Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποκρισία της Πολωνίας - Κάνει business με τη Ρωσία, αλλά την κατηγορεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η υποκρισία της Πολωνίας - Κάνει business με τη Ρωσία, αλλά την κατηγορεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Παρά τη σκληρή ρητορική της πολωνικής κυβέρνησης, εξαγωγές δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν από την Πολωνία προς τη Ρωσία
Παρά τη επιθετική πολεμική στάση της Πολωνίας και την κριτική που ασκείται στη θέση της Ουγγαρίας για τον πόλεμο, οι πολωνικές εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν προς τη Ρωσία.
Η Πολωνία επικρίνει εδώ και καιρό την Ουγγαρία για την ουδετερότητά της στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εκκλήσεις της για τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά παρά τη σκληρή ρητορική της πολωνικής κυβέρνησης, εξαγωγές δισεκατομμυρίων συνεχίζουν να ρέουν από την Πολωνία προς τη Ρωσία.
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι πολωνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία μειώθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022, για να αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Πολωνία εξήγαγε προϊόντα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία.
Παρόλο που αυτό αντιπροσώπευε μια πτώση 44% σε σχέση με το 2021, ήταν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το πολωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Forsal.
Μετά την αρχική πτώση στα 300 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο και στα 200 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ανακάμπτουν και πλέον ξεπερνούν τακτικά τα 300 εκατ. ευρώ ανά μήνα.
Η συνολική αξία των πολωνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία για το 2022 ήταν 4,7 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η Πολωνία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ προς τη Ρωσία.
Μόνο η Γερμανία και η Ιταλία εξήγαγαν περισσότερα.

Στο στόχαστρο της Πολωνίας και η Ουγγαρία

Η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία, από την άλλη πλευρά, μειώθηκε σημαντικά, κατά 61% σε σύγκριση με το 2021, όταν η ενέργεια αποτελούσε το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών- η μείωση αυτή σημειώθηκε παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Ως αποτέλεσμα, η Πολωνία έπεσε στην έβδομη θέση από τη δεύτερη θέση στην ΕΕ όσον αφορά τον όγκο των εισαγωγών από τη Ρωσία.
Η Ουγγαρία κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεβαίνοντας από τη 13η στην 3η θέση ως αποτέλεσμα της αύξησης των εισαγωγών από τη Ρωσία κατά 194%.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή να επιτρέψει τη μεταφορά όπλων μέσω της επικράτειάς του, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει στον πόλεμο.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, ο Orban έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας βλάπτουν περισσότερο τους Ευρωπαίους παρά τους Ρώσους και ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να καταργηθούν μέχρι το τέλος του έτους, μια στάση που πιθανόν οδήγησε τον Orban να προσγειωθεί σε μια ουκρανική "λίστα θανάτου" και να κερδίσει την περιφρόνηση των γερακιών του πολέμου στην Πολωνία.
Ο ηγέτης της Πολωνίας, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, έφτασε στο σημείο να πει ότι η συμμαχία μεταξύ Ουγγαρίας και Πολωνίας έχει τελειώσει.
Ο Orban δήλωσε τον Αύγουστο του 2022 ότι οι στόχοι τόσο της Πολωνίας όσο και της Ουγγαρίας είναι οι ίδιοι "αλλά το πρόβλημα είναι της καρδιάς", υποστηρίζοντας ότι οι Ούγγροι βλέπουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως πόλεμο μεταξύ δύο σλαβικών εθνών, ενώ οι Πολωνοί "αισθάνονται ότι πολεμούν και αυτοί σε αυτόν".
"Επιβεβαιώνω τα λόγια του πρωθυπουργού Orban, ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν χωρίσει τους δρόμους τους", δήλωσε ο Morawiecki ενώ πρόσθεσε επίσης ότι η Πολωνία δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης