Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έχασε» τα 2.000 δολ. ο χρυσός αλλά σημείωσε κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα

«Έχασε» τα 2.000 δολ. ο χρυσός αλλά σημείωσε κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα ανόδου για τον χρυσό
Σχετικά Άρθρα
Με πτώση έκλεισε σήμερα 24/3 η τιμή του χρυσού ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης στο αμερικανικό δολάριο, ωστόσο το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Απριλίου υποχώρησε κατά 0,6% στα 1.983,80 δολάρια ανά ουγγιά, αν και ενδο-συνεδριακά «χτύπησε» τα 2.006 δολάρια.
Σε επίπεδο εβδομάδας, η τιμή ενισχύθηκε κατά 0,5%, ενώ τα κέρδη των τελευταίων 4 εβδομάδων φθάνουν το 9%.
Εχθές 23/3, ο χρυσός έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Αυγούστου 2020, στα 2.013,30 δολάρια ανά ουγγιά, απόρροια της έντονης γεωπολιτικής-οικονομικής αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και των φόβων για μία επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Σε ό,τι αφορά στο συμβόλαιο Απριλίου, η άνοδος διαμορφώθηκε στο 2,4%, με την τιμή να κλείνει στα 1.995,90 δολάρια η ουγγιά. Θετικά για τον χρυσό λειτούργησε και η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, παρά τη νομισματική σύσφιξη που εφαρμόζει η Federal Reserve.
Το ιστορικό υψηλό του χρυσού επετεύχθη τον Αύγουστο 2020, ήτοι 2.074,88 δολάρια ανά ουγγιά.

Προβλέψεις για ιστορικά υψηλά το 2023

Οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να εκτοξευθούν στις 4.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023, όσο οι αυξήσεις επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση διατηρούν ασταθείς τις αγορές, εκτιμά ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital.
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, είπε ο Kiener στο CNBC.
Υπάρχει πιθανότητα η αγορά χρυσού να δει μια σημαντική κίνηση, είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα είναι μόνο 10% ή 20%», αλλά «θα πιάσει πραγματικά νέα υψηλά».
Ο Kiener εξήγησε ότι πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «λίγη ύφεση» το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα οδηγούσε πολλές κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθιστώντας αμέσως πιο ελκυστικό τον χρυσό. Ο χρυσός είναι επίσης το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα, πρόσθεσε.
«Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση σε χρυσό είναι μεταξύ 8% και 10% ετησίως. Δεν το έχουν πετύχει αυτό ούτε τα ομόλογα ούτε οι μετοχές», είπε ο Kiener, τονίζοντας πως ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός σε πολλές χώρες του κόσμου. «Ο χρυσός είναι πολύ καλό αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, πραγματικό "χρυσάφι" κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού και εξαιρετική προσθήκη σ' ένα χαρτοφυλάκιο».
Παρά την έντονη ζήτηση για χρυσό, όμως, ο Kenny Polcari, υπεύθυνος στρατηγικής της Slatestone Wealth, δεν συμφωνεί ότι οι τιμές μπορούν να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος.
«Δεν θέτω ως τιμή-στόχο τις 4.000 δολάρια, αν και θα το ήθελα πολύ», είπε στο CNBC.
Υποστήριξε ότι οι τιμές θα κρατηθούν γύρω στα 1.900 δολάρια η ουγκιά. Θα καθοριστούν, εξήγησε, από το πώς ανταποκρίνεται ο πληθωρισμός στις αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως.
Ο Nikhil Kamath, συνιδρυτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας Zerodha της Ινδίας, είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 10% έως το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό, αρχής γενομένης από το 2023, καθώς «το πολύτιμο μέταλλο παραδοσιακά είναι αντιστρόφως ανάλογο του πληθωρισμού».

Κολοσσιαίες οι αγορές χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες

Η ζήτηση για χρυσό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το 2022, τροφοδοτούμενη από τις "κολοσσιαίες" αγορές των κεντρικών τραπεζών που κατέφυγαν στην ελκυστικότητα του ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου σε περιόδους γεωπολιτικής αναταραχής.
Η ετήσια ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά 18% πέρυσι σε 4.741 τόνους, τη μεγαλύτερη ποσότητα από το 2011, λόγω του υψηλού επιπέδου στις αγορές των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι κεντρικές τράπεζες απορρόφησαν χρυσό με ιστορικό ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μια κίνηση που πολλοί αναλυτές αποδίδουν στην επιθυμία τους να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα μακριά από το δολάριο, αφού οι ΗΠΑ πάγωσαν τα αποθέματα της Ρωσίας που εκφράζονταν στο νόμισμα ως μέρος των κυρώσεων που επέβαλαν κατά της Μόσχας.
Οι μικροεπενδυτές επίσης συσσωρεύτηκαν στο κίτρινο μέταλλο σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τον υψηλό πληθωρισμό.
Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έφθασαν τους 417 τόνους τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, περίπου 12 φορές υψηλότερες από το ίδιο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο.
Αυτό οδήγησε το ετήσιο σύνολο σε υπερδιπλάσιο του προηγούμενου έτους, στους 1.136 τόνους.
Ο Krishan Gopaul, ανώτερος αναλυτής της WGC, δήλωσε ότι οι "κολοσσιαίες" αγορές των κεντρικών τραπεζών είναι "τεράστιο θετικό στοιχείο για την αγορά χρυσού", ακόμη και αν η ομάδα του κλάδου προέβλεψε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι περσινές αγορές λόγω της επιβράδυνσης της αύξησης των συνολικών αποθεμάτων.
"Από το 2010 οι κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί αγοραστές χρυσού μετά από δύο δεκαετίες καθαρών πωλήσεων.
Αυτό που έχουμε δει πρόσφατα σε αυτό το περιβάλλον είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις αγορές τους σε υψηλό πολλών δεκαετιών", δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι η έλλειψη "κινδύνου αντισυμβαλλομένου" ήταν ένα από τα βασικά θέλγητρα του μετάλλου για τις κεντρικές τράπεζες, σε σύγκριση με τα νομίσματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ξένων κυβερνήσεων.
Μόνο το ένα τέταρτο περίπου των αγορών των κεντρικών τραπεζών του τέταρτου τριμήνου αναφέρθηκε στο ΔΝΤ.
Οι αναφερόμενες αγορές το 2022 καθοδηγήθηκαν από την Τουρκία που έλαβε σχεδόν 400 τόνους, την Κίνα, η οποία ανέφερε αγορές 62 τόνων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και τα κράτη της Μέσης Ανατολής.
Οι αναλυτές του κλάδου του χρυσού πιστεύουν ευρέως ότι το υπόλοιπο αντιπροσωπεύεται από κεντρικές τράπεζες και κυβερνητικούς οργανισμούς στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι μπορεί να περιλαμβάνουν κρατικά επενδυτικά ταμεία.
Ο James Steel, βετεράνος αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην HSBC, δήλωσε ότι "η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου είναι ο κύριος λόγος" για τις κεντρικές τράπεζες που είναι φορτωμένες με δολάρια ΗΠΑ και αγοράζουν χρυσό.
Προσθέτει ότι "ένας βασικός λόγος για την επιλογή του χρυσού είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι περιορισμένες ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατέχουν και μπορεί να είναι απρόθυμες να δεσμευτούν σε άλλα νομίσματα".
Η ζήτηση μεταξύ των μικροεπενδυτών για ράβδους και κέρματα εκτινάχθηκε επίσης σε υψηλό εννέα ετών το 2022 πάνω από τους 1.200 τόνους, με την ισχυρή ζήτηση στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή να αντισταθμίζει την αδυναμία στην Κίνα, όπου οι αγοραστές ήταν δέσμιοι των κλειδαριών του Covid.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης