Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σλοβακία θα αγοράσει 12 αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα με έκπτωση 66% - Δώρο των ΗΠΑ επειδή έστειλε MiG στο Κίεβο

Η Σλοβακία θα αγοράσει 12 αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα με έκπτωση 66% - Δώρο των ΗΠΑ επειδή έστειλε MiG στο Κίεβο
Την περασμένη εβδομάδα η Σλοβακία έγινε η δεύτερη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, μετά την Πολωνία, που παρείχε μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν προσφορά στη Σλοβακία να της πουλήσουν 12 νέα ελικόπτερα Bell AH-1Z Viper στο ένα τρίτο της τιμής τους, αφού η Μπρατισλάβα έστειλε τα αποσυρθέντα μαχητικά της MiG-29 στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Jaroslav Nad.
Ο Nad είπε ότι για να υλοποιηθεί η συμφωνία, θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνησή του.
Παρουσίασε πάντως την αγορά ως «μεγάλη ευκαιρία», με το σκεπτικό ότι η Σλοβακία θα πληρώσει 340 εκατομμύρια δολάρια σε τρία έως τέσσερα χρόνια για ένα πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Το υπόλοιπο θα καλυφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης των ΗΠΑ, ανέφερε ο Nad σε ανάρτησή του στο Facebook.
Η συμφωνία καλύπτει επίσης τα ανταλλακτικά, την εκπαίδευση και περισσότερους από 500 πυραύλους AGM-114 Hellfire II, είπε.
«Αυτή η προσφορά είναι εξαιρετικά συμφέρουσα και θα αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Σλοβακίας», είπε ο Nad.
Η Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, δεν διαθέτει επί του παρόντος μαχητικά ελικόπτερα.
Η χώρα απέσυρε το στόλο των παλαιών της αεροσκαφών MiG το περασμένο καλοκαίρι και βασίστηκε στους γείτονες της Κεντρικής Ευρώπης, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία για υποστήριξη αεράμυνας.
Την περασμένη εβδομάδα η Σλοβακία έγινε η δεύτερη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που παρείχε μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο, τα οποία η κυβέρνηση Zelensky θεωρεί ζωτικής σημασίας για την απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων.
Η Σλοβακία θα προμηθεύσει επίσης στην Ουκρανία τμήματα  του συστήματος αεράμυνας KUB.
Παράλληλα με την προσφορά αμερικανικού εξοπλισμού, η Σλοβακία θα λάβει 250 εκατομμύρια ευρώ (ή 269 εκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Nad, για τη βοήθειά της προς την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης