Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επαναγορά των ομολόγων της προχωρά η UBS - Άλλαξε τα δεδομένα η εξαγορά της Credit Suisse

Σε επαναγορά των ομολόγων της προχωρά η UBS - Άλλαξε τα δεδομένα η εξαγορά της Credit Suisse
Το κόστος ασφάλισης του χρέους της UBS για ένα έτος εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ
Να επαναγοράσει ομόλογα που εκδόθηκαν λίγες ημέρες πριν συμφωνήσει να εξαγοράσει την προβληματική Credit Suisse, αποφάσισε η UBS.
Μετά το άλμα στον δείκτη του πιστωτικού της κινδύνου, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας κάλεσε τους κατόχους των senior unsecured ομολόγων της που λήγουν τον Μάρτιο του 2028 και τον Μάρτιο του 2032, συνολικού ύψους 2,75 δισ. ευρώ, να προσφέρουν τους τίτλους έναντι μετρητών στην αντίστοιχη τιμή επαναγοράς, επικαλούμενη τις "έκτακτες εταιρικές ενέργειες" της 19ης Μαρτίου.
Εκείνη ήταν η ημέρα που η UBS συμφώνησε να αγοράσει την ανταγωνίστριά της σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης που αποσκοπούσε στον περιορισμό του sell off στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτό το μήνα.
Τα ανώτερα, σε ευρώ ομόλογα της τράπεζας σημείωσαν άνοδο.

Θετική εξέλιξη

Η απόφαση ήταν μια "λογική ενέργεια για να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα να πουλήσουν τα ομόλογα σε περίπτωση που, γνωρίζοντας αυτά που γνωρίζουν τώρα, επέλεγαν να μην επενδύσουν", δήλωσε ο Andrew Wong, πιστωτικός αναλυτής της Oversea-Chinese Banking.
Ο πιστωτικός κίνδυνος της UBS έχει κλονιστεί από τότε που η ανησυχία για την τύχη της Credit Suisse και ο ρόλος που θα έπαιζε η UBS σε αυτή, ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, το κόστος ασφάλισης του χρέους της UBS για ένα έτος εκτινάχθηκε σε επίπεδο ρεκόρ.
Αλλά και τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης για την εταιρεία συμμετοχών αυξήθηκαν πάνω από εκείνα της λειτουργικής της εταιρείας, της UBS, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.
"Ο όμιλος UBS είναι η οντότητα που αναλαμβάνει τον κίνδυνο από την εξαγορά της Credit Suisse, ενώ η λειτουργική της εταιρεία θα πρέπει να παραμείνει καλύτερα προστατευμένη", δήλωσε η Suvi Platerink Kosonen, τραπεζική πιστωτική αναλύτρια της ING Groep NV.
"Από αυτή τη σκοπιά είναι λογικό τα spreads του ομίλου να διευρυνθούν και να υποαποδώσουν έναντι της OpCo".

Η πρόσκληση

Η S&P Global αναθεώρησε την προοπτική της αξιολόγησης A- για τον όμιλο UBS σε αρνητική λόγω του κινδύνου εκτέλεσης από την εξαγορά, αλλά διατήρησε σταθερή την προοπτική της λειτουργικής εταιρείας.
Οι δύο τίτλοι είναι: UBS V4,625% 03/17/28 και UBS V4,75% 03/17/32
Η προσφορά επαναγοράς ανοίγει στις 22 Μαρτίου, με την πρόωρη προθεσμία λήξης στις 28 Μαρτίου και την τελική προθεσμία λήξης στις 4 Απριλίου
"Ο εκδότης αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή την άσκηση ως αποτέλεσμα μιας συνετής αξιολόγησης αυτών των πρόσφατων εξελίξεων και της μακροπρόθεσμης δέσμευσης προς τους πιστωτικούς του επενδυτές", αναφέρει η UBS σε ανακοίνωσή της.
Τα ομόλογα τιμολογήθηκαν στις 9 Μαρτίου και διακανονίστηκαν στις 17 Μαρτίου.
Συνήθως υπάρχει μια περίοδος διαπραγμάτευσης στην γκρίζα αγορά μεταξύ της τιμολόγησης ενός ομολόγου και του διακανονισμού.
Τα δύο λεγόμενα ομόλογα διάσωσης τιμολογήθηκαν στις 9 Μαρτίου, ακριβώς όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια προβλημάτων στην SVB Financial Group.
Το ομόλογο του 2032 αναγραφόταν σε τιμή 99,06 σεντς, κάτω από την τιμή επαναγοράς του στα 99,518 σεντς, σύμφωνα με την τιμολόγηση που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Το ομόλογο 2028 αναγραφόταν στα 99,84 σεντς με τιμή επαναγοράς 99,932 σεντς.
Αυτοί οι τίτλοι είναι επικίνδυνοι, αλλά εξακολουθούν να είναι ασφαλέστεροι από τα ομόλογα Additional Tier 1, τα οποία είναι τα πιο κατώτερα ομόλογα στο σωρό χρέους μιας τράπεζας.
"Φαίνεται δίκαιο και λογικό να αφήσει τους επενδυτές να σκεφτούν δύο φορές αν χρειάζεται να επανεξετάσουν τους κινδύνους, κάτι που είναι χρήσιμο για τη στήριξη του κλίματος τελικά, αν όχι αμέσως", δήλωσε ο Gary Ng, ανώτερος οικονομολόγος της Natixis SA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης