Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα... κινητά ρίχνει την ευθύνη των bank runs στις αμερικανικές τράπεζες η CEO της Citigroup

Στα... κινητά ρίχνει την ευθύνη των bank runs στις αμερικανικές τράπεζες η CEO της Citigroup
Σύμφωνα με την Jane Fraser η τρέχουσα κρίση δεν είναι κάτι που εξαπλώνεται σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα
Οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και η δυνατότητα των καταθερών να διακινούν εκατομμύρια δολάρια με μερικά κλικ ενός κουμπιού σηματοδοτούν μια τεράστια αλλαγή για τον τρόπο με τον οποίο οι τραπεζίτες διαχειρίζονται και οι ρυθμιστικές αρχές ανταποκρίνονται στον κίνδυνο τραπεζικών καταστάσεων.
Αυτό ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, εκτιμώντας ότι η γρήγορη πτώση της Silicon Valley Bank δυσκόλεψε επίσης τις τράπεζες να αξιολογήσουν και να προετοιμάσουν προσφορές για τα περιουσιακά της στοιχεία.
Μιλώντας μόλις δύο εβδομάδες μετά την κατάρρευση του πιστωτικού ιδρύματος με έδρα την Καλιφόρνια υπό το βάρος των αναλήψεων δεκάδων δισεκατομμυρίων από τους πελάτες της που είχαν επιχειρηματικά κεφάλαια, η Fraser δήλωσε ότι η εταιρεία της ελπίζει ότι θα προκύψει αγοραστής τις επόμενες ημέρες.
"Πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή του παιχνιδιού σε σχέση με ό,τι έχουμε δει στο παρελθόν", δήλωσε η Fraser σε συνέντευξή της με τον συνιδρυτή της Carlyle Group, David Rubenstein σε εκδήλωση του Economic Club of Washington.
"Υπήρχαν μερικά tweets και στη συνέχεια αυτό το πράγμα κατέρρευσε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι έχει συμβεί στην ιστορία.
Και ειλικρινά νομίζω ότι οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν καλή δουλειά με το να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα, διότι κανονικά έχεις περισσότερο χρόνο για να απαντήσεις σε κάτι τέτοιο".

Συστημική ή μεμονωμένη η κρίση;

Μέσα σε διάστημα μόλις 11 ημερών αυτόν τον μήνα, κατέρρευσαν τέσσερις τράπεζες, μεταξύ των οποίων τρεις περιφερειακές των ΗΠΑ και ο ελβετικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός Credit Suisse Group AG.
Μια πέμπτη τράπεζα - η First Republic Bank - παραπαίει.
Εν μέσω της αναταραχής στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι μετοχές έχουν κατρακυλήσει και οι επενδυτές έχουν χάσει δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Citigroup ήταν μεταξύ των 11 τραπεζών που ενώθηκαν για να παράσχουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις την περασμένη εβδομάδα στην First Republic, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που μαστίζεται από τις αποσύρσεις πελατών και τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας.
Οι ηγέτες της Wall Street και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναζητούν σχέδιο διάσωσης και διερευνούν το ενδεχόμενο κυβερνητικής στήριξης για να καταστήσουν την τράπεζα πιο ελκυστική για τους επενδυτές ή έναν αγοραστή.
Η Citigroup δεν ενδιαφέρεται να υποβάλει προσφορά για την First Republic, δήλωσε η Fraser.
Αρνήθηκε να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση της, αν και είπε ότι η τράπεζα "εργάζεται ενεργά για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή".
Η Fraser τόνισε ότι η σειρά τραπεζικών χρεοκοπιών ήταν μεμονωμένη, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες.
"Μιλάμε για λίγες τράπεζες", δήλωσε η Jane Fraser.
"Αυτό δεν είναι κάτι που εξαπλώνεται σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.
Δεν είναι όπως την προηγούμενη φορά.
Δεν πρόκειται για πιστωτική κρίση.
Πρόκειται για μια κατάσταση όπου μερικές τράπεζες έχουν κάποια προβλήματα και είναι καλύτερο να βεβαιωθούμε ότι τα καταπνίγουμε εν τη γενέσει τους".
Η συζήτηση της Fraser θα εμφανιστεί στην εκπομπή "The David Rubenstein Show: Rubinstein: "Συνομιλίες μεταξύ ομοτίμων" στις 29 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης