Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάποιος... χαίρεται με την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Ειδικά τα πρώην στελέχη της «αμαρτωλής» Lehman

Κάποιος... χαίρεται με την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Ειδικά τα πρώην στελέχη της «αμαρτωλής» Lehman
«Οι ενεργοί μάνατζερ ζουν για την αστάθεια και τη διασπορά», είπε πρώην στέλεχος της Lehman
Η Pilar Gomez-Bravo είχε μια κορυφαία θέση στη Lehman Brothers, καθώς ο κολοσσός συνετρίβη και έγινε το έμβλημα μιας οικονομικής κρίσης που σάρωσε τον κόσμο.
Όπως πολλοί «επιζώντες» του 2008, ο Co-chief Investment Officer σταθερού εισοδήματος στην MFS Investment Management δεν μπορεί παρά να δει παραλληλισμούς στην κατάρρευση τριών τραπεζών των ΗΠΑ και στον γάμο της UBS Group με την Credit Suisse.
Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά, υποστηρίζει η Gomez-Bravo, της οποίας το κεφάλαιο αναφοράς έχει ξεπεράσει το 95% των ομοτίμων φέτος.
Τώρα, οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να παρέμβουν με τα πρώτα σημάδια του προβλήματος για να καλύψουν τις ρωγμές πριν αυτές γίνουν συστημικές.
Και αυτό δίνει στη διαχειρίστρια που εδρεύει στο Λονδίνο με περιουσιακά στοιχεία περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπιστοσύνη για την εξαγορά του κλυδωνισμένου τραπεζικού χρέους.
Κερδίζει τα λεγόμενα πρόσθετα ομόλογα Tier 1 ή AT1, μετά τη διαγραφή των αξιογράφων από την Credit Suisse.

Πως κινείται η Gomez-Bravo

«Αυτή τη φορά οι κεντρικές της τράπεζες είναι πολύ πιο πρόθυμες να ανακόψουν τα ζητήματα με το πρώτο σημάδι στρες και να μην ανησυχούν για ηθικό κίνδυνο», δήλωσε η Gomez-Bravo σε συνέντευξή του.
Υπάρχει μια άλλη κρίσιμη διαφορά μεταξύ της πρόσφατης αναταραχής και του 2008.
Επί του παρόντος, οι τράπεζες δεν κατακλύζονται από επισφαλή δάνεια.
Αντίθετα, απειλούνται με κίνδυνο διάρκειας από ασφαλές κρατικό χρέος — απώλειες λογιστικές που μπορεί να μετατραπούν σε πραγματοποιημένες ζημίες εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις αναλήψεις καταθέσεων.
Για τις μεγάλες τράπεζες στον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος με διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία, μια τέτοια κρίση πώλησης και χρηματοδότησης είναι μακρινοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την Gomez-Bravo.

Πως κερδίζει

Η Gomez-Bravo βλέπει μια επικείμενη ύφεση, καθώς η αυστηροποίηση των πιστωτικών συνθηκών επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, αλλά αναμένει ότι η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θα είναι πολύ πιο συγκρατημένη από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αυτό έδωσε στην Gomez-Bravo το περιθώριο να εκμεταλλευτεί τις μετατοπίσεις της αγοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ απορρίπτει σταθερά το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιό της προετοιμάζοντας το για μια επερχόμενη ύφεση.
Η έκθεσή της σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης μειώθηκε στο 15% από 25% πριν από ένα χρόνο και προσθέτει αξιόγραφα ποιότητας, ευνοώντας την ευρωπαϊκή πίστωση επενδυτικού βαθμού για τις φθηνές αποτιμήσεις και τα υπερεθνικά ομόλογά της.
Το MFS Global Opportunistic Bond Fund της έχει επιστρέψει 2,9% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας το 95% των ομολόγων της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Όταν η Lehman κατέρρευσε, η μητέρα τεσσάρων παιδιών ήταν διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στον επενδυτικό της βραχίονα.
Πριν από αυτό, ήταν ανώτερη πιστωτική αναλύτρια στο sellside της Lehman.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της κρίσης το 2007, η Gomez-Bravo ήταν προσεκτική όσον αφορά την υγεία της αγοράς, καθώς τα επίπεδα μόχλευσης σηματοδοτούσαν μια απότομη επιβράδυνση στο μέλλον.
Η προηγούμενη εμπειρία της Gomez-Bravo τη βοηθά να παραμείνει σκεπτική απέναντι στην τρέχουσα συμπεριφορά «μανίας και πανικού» της αγοράς.
Καθώς άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων τρέχουν να εξαργυρώσουν στο κυνήγι της ασφάλειας, η Gomez-Bravo κατέχει λιγότερο από το 10% του χαρτοφυλακίου της στις χρηματαγορές, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει το συνδυασμό ανταλλαγής δολαρίων για να μετατρέψει μια απόδοση 2% έως 3% από 3ετή ή 4ετή ιαπωνικά κρατικά ομόλογα.
«Οι ενεργοί μάνατζερ ζουν για την αστάθεια και τη διασπορά», είπε.
«Αυτά τα θυελλώδη νερά θα δώσουν ευκαιρία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης