Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κενό γράμμα οι απαιτήσεις αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ - «Παρακαλάει» ο Stoltenberg για αύξηση

Κενό γράμμα οι απαιτήσεις αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ - «Παρακαλάει» ο Stoltenberg για αύξηση
Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που τηρούν το στόχο του 2% στις αμυντικε΄ς της δαπάνες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προέτρεψε αυτή την εβδομάδα τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις συλλογικές αμυντικές τους δαπάνες μετά την ετήσια έκθεση που εξέδωσε η συμμαχία, σύμφωνα με την οποία μόλις επτά από τα 30 κράτη μέλη εκπλήρωσαν πέρυσι την απαίτηση για δαπάνες 2%.
Το ΝΑΤΟ είχε προβλέψει ότι εννέα θα έφταναν τον στόχο των δαπανών το 2022, αλλά η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η συμμαχία απέτυχε.
"Στην πραγματικότητα περιμέναμε ο αριθμός να είναι ελαφρώς υψηλότερος, αλλά επειδή το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο για μερικούς συμμάχους, δύο έπεσαν κάτω από το 2%", σχολίασε ο Stoltenberg.
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα", δήλωσε στην ενημέρωση του Τύπου.
"Ο ρυθμός τώρα, όταν πρόκειται για αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες, δεν είναι αρκετά υψηλός", είπε.
"Το μήνυμά μου προς τους συμμάχους είναι ότι χαιρετίζουμε ό,τι έχουν κάνει, αλλά πρέπει να επιταχύνουν, πρέπει να προσφέρουν περισσότερα σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο".
Αναμενόταν ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας θα αποτελούσε καταλυτικό παράγοντα που θα ωθούσε περισσότερα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δαπάνες στον τρέχοντα στόχο.

Οι επτά χώρες που πέτυχαν τον στόχο του 2% των αμυντικών δαπανών είναι οι εξής

ΗΠΑ
Ηνωμένο Βασίλειο
Ελλάδα
Πολωνία
Εσθονία
Λετονία
Λιθουανία

Στις χώρες που υπολείπονται περιλαμβάνεται η Γαλλία, ενώ στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ αναφέρεται ότι η Τουρκία και ο Καναδάς υστερούν περισσότερο από τις αμυντικές δαπάνες του προηγούμενου έτους.
Το περασμένο καλοκαίρι, καθώς μαίνονταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Stoltenberg διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία υφίσταται "τη μεγαλύτερη αναμόρφωση της συλλογικής άμυνας και της αποτροπής από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου".
Infographic: Where NATO Defense Expenditure Stands in 2022 | Statista
Αλλά προφανώς αυτή η αναμόρφωση μπορεί να έχει σταματήσει, δεδομένων των νέων αριθμών.
Όπως ανέφερε προηγουμένως η Katharina Buchholz της Statista, ακόμη και πριν ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο γίνει πραγματικότητα και πάλι το 2022, οι εντάσεις ήταν υψηλές σχετικά με την κατάσταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ, καθώς τα περισσότερα ευρωπαϊκά έθνη είχαν υιοθετήσει μια υποτονική προσέγγιση στις αμυντικές δαπάνες σε καιρό ειρήνης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump το 2018 έφερε το θέμα στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, καθώς επέκρινε ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως τη Γερμανία, επειδή δεν τήρησαν το όριο των δαπανών του 2% του ΑΕΠ που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014.
Έκτοτε, ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Tα μεγαλύτερα και πλουσιότερα μέλη του ΝΑΤΟ έμειναν πίσω από τον στόχο του 2022 - συχνά με μεγάλη διαφορά.
Σε αυτά περιλαμβάνονται η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία και η Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης