίνα και της ασέβειας και της περιφρόνησης που έδειξαν οι νομοθέτες των ΗΠΑ στον Chew, ο οποίος είναι Σιγκαπούρης, σε ακρόαση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μια μέρα νωρίτερα
«Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok ήταν υπό πολιορκία στην ακρόαση στις ΗΠΑ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους ανθρώπους στο κορυφαίο κινεζικό κατάστημά της.
Αυτό δείχνει ότι η Κίνα είναι αυτή που ασκεί πραγματικά δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο», σχολίασε ένας χρήστης του Διαδικτύου.

Η κατάθεση στο Κογκρέσο του Chew

Την Πέμπτη 23 Μαρτιου 2023, ο Chew κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, όπου οι αμερικανοί νομοθέτες επιτέθηκαν... εκ περιτροπής στο TikTok και στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ενώ αγνόησαν εντελώς τα όσα είχε να πει ο Chew σχετικά με τις προσπάθειες των εταιρειών να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.
Μετά την ακρόαση, οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι αποφασισμένοι να απαγορεύσουν το TikTok περισσότερο, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Biden φέρεται να ζήτησε να πουληθεί η εταιρεία σε αγοραστή από τις ΗΠΑ - κατά παράβαση οποιασδήποτε λογικήε ελεύθερου εμπορίου.

Η πρόσβαση στην αγορά

Αυτές οι αντιθέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ουσιαστικά διαφορετικές στάσεις απέναντι στις επενδύσεις στο εξωτερικό, δήλωσε στους Global Times ο Gao Lingyun, ειδικός στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο.
Σχετικά με τον Shou Zi Chew, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TikTok που έχει βρεθεί στο επίκεντρο καθώς προσπαθεί να υπερασπιστεί την εταιρεία από την αμερικανική ασφαλείας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στείλει ένα πολύ κακό μήνυμα σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, σε εταιρείες σε όλο τον κόσμο και στο κοινό , στο ότι οι εταιρείες που επενδύουν στις ΗΠΑ θα περιοριστούν, επισήμανε ο Gao.
Σε πλήρη αντίθεση με τo κυνήγι μαγισσών των κινεζικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, η κινεζική κυβέρνηση προχωρά να επεκτείνει την πρόσβαση στην αγορά για αμερικανικές και άλλες ξένες εταιρείες.
Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής 14 Μαρτίου, ο Wang επισήμανε ότι η Κίνα «αταλάντευτα θα επεκτείνει το άνοιγμα υψηλού επιπέδου προς τον έξω κόσμο, θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και περιβάλλον για επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει σταθερές προσδοκίες για συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών»
TikTok CEO grilled by lawmakers from both parties over China ties
TikTok hearing: CEO Shou Zi Chew testifies before US Congress amid looming  ban – as it happened | TikTok | The Guardian
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης