Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία σε Ουκρανία: Θα το πληρώσετε για δεκαετίες εάν ρίξετε οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου

Ρωσία σε Ουκρανία: Θα το πληρώσετε για δεκαετίες εάν ρίξετε οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου
Ανεπανόρθωτη ζημιά στους στρατιώτες, στον άμαχο πληθυσμό και στις καλλιέργειες της Ουκρανίας
Σαφή προειδοποίηση στην Ουκρανία πως εάν αποφασίσει να κάνει χρήση των οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους στρατιώτες, στον άμαχο πληθυσμό αλλά και στις καλλιέργειες της χώρας απευθύνει η Ρωσία.
«Η Δύση γνωρίζει καλά τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Παρά το γεγονός ότι η χρήση τέτοιων πυρομαχικών θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και του άμαχου πληθυσμού, τα κράτη του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα η Μ. Βρετανία, την ετοιμότητά τους να προμηθεύσουν αυτού του είδους τα όπλα στο καθεστώς του Κιέβου» ανέφερε ο Igor Kirillov, επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

Τεράστια οικονομική ζημιά

Όπως είπε ο Kirillov, υπάρχουν έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των κρατών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες από την χρήση τέτοιων όπλων τόσο στις ένοπλες δυνάμεις και στους πολίτες όσο και στα εδάφη.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, μετά τη χρήση οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο, σημαντικές εκτάσεις στην Ουκρανία θα μολυνθούν ενώ μέσω οχημάτων, οι ραδιενεργές ουσίες θα μεταφερθούν στην υπόλοιπη επικράτεια.
«Εκτός από το να μολύνει τον δικό της πληθυσμό, θα προκληθεί τεράστια οικονομική ζημιά στο αγροτοβιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, κυρίως στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή, μειώνοντας κάθε εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το έδαφος της Ουκρανίας για πολλές δεκαετίες, αν όχι για αιώνες. στο μέλλον»

Τι αναφέρουν έγγραφα ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας

Μάλιστα ο Kirillov αναφέρθηκε σε έγγραφο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Στρατού των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο το 1994, στο οποίο υπογραμμίζεται πως «δεν υπάρχει η τεχνολογία για τη μείωση της τοξικότητας του απεμπλουτισμένου ουρανίου» και πως «είναι εξαιρετικά δύσκολος ο καθαρισμός περιοχών όπου έχει χρησιμοποιηθεί απεμπλουτισμένο ουράνιο».
Επιπλέον, επικαλέστηκε άλλο έγγραφο από τη Βασιλική Επιστημονική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας το 2001, βάσει του οποίου «ο κύριος τύπος καρκίνου σε άτομα που επηρεάζονται από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα».
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας υποστηρίζει πως το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα τυπικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε τέτοιου είδους πυρομαχικά και ότι δεν συνιστά καμία πυρηνική κλιμάκωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης