Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειρωνεύεται τον J. Powell της Fed ο Elon Musk - Το GPT-4 θα τα κατάφερνε καλύτερα στη νομισματική πολιτική!

Ειρωνεύεται τον J. Powell της Fed ο Elon Musk - Το GPT-4 θα τα κατάφερνε καλύτερα στη νομισματική πολιτική!
Σύμφωνα με τον Musk "ένας σημαντικός παράγοντας φυγής των καταθετών είναι οι άνθρωποι που μεταφέρουν χρήματα από λογαριασμούς ταμιευτηρίου χαμηλού επιτοκίου σε λογαριασμούς χρηματαγοράς υψηλού επιτοκίου (Treasury Bill)
Σχετικά Άρθρα
Ο Elon Musk δεν έχει καλή γνώμη για τη δουλειά που κάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell.
Όταν η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας, χαρακτήρισε το τραπεζικό σύστημα "υγιές και ανθεκτικό".
Όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla διαφώνησε.
"Εμ... οι τράπεζες καταρρέουν", έγραψε ο Musk στο Twitter.
Η Silicon Valley Bank κατέρρευσε στις 11 Μαρτίου, ακολουθούμενη από την Signature Bank λίγες ημέρες αργότερα.
Μια άλλη περιφερειακή τράπεζα, η First Republic, είδε τις μετοχές της να πέφτουν σχεδόν 90% αυτόν τον μήνα, παρά την ασυνήθιστη διάσωση στην οποία συμμετείχαν σχεδόν δώδεκα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με στόχο την πρόληψη της χρηματοπιστωτικής μετάδοσης.
Η αποτυχία της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse στην Ευρώπη, την οποία ανέλαβε η UBS για περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αυξήσει την αίσθηση ανησυχίας.
Η τραπεζική κρίση συνέβαλε σε άγριες διακυμάνσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Αυτόν τον μήνα ο δείκτης ICE BofA MOVE, ένας ευρέως ακολουθούμενος δείκτης της μεταβλητότητας της αγοράς ομολόγων, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς η τραπεζική αναταραχή μείωσε τη ρευστότητα της αγοράς.

"Βαρέθηκαν" τις αυξήσεις των επιτοκίων

Σύμφωνα με τον Musk "ένας σημαντικός παράγοντας φυγής των καταθετών είναι οι άνθρωποι που μεταφέρουν χρήματα από λογαριασμούς ταμιευτηρίου χαμηλού επιτοκίου σε λογαριασμούς χρηματαγοράς υψηλού επιτοκίου (Treasury Bill).
Αυτή η ανόητη αύξηση των επιτοκίων θα επιδεινώσει τη φυγή των καταθετών", έγραψε.
Όταν ένας χρήστης του Twitter πρότεινε να αντικατασταθεί ο Powell από το GPT-4 -τον πρόσφατα κυκλοφορήσαντα διάδοχο του δημοφιλούς A.I. chatbot ChatGPT- ο Musk απάντησε: "Δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι χειρότερο!".

Αυξάνονται οι αντιδράσεις

Ο Musk δεν είναι ο μόνος που επικρίνει την τελευταία αύξηση επιτοκίου της Fed.
Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, χαρακτήρισε την αύξηση "περιττή".
"Η απόφαση της Fed να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια δεδομένης της εύθραυστης σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος είναι απογοητευτική", έγραψε στο Twitter.
"Τώρα κινδυνεύουν να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ υψηλά και πολύ γρήγορα".
Ο Powell αναγνώρισε ότι η αύξηση των επιτοκίων συνέβαλε στις τραπεζικές καταρρεύσεις σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας: "Τα γεγονότα στο τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα".
Αλλά δεν πιστεύουν όλοι ότι ο Powell έκανε λάθος κίνηση ή ότι οι χρεοκοπίες των τραπεζών αποτελούν ένδειξη βαθύτερων προβλημάτων.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup Jane Fraser χαρακτήρισε την αύξηση "λογική" κατά τη διάρκεια συνέντευξης της.
"Δεν πρόκειται για πιστωτική κρίση.
Πρόκειται για μια κατάσταση όπου είναι μερικές τράπεζες που έχουν κάποια προβλήματα, και είναι καλύτερα να διασφαλίσουμε ότι θα τα καταπνίξουμε εν τη γενέσει τους", ανέφερε.
Ο Musk είχε παροτρύνει τη Fed όχι μόνο να σταματήσει τις αυξήσεις, αλλά και να τις αντιστρέψει, γράφοντας στο Twitter, "Η Fed πρέπει να μειώσει το επιτόκιο κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης".
Η απογοήτευση του Musk για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed πάει πολύ πίσω.
Τον Δεκέμβριο, κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα για την απότομη πτώση της μετοχής της Tesla - πέρυσι οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας έπεσαν κατά 65% και έχασε 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση της αγοράς - υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είχαν κάνει τη χρηματιστηριακή αγορά λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές.
"Καθώς το "χωρίς κίνδυνο" πραγματικό επιτόκιο απόδοσης από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου πλησιάζει το πολύ πιο επικίνδυνο επιτόκιο απόδοσης από τις μετοχές, η αξία των μετοχών πέφτει", έγραψε τότε στο Twitter.
"Για παράδειγμα, αν τα έντοκα γραμμάτια και οι μετοχές είχαν και οι δύο απόδοση 10%, όλοι θα αγόραζαν μόνο τα πρώτα".
Και πρόσθεσε: "Δεν ελέγχουμε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα εδώ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης