Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλυδωνίζεται και η Deutsche Bank – Sell off στα ομόλογα AT1, στα ύψη τα CDS - Καθησυχάζει ο Scholz

Κλυδωνίζεται και η Deutsche Bank – Sell off στα ομόλογα AT1, στα ύψη τα CDS - Καθησυχάζει ο Scholz
Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα
Σχετικά Άρθρα
(upd) Έντονες πιέσεις δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Deutsche Bank, με τα CDS της, τις συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου να έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν.
Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.
Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης -μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της- εκτινάχθηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.
Τα ομόλογα Additional Tier-1 σε δολάρια υποχώρησαν κατά 1 σεντ στα 74,716 σεντς ανά δολάριο, ανεβάζοντας την απόδοση στο 22,87%.
Η απόδοση αυτή είναι διπλάσια από ό,τι ήταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.
Τα ομόλογα AT1 που εκδίδουν οι τράπεζες δέχονται πιέσεις από τότε που η Credit Suisse αναγκάστηκε να απομειώσει 17 δισ. δολάρια από τα ομόλογά της AT1 στο πλαίσιο της αναγκαστικής εξαγοράς από την UBS το Σαββατοκύριακο.
Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης μεταξύ των επενδυτών, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.
Image
Εν τω μεταξύ, κάποια από τα ομόλογα της Deutsche Bank δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Image


Παρέμβαση Scholz για Deutsche Bank: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση έως και 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο.
Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.


Προσπάθειες αποκλιμάκωσης των ανησυχιών

Για να αποκλιμακώσει τις ανησυχίες, η Deutsche Bank ανακοίνωσε σήμερα 24/3 την απόφασή της να εξοφλήσει τα ομολογιακά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης κατηγορίας 2 (Tier 2) σταθερού επιτοκίου ύψους 1.500.000.000 δολαρίων ΗΠΑ με ημερομηνία λήξης 2028 (ISIN: US251525AM33- Κοινός κωδικός: 093811631- CUSIP: 251525AM3) στις 24 Μαΐου 2023, στο 100% της ονομαστικής τους αξίας μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους μέχρι (αλλά εξαιρουμένης) της ημερομηνίας εξόφλησης.
Έχουν ληφθεί όλες οι απαιτούμενες κανονιστικές εγκρίσεις, ανέφερε.
Οι ομολογίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο "DB /28".

Ο φόβος προέρχεται από τις ΗΠΑ

"Είναι απλό: όσο η τραπεζική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιλύεται, θα υπάρχουν φόβοι για τη σταθερότητα του συστήματος στην Ευρώπη και μεταβλητότητα στον κλάδο", εξηγεί ο David Benamou, διευθυντής επενδύσεων στην Axiom Ai.
"Προς το παρόν, οι αμερικανικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο εφαρμογής μιας εγγύησης για όλες τις καταθέσεις των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.
Πρόκειται για ένα πολιτικά περίπλοκο ζήτημα, αλλά θα πρέπει να το κάνουν.
Όσον αφορά την Deutsche Bank, ο David Benamou, επισήμανε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για συστημικό κίνδυνο ή όχι.
"Πριν από την Credit Suisse, ήταν το παράδειγμα του ιδρύματος που αναδιαρθρώθηκε πλήρως αλλά με επιτυχία.
Έβγαλαν 6 δισ. ευρώ κέρδη πέρυσι και βρίσκονται στην ίδια πορεία φέτος.
Η Deutsche Bank είναι εγκλωβισμένη στο πρόσφατο παρελθόν της, αλλά τα θεμελιώδη στοιχεία υπάρχουν, οπότε η κρίση θα πρέπει να μετριαστεί", καταλήγει.

Τα υψηλότερα κέρδη από το 2007 εμφάνισε η Deutsche Bank το 2022

Πάντως, η Deutsche Bank ανακοίνωσε κέρδη για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο με ώθηση και από την αύξηση των επιτοκίων.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του τελευταίου τριμήνου του 2022 ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ με τα ετήσια καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 159% έναντι του 2021.
Η Deutsche πρότεινε επίσης μέρισμα για τους μετόχους 30 σεντς ανά μετοχή, έναντι 20 σεντς ανά μετοχή το 2021.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο CEO της τράπεζας Christian Sewing είπε μεταξύ άλλων ότι «εστιάζοντας εκ νέου την επιχείρησή μας γύρω από τα δομικά δυνατά σημεία, έχουμε γίνει σημαντικά πιο κερδοφόροι, πιο ισορροπημένοι και πιο αποδοτικοί ως προς το κόστος.
Το 2022, το αποδείξαμε αυτό παρέχοντας τα καλύτερα μας αποτελέσματα εδώ και δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε ο Sewing.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης