Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 2 μηνύματα που έδωσε η Fed για το μέλλον - «Διαίρεσε» τη Wall Street προς όφελος της...

Τα 2 μηνύματα που έδωσε η Fed για το μέλλον - «Διαίρεσε» τη Wall Street προς όφελος της...
Υπάρχει αρκετή απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων της Fed και του πού πιστεύουν οι επενδυτές ότι τα επιτόκια θα πάνε στην πραγματικότητα
Σχετικά Άρθρα
Η Fed αύξησε τα επιτόκια, στις 22 Μαρτίου 2023, αλλά υπήρχαν ορισμένες μεγάλες διαφορές μεταξύ αυτής της αύξησης των επιτοκίων και των προηγούμενων.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC), ο βραχίονας χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αύξησε το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος-στόχο από 4,75% έως 5%.
Παρόλο που αυτό ήταν το πιο επιθετικό από τα δύο πιο πιθανά αποτελέσματα της συνεδρίασης της Fed, ο S&P 500 εκτινάχθηκε για λίγο υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της κίνησης - για να πέσει μετά από λίγο και να κλείσει την ημέρα με πτώση 1,65%.
Γιατί όμως η αγορά αντέδρασε όπως αντέδρασε και τι μπορεί να συμβεί με τα επιτόκια στο μέλλον;

Γιατί οι επενδυτές είχαν ανάμεικτα συναισθήματα μετά την αύξηση των επιτοκίων;

Κατά το τελευταίο έτος περίπου, η Fed προχώρησε σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων για να προσπαθήσει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό και προφανώς θεωρεί ότι οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων είναι απαραίτητες.
Όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι ίσοι, τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν γενικά αρνητικό καταλύτη για τις μετοχές, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αγορά τελικά υποχώρησε.
Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί πιθανοί καταλύτες που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στην αρχική θετική αντίδραση σε ένα υψηλότερο επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Πρώτον, η Fed ανέφερε για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων ότι ίσως πλησιάζουμε στην κορυφή.
Οι προηγούμενες ανακοινώσεις που συνόδευαν την απόφαση της FOMC χρησιμοποιούσαν τη φράση "συνεχείς αυξήσεις" όταν συζητούσαν τις προοπτικές, αλλά αυτή η φράση αφαιρέθηκε, λέγοντας αντ' αυτού ότι "κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής μπορεί να είναι κατάλληλη" για να φθάσει ο πληθωρισμός στο επίπεδο-στόχο του 2%.
Επιπλέον, η Fed διατήρησε το "τελικό ποσοστό" αμετάβλητο από την εκτίμησή της του Δεκεμβρίου στο 5,1%, γεγονός που συνεπάγεται μόνο μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.
Παρόλο που αυτό είναι το ίδιο με την προηγούμενη πρόβλεψη, ήταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες που ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι η FOMC μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό, τι ανέμενε προηγουμένως.
Επιπλέον, η Fed καθιστά σαφές ότι προβλέπει μείωση των επιτοκίων τόσο το 2024 όσο και το 2025, με μια μέση πρόβλεψη για 3,1% έως το τέλος του 2025, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% σε εκείνο το σημείο.
Προς το παρόν, η FOMC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η ανεργία παραμένει χαμηλή και ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, δικαιολογώντας έτσι την τελευταία αύξηση των επιτοκίων.

Επιθετική κίνηση;

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές ενδέχεται να θεωρούν την αύξηση αυτή των επιτοκίων ως μια αδικαιολόγητα επιθετική κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη την τραπεζική κρίση που εξακολουθεί να εξελίσσεται.
Η FOMC αναγνώρισε ότι οι πρόσφατες πτωχεύσεις τραπεζών και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στον εν λόγω κλάδο είναι πιθανό να περιορίσουν τις πιστωτικές συνθήκες, να επιβραδύνουν τις προσλήψεις και να ασκήσουν καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.
Με λίγα λόγια, αυτοί είναι οι στόχοι των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, οπότε οι επενδυτές μπορεί να αναρωτιούνται γιατί η Fed αποφάσισε να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης.

Πού θα πάνε τα επιτόκια από εδώ και πέρα;

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι οι προβλέψεις της FOMC για τα επιτόκια στο μέλλον και οι προσδοκίες της αγοράς είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, και αυτή η αβεβαιότητα πιθανότατα δεν βοηθάει (στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα).
Η FOMC βλέπει τα επιτόκια στο 5,1% στο τέλος του 2023, υποδηλώνοντας μία ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης πριν από την παύση.
Η επιτροπή το βλέπει να πέφτει στο 4,1% στο τέλος του επόμενου έτους και στο 3,1% στο τέλος του επόμενου έτους, όπως προαναφέρθηκε.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, η χρηματιστηριακή αγορά αναμένει ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα μειωθεί φέτος κατά 50 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο και ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2024 είναι ένα εύρος από 3% έως 3,25%, το οποίο η Fed δεν πιστεύει ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος του 2025.
Με λίγα λόγια, υπάρχει αρκετή απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων της Fed και του πού πιστεύουν οι επενδυτές ότι τα επιτόκια θα πάνε στην πραγματικότητα.
Αλλά ό,τι και αν συμβεί στο μέλλον, οι επενδυτές φαίνεται να λαμβάνουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της FOMC αυτής της εβδομάδας ως ένδειξη ότι βρισκόμαστε στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, αν και φαίνεται ότι η αγορά ήλπιζε σε μια παύση των αυξήσεων των επιτοκίων ή σε έναν πιο ήπιο τόνο από την επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης