Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall μετά την ομιλία Powell, λόγω... Yellen - Στο -1,65% ο S&P 500, o Dow -1,6%

Ισχυρή πτώση στη Wall μετά την ομιλία Powell, λόγω... Yellen - Στο -1,65% ο S&P 500, o Dow -1,6%
Καταγράφεται περίπου 85% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed
Ραγδαία πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 22 Μαρτίου μετά την αύξηση του επιτοκίου των Fed Funds από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 0,25%... λόγω της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η οποία δήλωσε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επεκτείνει το όριο ασφάλισης των καταθέσεων πέραν των 250.000 δολ. 

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -1,63%, στις 32.030 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -1,65%, στις 3.936 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,6%, στις 11.669 μονάδες.
4_41.JPG
Ο S&P αντιστράφηκε γύρω από το 50άρη και στη συνέχεια έπεσε κάτω από τον 100άρη...

Οι περιφερειακές τράπεζες δέχτηκαν πλήγμα...

H First Republic υποχώρησε -15,47%

Όπως και η PacWest (-17,12%)

Παράλληλα, πτωτική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,48% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 23 μονάδες βάσης στο 3,93%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,8% στα 70,90 δολ.

και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.949 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,0870 δολ.

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε σε επιτροπή της Γερουσίας ότι δεν σκέφτεται να επεκτείνει το ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων της FDIC.
«Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε εξετάσει.
«Αυτό δεν είναι κάτι που εξετάζουμε» υποστήριξε.
Η Yellen είπε ότι, σε περίπτωση που έχουμε νέα Silicon Valley Bank, το Υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα πάρει μέτρα κατ’ εξαίρεση για να προστατευτούν όλες οι καταθέσεις.
«Θα υπάρξει εξέταση κατά περίπτωση», είπε στους γερουσιαστές.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα.
«Το τραπεζικό μας σύστημα είναι υγιές και ανθεκτικό, με ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα.
Επίσης, ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης, η επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων εξέτασε την πιθανότητα παύσης σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων.
«Πράγματι, πριν από τη συνάντηση εξετάσαμε αυτό το ενδεχόμενο» είπε, και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, τα ενδιάμεσα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου.
Πάγια δέσμευσή μας είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού και η σταθερότητα των τιμών, όπως και η εμπιστοσύνη στο ότι αυτό πράττουμε.
Στόχος μας είναι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% και θα κάνουμε τα πάντα για το καταφέρουμε.
Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη διά των λόγων και των πράξεών μας.
Θα παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στο τραπεζικό σύστημα και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας, όπως απαιτείται, για να το διατηρήσουμε ασφαλές και υγιές» κατέληξε.
«Ολοένα και περισσότερες χρηματοοικονομικές ρωγμές λόγω των ραγδαίων αυξήσεων στα επιτόκια εμφανίζονται», προειδοποιούν οι Boivin και Li.
«Δεν βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να προσέρχονται προς διάσωση με μειώσεις επιτοκίων.
Αντίθετα, χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» αναφέρει η BlackRock.

Αναμονή και στην Ευρώπη

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης που κλονίζει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,14%, στις 15.216 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 0,41%, στις 7.566 μονάδες.
Στις 7.131 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε οριακή πτώση, στις 26.523 μονάδες.
 δφσγγδφσφδγσ_1.JPG
Κέρδη στις τράπεζες για τρίτη ημέρα

Άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην κρίσιμη απόφαση της Fed για τα επιτόκια και οι φόβοι για μια πιθανή κρίση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο περιορίστηκαν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.
Ο δείκτης Europe Stoxx Banks, ο οποίος παρακολουθεί τις επιδόσεις πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών και βρετανικών δανειστών, κινήθηκε υψηλότερα κατά 2%, καθιστώντας τον κλάδο με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή.
Η Barclays και η NatWest Group στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων, ενώ η γερμανική Commerzbank και η UniCredit στην Ιταλία διαπραγματεύονταν στο πράσινο.
Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός τραπεζικός γίγαντας Banco Santander ενισχύθηκε από την αναβάθμιση της αξιολόγησης από τους αναλυτές της BNP Paribas Exane.
Οι ομοειδείς εγχώριες τράπεζες BBVA και Banco de Sabadell SA σημείωσαν επίσης άνοδο.
Η προσοχή στρέφεται στην τελευταία απόφαση της Fed για τα επιτόκια, η οποία αναμένεται να εκδοθεί μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση των επιτοκίων 25 μονάδες βάσης, αν και άλλοι πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να σταματήσει την πρόσφατη αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της αναταραχής και της αβεβαιότητας που περιβάλλει τον τραπεζικό κλάδο.
Ξεχωριστά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υιοθετεί μια "στιβαρή" προσέγγιση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά θα είναι επίσης έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση που προκύψουν απειλές.

Αιφνιδιαστική άνοδος για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 10,4% τον Φεβρουάριο του 2023

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2023 ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στα νοικοκυριά.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 9,9% και έναντι 10,1% που ήταν τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 1,1% υπερβαίνοντας την πρόβλεψη για 0,6%.
«Οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές στη μηνιαία μεταβολή τόσο του κόστους στέγασης σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης (CPIH) όσο και του δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθαν από τα εστιατόρια και τις καφετέριες, τα τρόφιμα και την ένδυση, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις καθοδικές συνεισφορές των αγαθών και υπηρεσιών αναψυχής και πολιτισμού και των καυσίμων κίνησης», ανέφερε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που περιλαμβάνει το κόστος στέγασης ιδιοκατοίκησης (CPIH) αυξήθηκε κατά 9,2% τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,8% τον Ιανουάριο.
Η αιφνιδιαστική αύξηση τον Φεβρουάριο σηματοδότησε τη διακοπή τριών διαδοχικών μηνών επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών από το υψηλό 41 ετών του 11,1% που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο του 2022.
Τα βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς έχουν ξεκινήσει μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις τους τελευταίους μήνες εν μέσω διαφορών για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα προκαλέσουν ακόμα ένα «πονοκέφαλο» για την Τράπεζα της Αγγλίας, που αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και θα ανακοινώσει την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής της την Πέμπτη (23/3/2023).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης