Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Blinken αποκαλύπτει στο Κογκρέσο πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία

Ο Blinken αποκαλύπτει στο Κογκρέσο πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία
Η ακρόαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Κογκρέσο έκρυβε ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Αποκαλυπτικός ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken μιλώντας στο Κογκρέσο υπονόησε, πως η αμερικανική διοίκηση δεν είναι αισιόδοξη για την προοπτική η Ουκρανία να ανακτήσει όλα τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία κατά την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν εδάφη στην Ουκρανία για τα οποία οι Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν επί τόπου αλλά θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να τα πάρουν πίσω και με άλλους τρόπους» είπε ο Blinken σε μία αναφορά που παραπέμπει σε διαπραγματεύσεις.
Αλλά τόνισε και πάλι ότι αυτές είναι αποφάσεις για την ουκρανική ηγεσία.
Είπε ότι «αυτές πρέπει να είναι αποφάσεις της Ουκρανίας σχετικά με το πώς θέλουν να είναι το μέλλον τους και πώς αυτό καθορίζεται από την άποψη της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας της χώρας».

Η Κριμαία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μόλις είχε απαντήσει στην ερώτηση του Ρεπουμπλικάνου εκπροσώπου Chris Stewart για την Κριμαία.
«Αν η δέσμευσή μας και η συμφωνία μας με τον κ. Zelensky είναι ότι θα σας υποστηρίξουμε σε ό,τι θέλετε να πετύχετε, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των Ρωσίας στην Κριμαία, τότε ζητάμε έναν κόσμο που θα έχει υποστεί πλήγμα», είπε ο Stewart.
Ο Blinken φάνηκε να συμφωνεί ότι το κόστος θα ήταν πολύ υψηλό και η πιθανότητα για απότομη κλιμάκωση με τη Ρωσία πολύ επικίνδυνη, για να ενθαρρύνει οποιαδήποτε ουκρανική ανακατάληψη της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κυριαρχία από το 2014. Και τις επόμενες ημέρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Μόσχα, όπου συζήτησε το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων του Πεκίνου με τον πρόεδρο Putin, ο Blinken πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν μια κατάσταση που «απλώς καλεί τους Ρώσους να εξοπλιστούν και μετά να ξαναεπιτεθούν» στον απόηχο οποιωνδήποτε πιθανών μελλοντικών διαπραγματεύσεων.

Αντεπίθεση

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το σχέδιο της Κίνας επιδιώκει να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν.
Επί του παρόντος, η Ουκρανία συνεχίζει να διαθέτει σταθερούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για την υπεράσπιση του Bakhmut, μιας στρατηγικής πόλης στην περιοχή του Donetsk.
Η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας εν τω μεταξύ, διακηρύττει ότι έρχεται μια μεγάλη αντεπίθεση.
Ο συνταγματάρχης Oleksandr Syrskyi, ο ανώτατος διοικητής των χερσαίων δυνάμεων, δήλωσε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (24/3/2023): «Πολύ σύντομα, θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία, όπως κάναμε στο παρελθόν κοντά στο Κίεβο, το Kharkiv, τη Balakliia και το Kupiansk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης