Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kathleen Brush: Βλέπουμε μία ιστορική γεωπολιτική σύγκρουση γιγάντων – Η Ρωσία θα νικήσει τις ΗΠΑ για δύο λόγους

Kathleen Brush: Βλέπουμε μία ιστορική γεωπολιτική σύγκρουση γιγάντων – Η Ρωσία θα νικήσει τις ΗΠΑ για δύο λόγους
Οι τακτικές της Ουάσιγκτον απέναντι στη Μόσχα και το Πεκίνο υστερούν και θέτουν τις ΗΠΑ «σε ευάλωτη θέση», σύμφωνα με τη γνωστή Αμερικανίδα συγγραφέα και δημοσιογράφο
Σχετικά Άρθρα
Οι HΠΑ δεν πρέπει να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα, γιατί θα είναι οι μεγάλες χαμένες, λέει η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας Kathleen Brush και παραθέτει δύο «προφανή στοιχεία» που το επιβεβαιώνουν.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι τακτικές της Ουάσιγκτον απέναντι στη Μόσχα και το Πεκίνο υστερούν και θέτουν τις ΗΠΑ «σε ευάλωτη θέση».
Όπως τονίζει η Brush υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά επιχειρήματα που οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη πριν αποφασίσουν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Επιχείρημα 1. Η στάση των πολιτών απέναντι στον πρόεδρο της χώρας τους

«Το ποσοστό αποδοχής του Vladimir Putin είναι 82%. Ο Joe Biden δεν έχει ούτε 42%.
Κάποιος μπορεί να κάνει μόνο εικασίες για τον Xi Jinping, αλλά οι Κινέζοι σχεδόν ομόφωνα εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους.
Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Λιγότερο από το ένα τρίτο των Αμερικανών εμπιστεύονται τη δική τους.
Αυτά τα στατιστικά δεν είναι τυχαία, αλλά μιλούν για την αναπόφευκτη ήττα της Αμερικής σε αυτόν, τον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο», γράφει η Brush.
Επιπλέον, εφιστά την προσοχή σε μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, η οποία καθιστά αδύνατο για τους δεύτερους να κερδίσουν τους πρώτους: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Vladimir Putin για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι συσπειρώθηκαν ακόμη περισσότερο γύρω του. Αυτοί (οι πολίτες της Ρωσίας) είναι περήφανοι που είναι Ρώσοι.
Την ίδια ώρα η αμερικανική υπερηφάνεια υποχωρεί. Γιατί οι Αμερικανοί δεν συσπειρώνονται γύρω από τη σημαία τους;
Η υπερηφάνεια, η έγκριση και η υποστήριξη στην Κίνα και τη Ρωσία δεν είναι ίδια με την Αμερική. Γιατί» Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σύμφωνα με την Brush, είναι το δεύτερο «επιχείρημα».

Γεγονός 2. Πατριωτισμός βασισμένος στην πολιτική μνήμη

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, τη νίκη της Ρωσίας επί των ΗΠΑ εγγυάται η ρωσική πατριωτική ανατροφή.
Ή, όπως την αποκαλεί, «πολιτική μνήμη».
«Μια ματιά στο πώς οι κυβερνήσεις της Ρωσίας, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών χρησιμοποιούν την πολιτική μνήμη ρίχνει φως στο γιατί οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αγαπούν τις κυβερνήσεις και τους κυβερνήτες τους, ενώ οι Αμερικανοί μισούν την Αμερική και τον Biden».
O στόχος της πολιτικής μνήμης της Ρωσίας είναι «να δώσει στους μαθητές και στους απλούς πολίτες μια απλή και συνεκτική ιστορία ενός ισχυρού έθνους για το οποίο μπορούν να είναι περήφανοι».
Ο Putin, προκειμένου να είναι σίγουρος για τη λαϊκή υποστήριξη για τις ενέργειές του που αποσκοπούν στην «επαναφορά της Ουκρανίας στη θέση που της αξίζει και στην προετοιμασία για τον Δεύτερο Ψυχρό Πόλεμο», κάνει συνεχώς αναφορές στην ιστορία.
«Ρώσοι και Ουκρανοί είναι πάντα ένας λαός - ένα ενιαίο σύνολο», διακηρύττει ο Ρώσος πρόεδρος.
Η πολιτική μνήμη της Ρωσίας κάνει συνεχώς τους Ρώσους να είναι πάντα σε επαγρύπνηση απέναντι σε υπαρξιακές απειλές, ειδικά από τη Δύση.
Γι' αυτό σέβονται τον στρατό τους και είναι έτοιμοι να υποστούν μεγάλες απώλειες σε έναν πόλεμο.
Ο στρατός αποτρέπει την υποδούλωση του ρωσικού κράτους. Η πολιτική μνήμη εμπνέει επίσης μια ακλόνητη υπερηφάνεια για τη Ρωσία και για το ότι είναι Ρώσος, η οποία ενισχύεται από την εξύμνηση των στρατιωτικών νικών.
Η πιο σημαντική γιορτή στη Ρωσία είναι η Ημέρα της Νίκης, η οποία σηματοδοτεί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η προσέγγιση της Ρωσίας στην πολιτική μνήμη είναι συνεπής με εκείνη της Κίνας και υποκινείται από το ίδιο θέμα: η Κίνα ζει κάτω από μια αντιληπτή υπαρξιακή απειλή για την ανεξαρτησία της, ειδικά από τη Δύση.
Οι κινεζικές και ρωσικές προσεγγίσεις για την πολιτική μνήμη έρχονται σε αντίθεση με αυτές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία εστιάζει την πολιτική μνήμη στον αρνητισμό και την αποτυχία.
Για παράδειγμα, για τη δουλεία ή τον συστημικό ρατσισμό.
Σύμφωνα με την Brush, σε σχέση με αυτό, οι Αμερικανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να είναι περήφανοι όχι για τη χώρα και τις ιστορικές της νίκες, αλλά «κουνώντας μια λευκή ή μία σημαία με ένα…ουράνιο τόξο».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης