Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ισχυρές οι υπηρεσίες, στάσιμη η μεταποίηση τον Μάρτιο 2023

Ευρωζώνη: Ισχυρές οι υπηρεσίες, στάσιμη η μεταποίηση τον Μάρτιο 2023
Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να συρρικνώνονται
Περαιτέρω βελτίωση σημείωσε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, ενώ ο ισχυρός τομέας των υπηρεσιών αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση.
Η flash εκτίμηση της S&P Global για τον σύνθετο δείκτη διευθυντών αγορών της για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος αυξήθηκε στο 54,1 από 52,0 τον Φεβρουάριο, σαφώς πάνω από το όριο του 50 που υποδηλώνει ανάπτυξη και αψηφώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για μέτρια επιβράδυνση.
Ωστόσο, οι δύο πυλώνες του PMI είχαν αποκλίνουσα πορεία.
Ενώ οι υπηρεσίες αναπτύχθηκαν έντονα, η μεταποίηση παρέμεινε στάσιμη, συνεχίζοντας να επεξεργάζεται ένα ιστορικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών που ήταν κληρονομιά της πανδημίας.
Οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να συρρικνώνονται, υποδηλώνοντας περαιτέρω αδυναμία στο μέλλον.
Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 47,1 από 48,5.
Αντίθετα, ο δείκτης PMI υπηρεσιών αυξήθηκε σε υψηλό εννέα μηνών στο 55,6, με σαφή άνοδο τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.
"Η οικονομία της ευρωζώνης δείχνει νέα σημάδια ζωής καθώς εισερχόμαστε στην άνοιξη, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα μηνών τον Μάρτιο", δήλωσε ο Chris Williamson της S&P Global, προσθέτοντας ότι η έρευνα συνάδει με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, επιταχυνόμενη σε αντίστοιχο ρυθμό 0,5% μόνο τον Μάρτιο.
"Η ανάπτυξη έχει ενισχυθεί από τα χαμηλά του τέλους του περασμένου έτους, καθώς οι φόβοι για ύφεση και οι ανησυχίες για την αγορά ενέργειας εξασθενούν", σημείωσε.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές επεσήμαναν ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από τις μεγάλες διαδηλώσεις στη Γαλλία, καθώς και την ανακοίνωση της πανεθνικής απεργίας στις μεταφορές στη Γερμανία για τη Δευτέρα.
Ως εκ τούτου, οι τελικές μετρήσεις που θα ανακοινωθούν την 1η Απριλίου ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε κάποια αναθεώρηση προς τα κάτω, σημειώνει το Investing.com.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης