Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακάθεκτη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας - Αυξάνει 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο, παρά την κατάρρευση της Credit Suisse

Ακάθεκτη η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας - Αυξάνει 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο, παρά την κατάρρευση της Credit Suisse
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στον ορίζοντα, εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις
Ακάθεκτη στα τεκταινόμενα με την Credit Suisse φαίνεται πως είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο, ανεβάζοντάς το στο 1,5%.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίου, ενώ η σημερινή απόφαση είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων έρχεται καθώς ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας που κυμαίνεται μεταξύ 0% και 2%.
Ο ελβετικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και οι τιμές καταναλωτή είναι μόνο ένα κλάσμα των ραγδαία αυξανόμενων ποσοστών των Ευρωπαίων γειτόνων της χώρας.
Τα επιτόκια της χώρας βγήκαν για πρώτη φορά από το αρνητικό έδαφος τον Σεπτέμβριο, με την ελβετική κεντρική τράπεζα να έχει εκπλήξει τις αγορές τον Ιούνιο, όταν αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων στον ορίζοντα, εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
"Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής της SNB για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα", ανέφερε δελτίο Τύπου της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο.
"Για να παρέχει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η SNB είναι επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος, εφόσον είναι απαραίτητο", προστίθεται.
Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας βρέθηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο την τελευταία εβδομάδα, αφού συμφώνησε να δανείσει την προβληματική πιστωτική εταιρεία Credit Suisse έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (53,68 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η προκύπτουσα βοήθεια ρευστότητας και η εξαγορά της UBS ήρθαν μετά από μια ταραχώδη σειρά σκανδάλων και ζημιών για την Credit Suisse.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης