Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η Credit Suisse θα κόστιζε δύο φορές το ΑΕΠ της Ελβετίας και θα οδηγούσε στην άβυσσο και άλλες τράπεζες»

«Η Credit Suisse θα κόστιζε δύο φορές το ΑΕΠ της Ελβετίας  και θα οδηγούσε στην άβυσσο και άλλες τράπεζες»
Τι επισημαίνει για το σενάριο κρατικοποίησης που κάηκε νωρίς και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέας χρηματοπιστωτικής  κρίσης 
Σχετικά Άρθρα
Η ελβετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει για να σώσει την Credit Suisse Group AG, καθώς η προβληματική τράπεζα δεν θα είχε επιβιώσει άλλη μια ημέρα διαπραγμάτευσης, εν μέσω μιας κρίσης εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter, όπως αναφέρει το Bloomberg το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023.
“Η Credit Suisse δεν θα είχε επιβιώσει τη Δευτέρα", δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα NZZ της Ζυρίχης.
"Χωρίς λύση, οι συναλλαγές πληρωμών με την CS στην Ελβετία θα είχαν διαταραχθεί σημαντικά, ενδεχομένως και να είχαν καταρρεύσει".

Παγκόσμια κρίση

Ο αντίκτυπος μιας άτακτης χρεοκοπίας μπορεί να ήταν έως και διπλάσιος της ελβετικής οικονομικής παραγωγής, δήλωσε, επικαλούμενη εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.
Γενικότερα, "θα έπρεπε να περιμένουμε μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση", καθώς "η κατάρρευση της CS θα είχε στείλει και άλλες τράπεζες στην άβυσσο".
Η εξαγορά της Credit Suisse με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης από την UBS Group AG το περασμένο Σαββατοκύριακο 18 - 19 Μρρτίου 2023 επικρίθηκε ευρέως για το γεγονός ότι καταστρατηγούσε τα δικαιώματα των επενδυτών, καθώς και ότι φόρτωνε στους Ελβετούς φορολογούμενους ένα τεράστιο βάρος σε περίπτωση νέας κρίσης.
Αλλά η Keller-Sutter δήλωσε ότι οι εναλλακτικές λύσεις ήταν χειρότερες.

Η κρατικοποίηση

«Όλες οι άλλες επιλογές ήταν πιο επικίνδυνες για το κράτος», δήλωσε στη NZZ.
Μια προσωρινή κρατικοποίηση της Credit Suisse μπορεί να είχε διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι ήθελε η κυβέρνηση, καθώς «η εμπειρία δείχνει επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες μέχρι το κράτος να αποσυρθεί από την ιδιοκτησία μιας τράπεζας».
Η υπουργός Οικονομικών απέρριψε επίσης την ιδέα ότι οι ΗΠΑ πίεσαν την Ελβετία να σώσει την Credit Suisse.
«Δεν ήταν σαν να μου είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, στο τηλέφωνο: Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η UBS αγοράζει την CS»:, δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης