Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trafigura: Η τιμή του χαλκού θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τους επόμενους 12 μήνες

Trafigura: Η τιμή του χαλκού θα φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τους επόμενους 12 μήνες
«Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό τους επόμενους 12 μήνες να δούμε ένα νέο ιστορικό υψηλό», δήλωσε ο κ. Κώστας Μπίντας στο FT Commodity Global Summit στη Λωζάνη της Ελβετίας.
Σχετικά Άρθρα
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναμένεται να εκτοξευθούν οι τιμές του χαλκού το 2023, λόγω ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης, που υπάρχει ο κίνδυνος να εξαντλήσει όλα τα αποθέματα, εκτιμά ο μεγαλύτερος trader μετάλλων στον κόσμο.
Τα παγκόσμια αποθέματα μετάλλων που χρησιμοποιούνται για πλήθος εφαρμογών, από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι κτίρια, έχουν υποχωρήσει ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2008.
Το βασικό τριμηνιαίο συμβόλαιο χαλκού τυγχάνει διαπραγμάτευσης στα 9.000 δολάρια ανά τόνο, έχοντας κερδίσει 30% από τότε που υποχώρησε απότομα τους τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μείωνε τη ζήτηση για μέταλλα.
Ο Κώστας Μπίντας, συνεπικεφαλής στην Trafigura, τον εμπορικό οίκο με έδρα τη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι οι τιμές του χαλκού πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις 10.845 δολάρια ανά τόνο –νούμερο που επιτεύχθηκε το Μάρτιο του 2022–, ενώ θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και τα 12.000 δολάρια ανά τόνο.
«Πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό τους επόμενους 12 μήνες να δούμε ένα νέο ιστορικό υψηλό», δήλωσε ο Μπίντας στο FT Commodity Global Summit στη Λωζάνη της Ελβετίας.
«Ποιο είναι το τίμημα για κάτι που χρειάζεται όλος ο κόσμος αλλά εμείς δεν έχουμε;».
Line chart of $ per tonne showing Copper has been the best performing industrial metal this year
Η Goldman Sachs αναμένει ότι ο κόσμος θα ξεμείνει από αποθέματα χαλκού μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εάν η ζήτηση στην Κίνα συνεχίσει να κινείται τόσο έντονα όσο και τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η κινεζική ζήτηση χαλκού αυξήθηκε 13% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, μετά την άνοδο της δραστηριότητας με την έναρξη του νέου σεληνιακού έτους, που έλαβε χώρα νωρίτερα φέτος από πέρυσι.
Όπως προβλέπει, ο χαλκός θα μπορούσε να φτάσει τα 10.500 δολάρια ανά τόνο βραχυπρόθεσμα, πριν φτάσει τα 15.000 δολάρια έως το 2025.
«Οι μελλοντικές προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές» δήλωσε ο Jeffrey Currie, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs.
Πρόσθεσε δε ότι «όπως το πετρέλαιο τη δεκαετία του 2000, πρέπει να αγαπάς απόλυτα τον χαλκό τη δεκαετία του 2020», αναφερόμενος στο χάσμα προσφοράς-ζήτησης 5% που οδήγησε το πετρέλαιο Brent να αυξηθεί από τα $20 στα σχεδόν 150 $ το βαρέλι έναντι ενός αναμενόμενου ελλείμματος 15% αυτήν τη δεκαετία.
Στελέχη ορυχείων λένε ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να ενισχυθεί η νέα προσφορά χαλκού με φθίνουσες ποιότητες.
Ο δισεκατομμυριούχος Robert Friedland είπε στους Financial Times ότι του πήρε 28 χρόνια για να αναπτύξει το τεράστιο ορυχείο Kamoa-Kakula στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο οποίο η παραγωγή θα ανέλθει σε 650.000 τόνους μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Η S&P Global εκτιμά ότι 40 εκατ. τόνοι χαλκού θα καταναλώνονται ετησίως μέχρι το 2030, από 25 εκατ. τόνους το 2021.
Τα εξαντλημένα αποθέματα μπορούν να κάνουν τις τιμές των εμπορευμάτων ασταθείς και μια ξαφνική άνοδος των τιμών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους παραγωγούς, τους εμπόρους και τους καταναλωτές, ενώ θα διογκωθεί η αγωνία για την κάλυψη των margin calls.
Ωστόσο, ορισμένοι στην αγορά βλέπουν λόγο να αναμένουν ότι οι ελλείψεις χαλκού και η άνοδος των τιμών θα γίνουν αισθητές αργότερα αυτή τη δεκαετία.
Η BHP, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, είπε στη διάσκεψη ότι η νέα προσφορά από το Περού, τη Χιλή και τη ΛΔΚ θα διατηρήσει την αγορά σε πλεόνασμα για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης